Китайският експорт нарасна здраво през октомври въпреки търговската война със САЩ

Китайският износ и внос нараснаха изненадващо здраво през октомври въпреки набиращата скорост търговска война със САЩ, показват данни на Генералната митническа администрация на страната.

Общият експорт от Китай се увеличи през октомври с цели 15,6% на годишна база, надвишавайки съществено осредните прогнози за повишение с 11,7% и след растеж с 14,5% през септември. В същото време вносът дори още по-здраво, повишавайки се с 21,4% след увеличение с 14,3% през септември и прогноза за растеж от 14,5% на сто.

По този начин общият китайски търговски излишък нарасна през октомври до рекордните 34,0 млрд. долара от 31,7 млрд. долара месец по-рано и очаквания за позитивен баланс в размер на около 35,50 млрд. долара.

Важно е да се отбележи, че октомври е първият цялостен месец, в който са в сила и последните високи мита за китайските стоки, определени от администрацията на Белия дом. Последните мита, които Вашингтон и Пекин си наложиха взаимно, влязоха в сила на 24-ти септември. Въпреки серията американски мита, въведени през годината, износът на Китай продължава да бъде изненадващо устойчив, тъй като американските компании увеличаваха превантивно доставките на китайски стоки, преди да влязат в сила по-високите тарифи на САЩ. Това обаче предполага, че в близките няколко месеца износът от Китай в посока САЩ може да се сви доста рязко, въпреки че октомврийските данни не оправдават подобни притеснения. Но отправените от Доналд Тръмп заплахи, че до края на тази, или в началото на следващата година могат да бъдат въведени високи мита между 10% и 25% и за останалата част от общия китайски експорт за САЩ, не изключват вероятността американските компании да продължават да се презапасяват с китайски стоки и през следващите няколко месеца.

По отношение само на търговски баланс със САЩ, китайският износ се повиши през октомври с 8,7% на годишна база, докато в същото време вносът на американски стоки нарасна с 3,7 на сто. Търговският излишък на Китай със САЩ все пак се сви слабо до 31,78 млрд. долара, след като през септември достигна рекордните 34,13 млрд. долара.


Още от категорията

Ръст на британската лира след новината за проектодекларацията за отношенията на ЕС и Великобритания след Брекзит

Британската лира подскочи рязко спрямо останалите валути след новината за одобрената от ЕК проектодекларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит. Паундът поскъпна с близо 1% към 7-дневен връх от 1,2927 щатски долара, като в същото време еврото се понижи с 0,65% към 4-дневно дъно около 0,8840 британски лири. Това..

публикувано на 22.11.18 в 13:34

МЕ: България не е уведомена официално от руска страна, че “Турски поток“ ще минава през наша територия

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници. Българските власти заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник-енергийният министър Красимир Първанов заяви:..

обновено на 22.11.18 в 13:24

Ново поевтиняване на петрола след ръст на американските складови запаси до едногодишен връх

По време на търговията в четвъртък петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват относно възможността за подновяване на проблема с дисбаланас между предлагане и търсене. Допълнителен повод за тези опасения дадоха данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според..

публикувано на 22.11.18 в 12:30

Стабилизация на бизнес нагласите във Франция през ноември

През ноември общото бизнес доверие във Франция остана на относително високото ниво от предходния месец с оглед на подобрение на бизнес нагласите в промишлеността, строителството и търговията на дребно при стабилизация в сектора на услугите и в търговията на едро, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия..

публикувано на 22.11.18 в 11:30
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Берат Албайрак: Турция ще продължава да опростява данъчните си закони

Турция ще продължи усилията си за опростяване на данъчните закони и няма да прилага нови изключения, освен ако това не се окаже задължително, заяви финансовият министър Берат Албайрак в четвъртък пред бюджетна комисия на парламента на страната. Той също така отбеляза, че затегнатата фискална политика на Турция ще бъде най-големият участник в..

публикувано на 22.11.18 в 11:14

"Фейсбук“ призна, че е поръчала разследване на Джордж Сорос, след като милиардерът критикува компанията

"Фейсбук" призна, че е помолила опозиционна изследователска компания да разследва милиардера Джордж Сорос във връзка с неговите критики на социалната мрежа. В специално изявление, публикувано в сряда късно вечерта, вицепрезидентът на Facebook по обществени комуникации Елиът Шрейдж посочи, че той е отговорен за наемането на компанията Definers..

публикувано на 22.11.18 в 10:49
Питър Наваро

Питър Наваро ще бъде изключен от предстоящите търговски преговори между Доналд Тръмп и Си Цзинпин

Питър Наваро, който е най-висшият търговски съветник на президента на САЩ, ще бъде изключен от предстоящите търговски разговори между Доналд Тръмп и китайския му колега Син Цзинпин, съобщава китайския вестник South China Morning Post. "Наваро няма да присъства на срещата на двамата лидери", заяви през изданието неназован негов източник...

публикувано на 22.11.18 в 10:05