Главният прокурор поиска имунитета на шестима депутати

| обновено на 08.11.18 в 18:37
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на няколко народни представители, с цел възбуждане на наказателно производство срещу тях. Това са Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ, Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова от "Воля".

Свалянето на наказателната неприкосновеност на Елена Йончева е заради сигнал за пране на пари, подаден преди време от депутати от управляващата партия ГЕРБ. Огласен от Делян Добрев, той е, че през 2012 година тя е присвоила пари от фалиралата по-късно Корпоративна търговска банка. Прикрила ги в офшорна фирма. След проверка на сигнала Специализираната прокуратура е образувала дело за пране на пари в особено големи размери.

Другият депутат отляво, чийто имунитет иска главният прокурор – Георги Михайлов, се разследва заради работата му като директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания – София. Проверка на Икономическа полиция е показала огромни задължения на болницата към доставчици, като към края на май тази година те били малко над 24 милиона лева. След преценка, че задлъжнялостта  е резултат от сключени от него договори, прокуратурата иска да го обвини в безстопанственост и сключване на неизгодни договори.

Депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев пък ще бъде разследван за данъчни престъпления по сигнал на граждани и неправителствена организация. НПО и граждани подали сигнала, че той укрива данъци. Предварителна проверка е показала, че през юли 2015 година, когато е управлявал фирма - доставчик на телевизия и интернет за Казанлък, е избегнал плащането на данъци за 320 000 лева.

Тримата депутати от "Воля" от година и няколко месеца са на прицела на прокуратурата по разследване за изнудване на собственици на аптеки. Миналия юли те се отказаха от имунитета си, за да бъдат разследвани от Градската прокуратурата. В рамките на това разследване са събрани доказателства, че действали в престъпен сговор, делото е поето от Специализираната прокуратура и затова се налага отново да бъдат поискани имунитетите на Марешки, Христов и Таскова.

Елена Йончева, Георги Михайлов и Борис Кърчев ще се откажат доброволно от своята неприкосновеност.

Според Кърчев зад обвиненията срещу него стои БСП:

"Тази кампания срещу мен е от година и половина от местни структури на БСП в Казанлък. Никакви неизплатени данъци нямам".

Елена Йончева смята, че спрямо нея управляващите прилагат класическа схема за сплашване:

"Запозната съм с методите на репресия на ГЕРБ".

Проф. Георги Михайлов:

"Не смятам, че съм извършил някакви закононарушения. Така че се чувствам напълно спокоен". 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки и двамата депутати от партията Кръстина Таскова и Пламен Христов засега отказват да се съгласят да бъде свален имунитетът им. Според Веселин Марешки зад прокурорските обвинения се крие политическа атака.

"Може и да не се откажем, за да видим кои са тези, които имат интерес да ни бъде свален имунитетът", коментира Марешки и изрази подозрение:

"Че са прекалено остри спрямо някои вицепремиери и стават неудобни".

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова не изключи да се стигне до повдигане на конкретни обвинения на всички депутати. Уговорката тя направи, тъй като в досегашните си действия прокурорите, работили по отделните разследвания, били ограничени от наказателната защита, която Конституцията дава на народните ни избраници. Ако бъде снет имунитетът им, разследващите ще могат да искат вдигане на банкова, данъчна и осигурителна тайна и да предприемат и други действия, обясни говорителят на главния прокурор.

Като обеща обективно и пълно разследване, Румяна Арнаудова отхвърли обвиненията за политически подтекст на поисканите имунитети: 

"Действията на прокуратурата не са и няма как да са резултат от изказванията или гласуванията на народните представители, а се основават на събрани по надлежния ред данни и факти".

Свързани новини
Борис Кърчев

Борис Кърчев от ГЕРБ депозира искане за сваляне на депутатския му имунитет

Борис Кърчев от ГЕРБ заяви пред журналисти в Народното събрание, че още днес ще депозира искането си за сваляне на имунитета му , съгласно желанието на прокуратурата.   “И веднага ще подам писмено съгласие до председателя на НС да се случи това...

публикувано на 08.11.18 в 11:13
Страхил Делийски

Делийски: Каквото и да направи прокуратурата, едва ли ще убеди гражданите, че е в името на публичния интерес

„Направи впечатление, че независимо от политическата принадлежност всички виждат някаква политическа поръчка в акта на искане на депутатски имунитет. Това е симптоматично за отношението и за доверието, което има в по отношение на дейността на..

публикувано на 08.11.18 в 13:23
Още от категорията

Полицаи от Кресна и Сандански разкриха наркооранжерия, откриха и още 11 килограма сух канабис

Над 11 килограма сух канабис и голяма наркооранжерия бяха разкрити при специализирана полицейска акция в Сандански и Кресна. Има арестувани. В рамките на полицейската операция срещу производството и разпространението на наркотици служители от..

публикувано на 16.11.18 в 01:41

Протестите в страната продължават и днес

В Перник и тази вечер граждани се събраха на протест с искане за оставка на правителство. За поредна вечер протестиращите блокираха магистрала "Люлин" и пътния възел в посока Перник и София, като до 21 ч. беше спряно и движението през Владая...

обновено на 15.11.18 в 23:16

Интересът към студентските бригади в САЩ остава висок

Интересът към студентските бригади в САЩ остава висок, отчитат представители на една от водещите фирми у нас за пътувания по програмата "Работи и пътувай" в САЩ, която дава възможност за 4 месеца работа и 1 месец туризъм. Елиза Каркорова от агенцията..

публикувано на 15.11.18 в 19:19

Общински съветници от Бургас поискаха референдум за чистотата на въздуха в града

Качеството на въздуха в Бургас от години е проблем в общината. Гражданите постоянно подават сигнали за неприятните миризми към различни институции. Според регионалната екоинспекция, данните на мобилните станции са в норма. По тази причина общински..

публикувано на 15.11.18 в 19:10

Протестиращите майки се събраха за 25-и път пред Министерския съвет

Около 50 майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани се събраха за 25-и пореден ден пред сградата на Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Протестиращите се отправиха на шествие към централата на НФСБ на улица..

обновено на 15.11.18 в 18:49

Протест пред парламента заради външната ни политика

Граждани се събраха на протест пред Народното събрание, недоволни от задкулисното формиране на българската външна политика и опитите да бъде подписан Глобалния пакт за миграция на ООН.  Според недоволните, клаузите в документа застрашават..

публикувано на 15.11.18 в 18:41

Май 2019 – край на високите такси за банкови преводи за граждани от страни, извън Еврозоната

Намаляване на таксите, изисквани от банките за преводи в евро одобри икономическата комисия в Европейския парламент и така даде зелена светлина на предложението на евродепутата от Европейската народна партия Ева Майдел. Тя смята, че..

публикувано на 15.11.18 в 18:13