Eмисия новини
от 08.00 часа

Китайският експорт нарасна здраво през октомври въпреки търговската война със САЩ

Китайският износ и внос нараснаха изненадващо здраво през октомври въпреки набиращата скорост търговска война със САЩ, показват данни на Генералната митническа администрация на страната.

Общият експорт от Китай се увеличи през октомври с цели 15,6% на годишна база, надвишавайки съществено осредните прогнози за повишение с 11,7% и след растеж с 14,5% през септември. В същото време вносът дори още по-здраво, повишавайки се с 21,4% след увеличение с 14,3% през септември и прогноза за растеж от 14,5% на сто.

По този начин общият китайски търговски излишък нарасна през октомври до рекордните 34,0 млрд. долара от 31,7 млрд. долара месец по-рано и очаквания за позитивен баланс в размер на около 35,50 млрд. долара.

Важно е да се отбележи, че октомври е първият цялостен месец, в който са в сила и последните високи мита за китайските стоки, определени от администрацията на Белия дом. Последните мита, които Вашингтон и Пекин си наложиха взаимно, влязоха в сила на 24-ти септември. Въпреки серията американски мита, въведени през годината, износът на Китай продължава да бъде изненадващо устойчив, тъй като американските компании увеличаваха превантивно доставките на китайски стоки, преди да влязат в сила по-високите тарифи на САЩ. Това обаче предполага, че в близките няколко месеца износът от Китай в посока САЩ може да се сви доста рязко, въпреки че октомврийските данни не оправдават подобни притеснения. Но отправените от Доналд Тръмп заплахи, че до края на тази, или в началото на следващата година могат да бъдат въведени високи мита между 10% и 25% и за останалата част от общия китайски експорт за САЩ, не изключват вероятността американските компании да продължават да се презапасяват с китайски стоки и през следващите няколко месеца.

По отношение само на търговски баланс със САЩ, китайският износ се повиши през октомври с 8,7% на годишна база, докато в същото време вносът на американски стоки нарасна с 3,7 на сто. Търговският излишък на Китай със САЩ все пак се сви слабо до 31,78 млрд. долара, след като през септември достигна рекордните 34,13 млрд. долара.


Още от

Удрят нелегалния внос на домати

публикувано на 22.04.19 в 09:32