Eмисия новини
от 08.00 часа

3D принтиране и виртуална реалност оформят новото лице на библиотеките

Снимка: glbulgaria.bg
Номинациите за Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки - България“ за 2018 г. вече са известни. Отличията ще бъдат връчени по време на на Националния форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“, който ще се проведе на 8 и 9 ноември. Наградените ще бъдат в четири категории - различни институции допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България.

Добри примери също има, подчерта Спаска Тарандова - изпълнителен директор на фондацията. Един такъв е Регионалната библиотека в Русе, която работи с добавена виртуална реалност. Библиотеката в Бургас чрез 3D принтиране учи децата как да се грижат за природата. Това са само част от примерите, които провокират младите хора да влязат в библиотеките.

За да станат библиотеките по-достъпни и по-посещаеми, трябва не само да се трансформира средата, но и да се предоставя достъп до всички нови технологични решения. От друга страна трябва да се създава творческа среда в библиотеките за подрастващите чрез осигуряване на средства, които предизвикват интереса на младите хора към математиката и точните науки, добави Тарандова.

Подробности за събитието чуйте в интервюто на Александра Илиева със Спаска Тарандова.
 

Още от
Мина Такова

Мина Такова, от любов към театъра

публикувано на 20.04.19 в 08:05