Българско участие в тазгодишния бароков фестивал San Martino a Natale във Венеция

Снимка: San Martino a Natale

За пета поредна година предколедно във Венеция ще се съберат музиканти, влюбени в бароковата музика и по-конкретно в творчеството на Антонио Вивалди. Фестивалът San Martino a Natale, който ги събира, се провежда по идея на българската цигуларка Кремена Николова, която е избрала уникалния град за свой дом и там, заедно със своите колеги, показва афинитета си към онази далечна епоха и музиката на Червения абат.

Петото издание на коледния фестивал е посветен на 340-годишнината от рождението на Вивалди. За първи път в Община Венеция се състоя и пресконференция, на която бяха анонсирани предстоящите събития, групирани в два периода - от 8 до 17 ноември и от 20 до 22 декември.


За първи път във фестивала San Martino a Natale ще има и българско участие: поканени са сопранът Емилия Кирчева, тенорът Михаил Михайлов и пианистката Мартина Табакова, които ще участват в концерт на 10 ноември в Морано.

Откриването на 8 ноември ще бъде във венецианския Арсенал - огромна, красива старинна зала, която, благодарение на Кремена Николова, миналата година беше отворена за първи път за музикално събитие. Гост на форума за първи път ще бъде и белгийският ансамбъл Vivaldi Society, с който българската цигуларка си партнира в записите за дебютния си компактдиск. Една от звездите тази година е феноменалната Анна Фусек - мултиинструменталист със световна кариера.

Предстои и среща със съвременни композитори, които пишат музика в бароков стил, а в рамките на форума ще се проведе и Академия Вивалди - майсторски клас за цигулари и виолончелисти.

Още подробности за програмата на фестивала San Martino a Natale във Венеция Кремена Николова разказа за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Цигуларката Лия Петрова пристигна за концерт със Софийската филхармония

На 22 ноември от 19 часа в зала "България" Софийската филхармония ще се представи под палката на големия финландски диригент и педагог Йорма Панула, а солистки ще бъдат две млади, красиви и талантливи изпълнителки - Лия Петрова, която ще свири соловата партия в Концерт за цигулка и оркестър №1 от Сергей Прокофиев, и певицата Мария Радоева, на която е..

обновено на 22.11.18 в 12:22
Ениа

Ениа

Нежният ангелски глас на Ениа няма как да остане незабелязан. Въздушни вокали, които плуват в море от електронни звуци – така може да се опише гласът й. Макар че тя изгря на световната музикална сцена преди доста години, днес в "Звукови хроники" аз, Сибила Лилова, реших да чуем някои от емблематичните за ирландката песни. Ениа е родена в музикално..

публикувано на 22.11.18 в 09:05

Концертът "Виртуозите" - акцент в Новогодишния музикален фестивал

„Музиката е енергия“ е мотото на 32-ия новогодишен музикален фестивал, който ще се проведе от 5 декември до 1 януари в НДК. Той се посвещава на 70-а годишнина от рождението на композитора Емил Чакъров. Акцент в Новогодишния музикален фестивал в НДК е симфоничният концерт „Виртуозите“, който ще се състои на 14 декември в зала 1. Солисти са цигуларят..

публикувано на 21.11.18 в 16:20
проф. Ангел Станков

Цигуларят Ангел Станков на 70 с ефектна програма и истории за гостуването на Сарасате в София

Увлекателен разказвач, проф. Ангел Станков е чудесен събеседник. Гостува в сутрешното ни Радиокафе във връзка с поредния концерт, който отбелязва неговата 70-годишнина - на 21 ноември с оркестъра на Музикалната академия. " Точно този е много важен за мен, защото докато бях заместник-ректор на Консерваторията, аз отговарях за този оркестър,..

публикувано на 21.11.18 в 15:00
Лукас Маскиано

Лукас Маскиано ще изнесе серия акустични концерти у нас

Аржентинският музикант Лукас Маскиано ще има поредица от акустични концерти в няколко града на България – София, Пловдив, Бургас, Варна, Козлодуй.  "Преди една година бях в Козлодуй и установихме много добър контакт с публиката, харесахме ги и отново ще се върнем там", разказа той в  предаването "Преди всички". "Ще представя песните, които вече..

публикувано на 21.11.18 в 11:14

Тандемът Теодосий Спасов и Иван Шопов обединиха талант за пореден път в новия проект " InFusion"

На 24-ти ноември в "Пространство 108" в София с концерт ще бъде отбелязана премиерата на най- новия проект на етно- джаз музиканта Теодосий Спасов и Иван Шопов- програминг и китара. InFusion (Вливане) е заглавието, на този истински космополитен и вдъхновен от световното културно многообразие албум.  Особеното в този проект е, че  в записите на всички..

публикувано на 20.11.18 в 16:33

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори. След 25 години на оперната сцена, репертоар от над 30 главни роли и успешни спектакли в най-известните оперни театри по света, Камен Чанев..

публикувано на 20.11.18 в 12:15