Eмисия новини
от 09.00 часа

Стефани Кръстева спечели музикалната стипендия "С усилия към звездите"

Стефани Кръстева

С нетърпение вече очаквахме да чуем избраниците, които получават стипендиите "С усилия към звездите" по инициатива на оперната певица Ина Кънчева  и нейната фондация "Културни перспективи". На 31 октомври в литературен клуб "Перото" имената бяха оповестени от менторите, които ще насочват младите творци:


„Визуални изкуства“ с ментор Недко Солаков – Радослав Нинов-Руди
„Театър/пърформанс“ с ментор Явор Гърдев – Емона Илиева, Констанца Гецова и Надя Керанова
„Литература“ с ментор Георги Господинов – Александър Габровски и Йонна Елми
„Музика“ с ментор Красимира Стоянова – Стефани Кръстева
„Танц“ с ментор Галина Борисова – Стефани Ханджийска


Оперната прима Красимира Стоянова не можа да присъства на събитието лично, затова се включи дистанционно от Земпер опер в Дрезден и заяви, че има един избраник, но й се иска да са много повече. Стипендията получи певицата Стефани Кръстева, но по думите на Красимира Стоянова ще бъдат поощрени по различни начини и други млади музиканти, които творят в различни жанрове: Емил Павлов (тенор в Софийската опера), Жани Костова (сопрано от Пловдивска опера), Мария Бечева (сопрано в Софийската опера), Константин Башиков (пианист), Георги Бойкин (пианист), Лъчезар Кацарски (джаз и композиция) и Живко Василев (кавалджия).

„За мен това е едно голямо дело - да могат да се подкрепят млади таланти, млади българи, които живеят в името на духа, искат да се развиват и да преставят България по най-добрия начин.“ – сподели Красимира Стоянова.

24-годишната Стефани Кръстева, възпитаничка на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна и на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София, мечтае да се развива, да работи с утвърдени диригенти и акомпанятори, за да получи по-голяма увереност за следващи конкурси и прослушвания за участия на най-престижните оперни сцени в света. Чуйте в звуковия файл споделените от нея емоции за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", и един от студийните й записи за БНР.
Още от