Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България и Финландия са модел за опазване на външните граници

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Финландия Юха Сипила на срещата им в Хелзинки.
Снимка: БГНЕС

Обмен на ученици и преподаватели от университета в Хелзинки и новото училище по IT дисциплини в Бургас договори премиерът Бойко Борисов на среща с финландския си колега Юха Сипила.

Обменът на експертиза в експлоатацията на руски атомни реактори е била друга тема, каза Борисов пред българските медии във финландската столица:

“Много време отделихме, ще бъдат и по-интензивни разговорите в следващите дни. За финландския модел използваме руски реактори в ядрената енергетика. С колегата имаме план как максимално да се опитаме да си помагаме в експертизата в тази сфера. България и Финландия са модела - това ще кажа сега и на Конгреса на ЕНП за опазване външните граници, политическа воля, силна гранична полиция и по вода, и по суша, но и споразумение с трети страни, които да работят и да гарантират двете страни на границата“, каза Борисов.

Премиерът на Финландия  даде висока оценка на Българското европредседателство и постигнатото по основния приоритет за перспективата на страните от Западните Балкани.

Борисов е на работно посещение във Финландия, където участва и в Конгреса на Европейската народна партия. Форумът трябва да определи водещия кандидат на партията за предстоящите през май евроизбори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна