Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският експорт нарасна здраво през октомври въпреки търговската война със САЩ

Китайският износ и внос нараснаха изненадващо здраво през октомври въпреки набиращата скорост търговска война със САЩ, показват данни на Генералната митническа администрация на страната.

Общият експорт от Китай се увеличи през октомври с цели 15,6% на годишна база, надвишавайки съществено осредните прогнози за повишение с 11,7% и след растеж с 14,5% през септември. В същото време вносът дори още по-здраво, повишавайки се с 21,4% след увеличение с 14,3% през септември и прогноза за растеж от 14,5% на сто.

По този начин общият китайски търговски излишък нарасна през октомври до рекордните 34,0 млрд. долара от 31,7 млрд. долара месец по-рано и очаквания за позитивен баланс в размер на около 35,50 млрд. долара.

Важно е да се отбележи, че октомври е първият цялостен месец, в който са в сила и последните високи мита за китайските стоки, определени от администрацията на Белия дом. Последните мита, които Вашингтон и Пекин си наложиха взаимно, влязоха в сила на 24-ти септември. Въпреки серията американски мита, въведени през годината, износът на Китай продължава да бъде изненадващо устойчив, тъй като американските компании увеличаваха превантивно доставките на китайски стоки, преди да влязат в сила по-високите тарифи на САЩ. Това обаче предполага, че в близките няколко месеца износът от Китай в посока САЩ може да се сви доста рязко, въпреки че октомврийските данни не оправдават подобни притеснения. Но отправените от Доналд Тръмп заплахи, че до края на тази, или в началото на следващата година могат да бъдат въведени високи мита между 10% и 25% и за останалата част от общия китайски експорт за САЩ, не изключват вероятността американските компании да продължават да се презапасяват с китайски стоки и през следващите няколко месеца.

По отношение само на търговски баланс със САЩ, китайският износ се повиши през октомври с 8,7% на годишна база, докато в същото време вносът на американски стоки нарасна с 3,7 на сто. Търговският излишък на Китай със САЩ все пак се сви слабо до 31,78 млрд. долара, след като през септември достигна рекордните 34,13 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени