Позитивен старт на Уолстрийт след липсата на голяма изненада на изборите в САЩ

Търговията на Уолстрийт стартира в сряда с добри повишения и на трите основни фондови индекси, тъй като инвеститорите сякаш въздъхнаха с облекчение, след като резултатите от проведените на 6-и ноември избори в САЩ бяха в рамките на прогнозите.

Демократическата партия успя да поеме контрола над Камара на представителите за пръв път от 2010 г., докато управляващата Републиканка партия запази и дори леко увеличи мнозинството си в Сената.

Това разделение на властите в двете камари на Конгреса може да вгорчи в известна степен по-нататъшното управление на президента Тръмп, тъй като ще стане доста по-трудно, ако не и невъзможно, администрацията на Белия дом да успее да прокарва в бъдеще своите политики и законодателство през Долната камарата на Конгреса.

Изборните резултати предполагат, че вече няма да е възможна предлаганата от Тръмп нова данъчна реформа, касаеща намаляване на данъците на средната класа с 10%. В същото време обаче е малко вероятно да има промени и на вече въведената в края на 2017 г. мащабни корпоративни данъчни облекчения, както и на вече направените промени, свързани с финансовата дерегулация.

От друга страна Демократическата партия вече даде индикации, че може да си сътрудничи с републиканците и с президента Тръмп по отношение на мерките, свързани с увеличаване на разходи за инфраструктура.

Всички това доведе до първоначален силен ръст на американските акции, като индексът DJIA се повиши при старта на търговията на Уолстрийт с близо 250 пункта, а индексите S&P500 и Nasdaq Composite - с между 1,1% и 1,3%. Последва обаче париране на част от тези печалби, като индексът на сините чипове вече се повишава с по-скромните 160 пункта (с 0,62%), широкият индекс S&P500 - с 0,86%, докато технологичният Nasdaq продължава да напредва с около 1,3%.

На този етап е все още прекалено рано да се каже как точно проведените на 6 ноември междинни избори ще се отразят върху бъдещата политическа и управленска картина в САЩ. Това вероятно ще накара инвеститорите поне временно да загърбят изборните резултати и отново да насочат тяхното внимание върху все още солидното представяне на американската икономика и политиката на Федералния резерв.

Трябва да се има предвид, че днес стартира редовното двудневно заседание на Фед, но участниците на финансовите пазари не очакват, че то ще приключи в четвъртък с промяна (повишение) на основните лихвени ставки. След края на заседанието обаче централната банка може да даде по-ясен сигнал, че предстои още едно повишение на федералната лихва на последното за годината заседание през декември.

Още от категорията

Ръст на британската лира след новината за проектодекларацията за отношенията на ЕС и Великобритания след Брекзит

Британската лира подскочи рязко спрямо останалите валути след новината за одобрената от ЕК проектодекларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит. Паундът поскъпна с близо 1% към 7-дневен връх от 1,2927 щатски долара, като в същото време еврото се понижи с 0,65% към 4-дневно дъно около 0,8840 британски лири. Това..

публикувано на 22.11.18 в 13:34

МЕ: България не е уведомена официално от руска страна, че “Турски поток“ ще минава през наша територия

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници. Българските власти заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник-енергийният министър Красимир Първанов заяви:..

обновено на 22.11.18 в 13:24

Ново поевтиняване на петрола след ръст на американските складови запаси до едногодишен връх

По време на търговията в четвъртък петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват относно възможността за подновяване на проблема с дисбаланас между предлагане и търсене. Допълнителен повод за тези опасения дадоха данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според..

публикувано на 22.11.18 в 12:30

Стабилизация на бизнес нагласите във Франция през ноември

През ноември общото бизнес доверие във Франция остана на относително високото ниво от предходния месец с оглед на подобрение на бизнес нагласите в промишлеността, строителството и търговията на дребно при стабилизация в сектора на услугите и в търговията на едро, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия..

публикувано на 22.11.18 в 11:30
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Берат Албайрак: Турция ще продължава да опростява данъчните си закони

Турция ще продължи усилията си за опростяване на данъчните закони и няма да прилага нови изключения, освен ако това не се окаже задължително, заяви финансовият министър Берат Албайрак в четвъртък пред бюджетна комисия на парламента на страната. Той също така отбеляза, че затегнатата фискална политика на Турция ще бъде най-големият участник в..

публикувано на 22.11.18 в 11:14

"Фейсбук“ призна, че е поръчала разследване на Джордж Сорос, след като милиардерът критикува компанията

"Фейсбук" призна, че е помолила опозиционна изследователска компания да разследва милиардера Джордж Сорос във връзка с неговите критики на социалната мрежа. В специално изявление, публикувано в сряда късно вечерта, вицепрезидентът на Facebook по обществени комуникации Елиът Шрейдж посочи, че той е отговорен за наемането на компанията Definers..

публикувано на 22.11.18 в 10:49
Питър Наваро

Питър Наваро ще бъде изключен от предстоящите търговски преговори между Доналд Тръмп и Си Цзинпин

Питър Наваро, който е най-висшият търговски съветник на президента на САЩ, ще бъде изключен от предстоящите търговски разговори между Доналд Тръмп и китайския му колега Син Цзинпин, съобщава китайския вестник South China Morning Post. "Наваро няма да присъства на срещата на двамата лидери", заяви през изданието неназован негов източник...

публикувано на 22.11.18 в 10:05