Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Артис" с второ издание в София

Снимка: artisfoundation.bg

"Международният музикален фестивал за класическа музика “Артис” носи послание за духовност,  творчество,  креативност и вдъхновение" - това заявяват организаторите, водени от пианистката Ваня Пешева.

На 28 октомври в камерна зала “България” с концерт на надарени деца, възпитаници на Националното музикално училище “Любомир Пипков”, беше открито второто издание, а в Галерия “България” публиката разгледа творби на талантливите млади художници от Частно училище по изкуства и чужди езици “Артис”.

В програмата на фестивала са включени още три камерни коцерта : На 8 ноември от 19.30 ч. в  Първо студио на БНР е клавирният рецитал на Маруся Жанте –  млада пианистка от Париж, която наскоро спечели първата награда на престижния международен конкурс “Orleans” във Франция.

На 17 ноември от 19.00 ч. в камерна зала” България “ ще свири Деян Гаврич –  професор по флейта в Майнц, Германия, принадлежащ към поколението блестящи флейтисти, чиято артистична кариера включва солови и камерни концерти в едни от най-престижните зали и фестивали в Европа, Азия и Америка. На сцената той ще си партнира с прекрасните български музиканти Столина Добрева – китара, Стефания Янкова – виола, водач на група в Симфоничния оркестър на БНР, и Иван Лалев – виолончело, концертмайстор на Софийската филхармония.

Последният концерт от второто издание на фестивала "Артис" е на 21 ноември от 19.30 часа, отново в Първо студио на БНР, с участието на младите български таланти Зорница Иларионова – цигулка,  Гергана Несторова – пиано,  Мартин Павлов – флейта и Александър Лиалиос – пиано, изпълнители съз забележителни изяви в Европа, САЩ, Япония и Китай.

Фестивалът “Артис” се осъществява с подкрепата на отдел “Култура” на Столична община, на Софийската филхармония и на БНР. Концертите на 8 ноември и 21 ноември в Първо студио на БНР са с вход свободен.

За предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Ваня Пешева разказа интересни подробности за програмата. Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна