Стефани Кръстева спечели музикалната стипендия "С усилия към звездите"

Стефани Кръстева

С нетърпение вече очаквахме да чуем избраниците, които получават стипендиите "С усилия към звездите" по инициатива на оперната певица Ина Кънчева  и нейната фондация "Културни перспективи". На 31 октомври в литературен клуб "Перото" имената бяха оповестени от менторите, които ще насочват младите творци:


„Визуални изкуства“ с ментор Недко Солаков – Радослав Нинов-Руди
„Театър/пърформанс“ с ментор Явор Гърдев – Емона Илиева, Констанца Гецова и Надя Керанова
„Литература“ с ментор Георги Господинов – Александър Габровски и Йонна Елми
„Музика“ с ментор Красимира Стоянова – Стефани Кръстева
„Танц“ с ментор Галина Борисова – Стефани Ханджийска


Оперната прима Красимира Стоянова не можа да присъства на събитието лично, затова се включи дистанционно от Земпер опер в Дрезден и заяви, че има един избраник, но й се иска да са много повече. Стипендията получи певицата Стефани Кръстева, но по думите на Красимира Стоянова ще бъдат поощрени по различни начини и други млади музиканти, които творят в различни жанрове: Емил Павлов (тенор в Софийската опера), Жани Костова (сопрано от Пловдивска опера), Мария Бечева (сопрано в Софийската опера), Константин Башиков (пианист), Георги Бойкин (пианист), Лъчезар Кацарски (джаз и композиция) и Живко Василев (кавалджия).

„За мен това е едно голямо дело - да могат да се подкрепят млади таланти, млади българи, които живеят в името на духа, искат да се развиват и да преставят България по най-добрия начин.“ – сподели Красимира Стоянова.

24-годишната Стефани Кръстева, възпитаничка на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна и на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София, мечтае да се развива, да работи с утвърдени диригенти и акомпанятори, за да получи по-голяма увереност за следващи конкурси и прослушвания за участия на най-престижните оперни сцени в света. Чуйте в звуковия файл споделените от нея емоции за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", и един от студийните й записи за БНР.
Свързани новини

Последна възможност за кандидатстване за стипендиите "С усилия към звездите"

Национална стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra) ще подкрепя млади български артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. Стипендията е учредена от Фондация „Културни перспективи” и..

публикувано на 30.08.18 в 14:59
Още от категорията

Цигуларката Лия Петрова пристигна за концерт със Софийската филхармония

На 22 ноември от 19 часа в зала "България" Софийската филхармония ще се представи под палката на големия финландски диригент и педагог Йорма Панула, а солистки ще бъдат две млади, красиви и талантливи изпълнителки - Лия Петрова, която ще свири соловата..

обновено на 22.11.18 в 12:22
Ениа

Ениа

Нежният ангелски глас на Ениа няма как да остане незабелязан. Въздушни вокали, които плуват в море от електронни звуци – така може да се опише гласът й. Макар че тя изгря на световната музикална сцена преди доста години, днес в "Звукови хроники" аз, Сибила..

публикувано на 22.11.18 в 09:05

Концертът "Виртуозите" - акцент в Новогодишния музикален фестивал

„Музиката е енергия“ е мотото на 32-ия новогодишен музикален фестивал, който ще се проведе от 5 декември до 1 януари в НДК. Той се посвещава на 70-а годишнина от рождението на композитора Емил Чакъров. Акцент в Новогодишния музикален фестивал в НДК е..

публикувано на 21.11.18 в 16:20
проф. Ангел Станков

Цигуларят Ангел Станков на 70 с ефектна програма и истории за гостуването на Сарасате в София

Увлекателен разказвач, проф. Ангел Станков е чудесен събеседник. Гостува в сутрешното ни Радиокафе във връзка с поредния концерт, който отбелязва неговата 70-годишнина - на 21 ноември с оркестъра на Музикалната академия. " Точно този е много важен..

публикувано на 21.11.18 в 15:00
Лукас Маскиано

Лукас Маскиано ще изнесе серия акустични концерти у нас

Аржентинският музикант Лукас Маскиано ще има поредица от акустични концерти в няколко града на България – София, Пловдив, Бургас, Варна, Козлодуй.  "Преди една година бях в Козлодуй и установихме много добър контакт с публиката, харесахме ги и отново..

публикувано на 21.11.18 в 11:14

Тандемът Теодосий Спасов и Иван Шопов обединиха талант за пореден път в новия проект " InFusion"

На 24-ти ноември в "Пространство 108" в София с концерт ще бъде отбелязана премиерата на най- новия проект на етно- джаз музиканта Теодосий Спасов и Иван Шопов- програминг и китара. InFusion (Вливане) е заглавието, на този истински космополитен и..

публикувано на 20.11.18 в 16:33

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори. След 25 години на оперната сцена, репертоар..

публикувано на 20.11.18 в 12:15