Eмисия новини
от 14.00 часа

Стартира 27-ата Българска антарктическа експедиция

Автор:
6
Проф. Христо Пимпирев
Снимка: Адриана Тангъчева - Софийски университет

На 5 ноември 2018 г. в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бeше открита фотографската изложба „Антарктида – поглед от другата страна“.

Изложбата е организирана от Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания. Автор на снимките е Мирослав Цветанов, участник в 25-ата и в 26-ата Българска антарктическа експедиция. Експозицията отразява живота и работата на българските полярници, както и природата на Ледения континент.

Освен оригиналните фотоси можете да разгледате и уникални скални образци и вкаменелости от Антарктида, събрани от геолозите гл. ас. Дочо Дочев и д-р Стефан Велев.

Изложбата „Антарктида – поглед от другата страна“ е по повод 130-годишния юбилей на Софийския университет, както и отбелязването на 30 години от основаването на Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“. Тя се организира в рамките на традиционните Климентови дни на Алма матер и може да бъде разгледана до 14 ноември 2018 г.

27-ата полярна експедиция на Антарктида ще работи за пръв път по седем български национални проекта, а първите 10 български полярници заминаха за остров Ливингстън  на 9-и октомври.

Проф. Христо Пимпирев – председател и учредител на Българския антарктически институт, директор на Националния център за полярни изследвания и ръководител на ежегодните български полярни научни, говори за изложбата „Антарктида – поглед от другата страна“, както и за очевидните екологични проблеми, които се наблюдават на Антарктида.

Проф. Христо Пимпирев говори за предстоящата 27-а българска полярна експедиция, за проектите, по които ще работят учените там, както и за избора на Улияна Яркова – професионалният готвач, който заминава за българската база на Антарктида.
Снимки в галерията: Адриана Тангъчева - Софийски университет

Галерия

Още от