Фестивалът "Артис" с второ издание в София

Снимка: artisfoundation.bg

"Международният музикален фестивал за класическа музика “Артис” носи послание за духовност,  творчество,  креативност и вдъхновение" - това заявяват организаторите, водени от пианистката Ваня Пешева.

На 28 октомври в камерна зала “България” с концерт на надарени деца, възпитаници на Националното музикално училище “Любомир Пипков”, беше открито второто издание, а в Галерия “България” публиката разгледа творби на талантливите млади художници от Частно училище по изкуства и чужди езици “Артис”.

В програмата на фестивала са включени още три камерни коцерта : На 8 ноември от 19.30 ч. в  Първо студио на БНР е клавирният рецитал на Маруся Жанте –  млада пианистка от Париж, която наскоро спечели първата награда на престижния международен конкурс “Orleans” във Франция.

На 17 ноември от 19.00 ч. в камерна зала” България “ ще свири Деян Гаврич –  професор по флейта в Майнц, Германия, принадлежащ към поколението блестящи флейтисти, чиято артистична кариера включва солови и камерни концерти в едни от най-престижните зали и фестивали в Европа, Азия и Америка. На сцената той ще си партнира с прекрасните български музиканти Столина Добрева – китара, Стефания Янкова – виола, водач на група в Симфоничния оркестър на БНР, и Иван Лалев – виолончело, концертмайстор на Софийската филхармония.

Последният концерт от второто издание на фестивала "Артис" е на 21 ноември от 19.30 часа, отново в Първо студио на БНР, с участието на младите български таланти Зорница Иларионова – цигулка,  Гергана Несторова – пиано,  Мартин Павлов – флейта и Александър Лиалиос – пиано, изпълнители съз забележителни изяви в Европа, САЩ, Япония и Китай.

Фестивалът “Артис” се осъществява с подкрепата на отдел “Култура” на Столична община, на Софийската филхармония и на БНР. Концертите на 8 ноември и 21 ноември в Първо студио на БНР са с вход свободен.

За предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Ваня Пешева разказа интересни подробности за програмата. Чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Цигуларката Лия Петрова пристигна за концерт със Софийската филхармония

На 22 ноември от 19 часа в зала "България" Софийската филхармония ще се представи под палката на големия финландски диригент и педагог Йорма Панула, а солистки ще бъдат две млади, красиви и талантливи изпълнителки - Лия Петрова, която ще свири соловата партия в Концерт за цигулка и оркестър №1 от Сергей Прокофиев, и певицата Мария Радоева, на която е..

обновено на 22.11.18 в 12:22
Ениа

Ениа

Нежният ангелски глас на Ениа няма как да остане незабелязан. Въздушни вокали, които плуват в море от електронни звуци – така може да се опише гласът й. Макар че тя изгря на световната музикална сцена преди доста години, днес в "Звукови хроники" аз, Сибила Лилова, реших да чуем някои от емблематичните за ирландката песни. Ениа е родена в музикално..

публикувано на 22.11.18 в 09:05

Концертът "Виртуозите" - акцент в Новогодишния музикален фестивал

„Музиката е енергия“ е мотото на 32-ия новогодишен музикален фестивал, който ще се проведе от 5 декември до 1 януари в НДК. Той се посвещава на 70-а годишнина от рождението на композитора Емил Чакъров. Акцент в Новогодишния музикален фестивал в НДК е симфоничният концерт „Виртуозите“, който ще се състои на 14 декември в зала 1. Солисти са цигуларят..

публикувано на 21.11.18 в 16:20
проф. Ангел Станков

Цигуларят Ангел Станков на 70 с ефектна програма и истории за гостуването на Сарасате в София

Увлекателен разказвач, проф. Ангел Станков е чудесен събеседник. Гостува в сутрешното ни Радиокафе във връзка с поредния концерт, който отбелязва неговата 70-годишнина - на 21 ноември с оркестъра на Музикалната академия. " Точно този е много важен за мен, защото докато бях заместник-ректор на Консерваторията, аз отговарях за този оркестър,..

публикувано на 21.11.18 в 15:00
Лукас Маскиано

Лукас Маскиано ще изнесе серия акустични концерти у нас

Аржентинският музикант Лукас Маскиано ще има поредица от акустични концерти в няколко града на България – София, Пловдив, Бургас, Варна, Козлодуй.  "Преди една година бях в Козлодуй и установихме много добър контакт с публиката, харесахме ги и отново ще се върнем там", разказа той в  предаването "Преди всички". "Ще представя песните, които вече..

публикувано на 21.11.18 в 11:14

Тандемът Теодосий Спасов и Иван Шопов обединиха талант за пореден път в новия проект " InFusion"

На 24-ти ноември в "Пространство 108" в София с концерт ще бъде отбелязана премиерата на най- новия проект на етно- джаз музиканта Теодосий Спасов и Иван Шопов- програминг и китара. InFusion (Вливане) е заглавието, на този истински космополитен и вдъхновен от световното културно многообразие албум.  Особеното в този проект е, че  в записите на всички..

публикувано на 20.11.18 в 16:33

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори. След 25 години на оперната сцена, репертоар от над 30 главни роли и успешни спектакли в най-известните оперни театри по света, Камен Чанев..

публикувано на 20.11.18 в 12:15