Стартира 27-ата Българска антарктическа експедиция

Автор:
Проф. Христо Пимпирев
Снимка: Адриана Тангъчева - Софийски университет

На 5 ноември 2018 г. в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бeше открита фотографската изложба „Антарктида – поглед от другата страна“.

Изложбата е организирана от Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания. Автор на снимките е Мирослав Цветанов, участник в 25-ата и в 26-ата Българска антарктическа експедиция. Експозицията отразява живота и работата на българските полярници, както и природата на Ледения континент.

Освен оригиналните фотоси можете да разгледате и уникални скални образци и вкаменелости от Антарктида, събрани от геолозите гл. ас. Дочо Дочев и д-р Стефан Велев.

Изложбата „Антарктида – поглед от другата страна“ е по повод 130-годишния юбилей на Софийския университет, както и отбелязването на 30 години от основаването на Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“. Тя се организира в рамките на традиционните Климентови дни на Алма матер и може да бъде разгледана до 14 ноември 2018 г.

27-ата полярна експедиция на Антарктида ще работи за пръв път по седем български национални проекта, а първите 10 български полярници заминаха за остров Ливингстън  на 9-и октомври.

Проф. Христо Пимпирев – председател и учредител на Българския антарктически институт, директор на Националния център за полярни изследвания и ръководител на ежегодните български полярни научни, говори за изложбата „Антарктида – поглед от другата страна“, както и за очевидните екологични проблеми, които се наблюдават на Антарктида.

Проф. Христо Пимпирев говори за предстоящата 27-а българска полярна експедиция, за проектите, по които ще работят учените там, както и за избора на Улияна Яркова – професионалният готвач, който заминава за българската база на Антарктида.
Снимки в галерията: Адриана Тангъчева - Софийски университет
Още от категорията

Нова поредица и книга за Фройд

Четири фундаментални теоретични текста от Зигмунд Фройд бяха представена тази седмица в НБУ. Те са част от книгата „Четири основни текста“, издадена от Антоанета Колева. Съставител и автор на послеслова към книгата, озаглавен „За болката, която е и психична“ е Давид Иерохам. Това е книга номер 1 от новата поредица „Теоретични пространства“...

публикувано на 22.11.18 в 13:36

„По шевиците ще ги познаете“ – пъстра изложба от фондовете на четири български музея

Залите на Регионалния етнографски музей в Пловдив грейнаха в традиционните цветове на българските шевици. Причудливите на пръв поглед геометрични фигури, флорални и животински мотиви всъщност се подчиняват на строга система и разкриват огромното богатство и разнообразие на изящните бродерии, сътворени от сръчните ръце на българката. Изложбата..

публикувано на 22.11.18 в 11:51

Луксозно издание на Рибния буквар с осъвременен текст се появи на пазара у нас

Сдружение "Българска история", подкрепено от фондация „Българска памет“, пуска на пазара луксозно издание на „Буквар с различни поучения“, познато като „Рибния буквар“ на доктор Петър Берон.  То е посветено на 220-годишнината от рождението на именития българин, която ще отбележим през 2019 г. Марио Мишев от сдружението сподели за..

публикувано на 22.11.18 в 11:18

В "Апарт" бодра смяна таланти влиза в ролите на бележити български режисьори и актьори

Документалният спектакъл "Апарт" (режисьорски дебют на Илко Ганев) ще видят премиерно зрителите на Театър Азарян на 29 ноември в рамките на Международния театрален фестивал-лаборатория NEDRAma-international , който ще се състои от 25 до 30 ноември т.г. Представлението борави със средствата на пърформанса и въздейства като арт инсталация...

публикувано на 22.11.18 в 10:40

Изложба „Япония. Изкуството сега“

Колекцията под това заглавие: „Япония. Изкуството сега“ е наистина една възможност човек да обогати не само представите, но и сетивата си за това с какви интересни възможности и находки създават изкуството си японските художници. Става дума за изложбата, която се показва в Регионален исторически музей – София и включва живопис, графика, скулптура,..

публикувано на 22.11.18 в 09:45

Накъде в София

Музика Проф. Симеон Щерев ще отбележи своята 75-годишнина с концерт в Първо студио на БНР. Популярен в музикалната гилдия с творческия псевдоним Банана, Щерев е свирил на една сцена с Чък Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други водещи джаз музиканти. Той е педагог и композитор, автор на джазова, филмова и театрална..

публикувано на 22.11.18 в 09:25

Откриха тазгодишното издание на „Банско филм фест“

Вдъхновителят и основател на Международния фестивал за планинарско кино „Банско филм фест“ Петър Атанасов беше удостоен посмъртно със званието „Потечен гражданин“ на Банско. Тази вечер тържествено беше открито 18-ото издание на културното събитие без аналог в Югоизточна Европа. Решението беше гласувано единодушно на тържествена сесия..

публикувано на 21.11.18 в 21:57