Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планът за "Белене" - реализъм или нов път към прекратяване на проекта

Снимка: Ани Петрова, БНР

АЕЦ „Белене“ няма как да бъде изграден без държавни гаранции за изкупуване на тока от него, а обявената от правителството процедура най-вероятно ще завърши с поредното прекратяване на проекта. Такава оценка направи в предаването „Нещо повече“ икономическият анализатор Евгени Кънев на приетия днес 9-точков план за изграждане на централата.

Според изпълнителния секретар на „Булатом“ Станислав Георгиев е прекалено рано да се даде оценка на плана, а инвеститорите трябва да поемат пазарния риск от изграждането на централата без държавни гаранции от България.

„Стъпките не отлагат проекта далеч в бъдеще. Новото положително е, че в процедурата освен официално поканените 4 инвеститори, ще могат да участват и други заинтересовани фирми и инвеститори със съответни (по-малки) дялове. Досега това беше само коментирано като възможност, като бяха споменавани страни около България. Сега на компании от такива страни се дава реална възможност, ако действително имат сериозно намерение“, изрази Георгиев положително становище към плана, обявен днес от енергийния министър Теменужка Петкова.

Евгений Кънев обаче е на мнение, че няма инвеститор, който да се съгласи да участва в изграждането без гаранции.

„Който и да е инвеститор, за да вложи 10 милиарда, той използва банки. Няма банка на света, която на пазарен принцип да даде такъв кредит, без яснота как ще бъде изкупуван тока впоследствие. Това може да е само суверенен фонд, каквито има в Арабския свят и Русия, където целите не са пазарни. Поема се финансов риск с друга цел“, смята финансовият анализатор.

Той е скептичен и за друг аспект на държавното участие.

„Ако има оксиморон, то е как ние едновременно сме акционери, които искат пазарна възвръщаемост на инвестицията, и консуматори, които искат да купуват ток на подпазарна цена“, изтъкна Кънев и допълни, че никоя частна или държавна компания не може да се ангажира да купува ток от „Белене“ 30 години, колкото е един от прогнозираните срокове за изплащане на инвестицията.

Никъде по света няма  пример за същия план, който България иска да приложи при изграждането на новия АЕЦ, но това не означава, че той няма да проработи, гледа положително Станислав Георгиев. Той допълни, че предвид постепенното спиране на ТЕЦ-овете през следващото десетилетие на страната са нужни нови мощности.

Според Евгени Кънев бъдещето не може да се гради с технологии от 80-те години на миналия век като тази на АЕЦ „Белене“, а срещу предвидените за изграждането 10 милиарда лева образно казано всяко българско домакинство може да бъде снабдено със соларен панел.  

Целият разговор чуйте в прикачения файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени