Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще сезира ВАС във връзка с концесията на летище София

| обновено на 08.11.18 в 12:46
Снимка: Ани Петрова - БНР

БСП ще сезира Върховния административен съд (ВАС) и ще потърси за съдействие президента Румен Радев във връзка с концесията на летище София. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по промените в Закона за концесиите на първо четене. 

Те настояват да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала: 

"Как точно през тази концесия ще защитите България и народа си, след като сте дали права на бъдещия концесионер, който и да е той, сам да си определя летищните такси. Ами той може да ги вдигне десет пъти", каза Корнелия Нинова.

Партия "Атака" гласува против, а Волен Сидеров обясни защо:

"Аз съм против концесията на летище "София". Тя не е съгласувана с мен, колегите от ВМРО и НФСБ не отговарям какво мислят те", каза Сидеров.

Спас Гърневски от ГЕРБ каза, че концесията е модерен и предвидим вариант за инвестиции в най-голямото летище у нас:

 "Отдава се на концесия само наземното обслужване, но ако дойде концесионер, той ще има единствен интерес да развие тези летища".

Парламентът събра днес кворум от втората регистрация, като първа точка в дневния ред на депутатите е предложението на социалистите за промени в Закона за концесиите.

Едва трима депутати от БСП се регистрираха, заради което от ГЕРБ укориха поведението на социалистите и го определиха като "несериозно". 

 Депутатът Тома Биков поясни, че управляващите нямат проблем със сформиране на кворума: "Поне когато вие внасяте точка, се регистрирайте, за да покажете, че имате ангажимент към собствения си закон, а не чакайте на нас да ви осигурим кворума, за да гледаме вашия закон. На всичкото отгоре и вашият закон не ни интересува чак толкова много“, каза Биков. 

Любомир Стойнов от БСП заяви, че спазват принципи на поведение. "По никакъв начин не мога оттук да се съглася , че законите са наши и ваши. Това, което е най-скандалното е, че за народните представители от ГЕРБ изказвания на заместник министър-председател, който обижда български гласоподаватели са смешни и са смешна работа, то за нас това не е така", каза Стойнов.

А Славчо Атанасов призова за сериозно отношение: "С тези дребни крамоли, които ги правим и днеска в парламента, ние рушим държавността, разберете го това нещо". 

Предлаганите промени от БСП предвиждат предприятия със стратегическо значение за националната сигурност, фигуриращи в забранителния за приватизация списък, да не могат да се отдават на концесия. Те бяха внесени преди два месеца, но тъй като досега не бяха разпределени за разглеждане в съответните комисии, депутатите имат право да ги представят директно в пленарната зала. Според идеята на социалистите много предприятия ще влязат в забранителния списък за концесиониране.

Дебатът се провежда ден, след като прокуратурата отхвърли сигнала на депутатите от БСП, с който бе поискано от държавното обвинение да протестира пред съда решението за концесиониране на летище София.

Очаква се по-късно днес депутатите да гласуват на първо четене и внесените промени от МС в закона за БНБ, които предвиждат регламентиране не само на независимостта на БНБ от националните органи и институции, но и от институциите, органите, службите или агенциите на ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!