Планът за "Белене" - реализъм или нов път към прекратяване на проекта

Снимка: Ани Петрова, БНР

АЕЦ „Белене“ няма как да бъде изграден без държавни гаранции за изкупуване на тока от него, а обявената от правителството процедура най-вероятно ще завърши с поредното прекратяване на проекта. Такава оценка направи в предаването „Нещо повече“ икономическият анализатор Евгени Кънев на приетия днес 9-точков план за изграждане на централата.

Според изпълнителния секретар на „Булатом“ Станислав Георгиев е прекалено рано да се даде оценка на плана, а инвеститорите трябва да поемат пазарния риск от изграждането на централата без държавни гаранции от България.

„Стъпките не отлагат проекта далеч в бъдеще. Новото положително е, че в процедурата освен официално поканените 4 инвеститори, ще могат да участват и други заинтересовани фирми и инвеститори със съответни (по-малки) дялове. Досега това беше само коментирано като възможност, като бяха споменавани страни около България. Сега на компании от такива страни се дава реална възможност, ако действително имат сериозно намерение“, изрази Георгиев положително становище към плана, обявен днес от енергийния министър Теменужка Петкова.

Евгений Кънев обаче е на мнение, че няма инвеститор, който да се съгласи да участва в изграждането без гаранции.

„Който и да е инвеститор, за да вложи 10 милиарда, той използва банки. Няма банка на света, която на пазарен принцип да даде такъв кредит, без яснота как ще бъде изкупуван тока впоследствие. Това може да е само суверенен фонд, каквито има в Арабския свят и Русия, където целите не са пазарни. Поема се финансов риск с друга цел“, смята финансовият анализатор.

Той е скептичен и за друг аспект на държавното участие.

„Ако има оксиморон, то е как ние едновременно сме акционери, които искат пазарна възвръщаемост на инвестицията, и консуматори, които искат да купуват ток на подпазарна цена“, изтъкна Кънев и допълни, че никоя частна или държавна компания не може да се ангажира да купува ток от „Белене“ 30 години, колкото е един от прогнозираните срокове за изплащане на инвестицията.

Никъде по света няма  пример за същия план, който България иска да приложи при изграждането на новия АЕЦ, но това не означава, че той няма да проработи, гледа положително Станислав Георгиев. Той допълни, че предвид постепенното спиране на ТЕЦ-овете през следващото десетилетие на страната са нужни нови мощности.

Според Евгени Кънев бъдещето не може да се гради с технологии от 80-те години на миналия век като тази на АЕЦ „Белене“, а срещу предвидените за изграждането 10 милиарда лева образно казано всяко българско домакинство може да бъде снабдено със соларен панел.  

Целият разговор чуйте в прикачения файл.

Още от категорията

Ръст на британската лира след новината за проектодекларацията за отношенията на ЕС и Великобритания след Брекзит

Британската лира подскочи рязко спрямо останалите валути след новината за одобрената от ЕК проектодекларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит. Паундът поскъпна с близо 1% към 7-дневен връх от 1,2927 щатски долара, като в същото време еврото се понижи с 0,65% към 4-дневно дъно около 0,8840 британски лири. Това..

публикувано на 22.11.18 в 13:34

МЕ: България не е уведомена официално от руска страна, че “Турски поток“ ще минава през наша територия

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници. Българските власти заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник-енергийният министър Красимир Първанов заяви:..

обновено на 22.11.18 в 13:24

Ново поевтиняване на петрола след ръст на американските складови запаси до едногодишен връх

По време на търговията в четвъртък петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват относно възможността за подновяване на проблема с дисбаланас между предлагане и търсене. Допълнителен повод за тези опасения дадоха данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според..

публикувано на 22.11.18 в 12:30

Стабилизация на бизнес нагласите във Франция през ноември

През ноември общото бизнес доверие във Франция остана на относително високото ниво от предходния месец с оглед на подобрение на бизнес нагласите в промишлеността, строителството и търговията на дребно при стабилизация в сектора на услугите и в търговията на едро, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия..

публикувано на 22.11.18 в 11:30
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Берат Албайрак: Турция ще продължава да опростява данъчните си закони

Турция ще продължи усилията си за опростяване на данъчните закони и няма да прилага нови изключения, освен ако това не се окаже задължително, заяви финансовият министър Берат Албайрак в четвъртък пред бюджетна комисия на парламента на страната. Той също така отбеляза, че затегнатата фискална политика на Турция ще бъде най-големият участник в..

публикувано на 22.11.18 в 11:14

"Фейсбук“ призна, че е поръчала разследване на Джордж Сорос, след като милиардерът критикува компанията

"Фейсбук" призна, че е помолила опозиционна изследователска компания да разследва милиардера Джордж Сорос във връзка с неговите критики на социалната мрежа. В специално изявление, публикувано в сряда късно вечерта, вицепрезидентът на Facebook по обществени комуникации Елиът Шрейдж посочи, че той е отговорен за наемането на компанията Definers..

публикувано на 22.11.18 в 10:49
Питър Наваро

Питър Наваро ще бъде изключен от предстоящите търговски преговори между Доналд Тръмп и Си Цзинпин

Питър Наваро, който е най-висшият търговски съветник на президента на САЩ, ще бъде изключен от предстоящите търговски разговори между Доналд Тръмп и китайския му колега Син Цзинпин, съобщава китайския вестник South China Morning Post. "Наваро няма да присъства на срещата на двамата лидери", заяви през изданието неназован негов източник...

публикувано на 22.11.18 в 10:05