Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на Уолстрийт след липсата на голяма изненада на изборите в САЩ

Търговията на Уолстрийт стартира в сряда с добри повишения и на трите основни фондови индекси, тъй като инвеститорите сякаш въздъхнаха с облекчение, след като резултатите от проведените на 6-и ноември избори в САЩ бяха в рамките на прогнозите.

Демократическата партия успя да поеме контрола над Камара на представителите за пръв път от 2010 г., докато управляващата Републиканка партия запази и дори леко увеличи мнозинството си в Сената.

Това разделение на властите в двете камари на Конгреса може да вгорчи в известна степен по-нататъшното управление на президента Тръмп, тъй като ще стане доста по-трудно, ако не и невъзможно, администрацията на Белия дом да успее да прокарва в бъдеще своите политики и законодателство през Долната камарата на Конгреса.

Изборните резултати предполагат, че вече няма да е възможна предлаганата от Тръмп нова данъчна реформа, касаеща намаляване на данъците на средната класа с 10%. В същото време обаче е малко вероятно да има промени и на вече въведената в края на 2017 г. мащабни корпоративни данъчни облекчения, както и на вече направените промени, свързани с финансовата дерегулация.

От друга страна Демократическата партия вече даде индикации, че може да си сътрудничи с републиканците и с президента Тръмп по отношение на мерките, свързани с увеличаване на разходи за инфраструктура.

Всички това доведе до първоначален силен ръст на американските акции, като индексът DJIA се повиши при старта на търговията на Уолстрийт с близо 250 пункта, а индексите S&P500 и Nasdaq Composite - с между 1,1% и 1,3%. Последва обаче париране на част от тези печалби, като индексът на сините чипове вече се повишава с по-скромните 160 пункта (с 0,62%), широкият индекс S&P500 - с 0,86%, докато технологичният Nasdaq продължава да напредва с около 1,3%.

На този етап е все още прекалено рано да се каже как точно проведените на 6 ноември междинни избори ще се отразят върху бъдещата политическа и управленска картина в САЩ. Това вероятно ще накара инвеститорите поне временно да загърбят изборните резултати и отново да насочат тяхното внимание върху все още солидното представяне на американската икономика и политиката на Федералния резерв.

Трябва да се има предвид, че днес стартира редовното двудневно заседание на Фед, но участниците на финансовите пазари не очакват, че то ще приключи в четвъртък с промяна (повишение) на основните лихвени ставки. След края на заседанието обаче централната банка може да даде по-ясен сигнал, че предстои още едно повишение на федералната лихва на последното за годината заседание през декември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна