Eмисия новини
от 14.00 часа

Българско участие в тазгодишния бароков фестивал San Martino a Natale във Венеция

Снимка: San Martino a Natale

За пета поредна година предколедно във Венеция ще се съберат музиканти, влюбени в бароковата музика и по-конкретно в творчеството на Антонио Вивалди. Фестивалът San Martino a Natale, който ги събира, се провежда по идея на българската цигуларка Кремена Николова, която е избрала уникалния град за свой дом и там, заедно със своите колеги, показва афинитета си към онази далечна епоха и музиката на Червения абат.

Петото издание на коледния фестивал е посветен на 340-годишнината от рождението на Вивалди. За първи път в Община Венеция се състоя и пресконференция, на която бяха анонсирани предстоящите събития, групирани в два периода - от 8 до 17 ноември и от 20 до 22 декември.


За първи път във фестивала San Martino a Natale ще има и българско участие: поканени са сопранът Емилия Кирчева, тенорът Михаил Михайлов и пианистката Мартина Табакова, които ще участват в концерт на 10 ноември в Морано.

Откриването на 8 ноември ще бъде във венецианския Арсенал - огромна, красива старинна зала, която, благодарение на Кремена Николова, миналата година беше отворена за първи път за музикално събитие. Гост на форума за първи път ще бъде и белгийският ансамбъл Vivaldi Society, с който българската цигуларка си партнира в записите за дебютния си компактдиск. Една от звездите тази година е феноменалната Анна Фусек - мултиинструменталист със световна кариера.

Предстои и среща със съвременни композитори, които пишат музика в бароков стил, а в рамките на форума ще се проведе и Академия Вивалди - майсторски клас за цигулари и виолончелисти.

Още подробности за програмата на фестивала San Martino a Natale във Венеция Кремена Николова разказа за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

Още от
Снимка: One Dance Week

ONE DANCE WEEK с 19 събития за Пловдив 2019

публикувано на 22.04.19 в 13:44

Страстната седмица

публикувано на 22.04.19 в 12:30