Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиооркестърът покани Светлин Русев за участие в албум с музика на Панчо Владигеров

Снимка: ndk.bg

120-годишнината от рождението на българския класик Панчо Владигеров през март 2019 година със сигурност ще вдъхнови много музиканти и организации за събития и проекти от различен мащаб. Симфоничният оркестър на БНР вече подготвя своя принос в честванията - нов компактдиск със съвсем нови записи, които се правят в момента.

За солист е поканен изключителният цигулар Светлин Русев. Той вече има издадени два албума, в които присъстват пиеси на Владигеров - първият му сериозен звукозаписен проект, осъществен в Европа с пианистката Елена Розанова, е изцяло с ранни опуси на композитора, а заедно с Радиооркестъра под палката на Емил Табаков през 2015 г. Светлин Русев записа Първия цигулков концерт на Владигеров и го включи в албума си "Огън и лед", наред с Концерта за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус.


След звукозаписните сесии в Първо студио на Радиото Светлин Русев гостува в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", за да разкаже за работата си с колегите от Радиооркестъра и маестро Марк Кадин, за тръпката да изпълнява отново Песен из "Българска сюита" и Рапсодия "Вардар" във версия за цигулка и оркестър - пиеси, които са в репертоара му от дете. В интервюто той говори за музиката на Владигеров и за новите си позиции - като концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария и професор в Женевската консерватория.

Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени