Подем на азиатските борси след снощното силно следизборно рали на Уолстрийт

Снимка: БТА

Азиатските акции поскъпнаха в четвъртък към едномесечни върхове, следвайки снощното здраво възходящо рали на Уолстрийт вследствие на инвеститорското облекчение, че нямаше големи изненади от проведените междинни избори в САЩ.

В сряда основните американски фондови индекси отбелязаха една от най-силните си сесии на търговия от няколко седмици насам, тъй като се оправдаха очакванията, че Демократическата партия ще успее да поеме контрола над Камарата на представителите, докато управляващите републиканци ще запазят мнозинството си в Сената. Подобно на деня след президентските избори през 2016-а година, когато Уолстрийт регистрира много силен ръст въпреки изненадващата победа на Доналд Тръмп, вчера инвеститорите също се втурнаха да купуват американски акции, реагирайки позитивно на факта, че изборите вече са зад гърба им (беше сложен край на предизборната неизвестност) и че самите изборни резултати бяха напълно очаквани.

Индексът DJIA приключи снощната търговия с ръст от 545 пункта (повишение с 2,13%) до 26 180 пункта (най-високо ниво от 9-и октомври), широкият индекс S&P500 нарасна с 2,12% (най-солиден дневен ръст от три седмици), преодолявайки психологическата бариера от 2800 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши с цели 2,64%, отбелязвайки най-солидно дневно повишение от 25-и октомври насам.

Силното представяне на Уолстрийт допринесе за известен подем и на азиатските фондови пазари в четвъртък, като общият индекс MSCI на азиатско-тихоокеанския регион нарасна с 0,8% до едномесечен връх, достигайки най-високо ниво от 8-и октомври.

Японският фонов индекс Nikkei скочи с 1,82%, индексът Hang Seng се повиши с 0,31%, южнокорейският индекс Kospi - с 0,67%, сингапурският индекс STI - с 0,7%, а австралийският ASX 200 - с 0,53%. Китайските борсови индекси Shanghai Composite и  Shenzhen Composite също отбелязаха първоначални повишения с по около 0,6%, намирайки подкрепа и от доста по-добрите от очакваното данни за износа на Китай през октомври. Оставащите в сила притеснения относно търговската война между Вашингтон и Пекин обаче отново натежаха към края на азиатската търговия, като индексът Shanghai Composite затвори с понижение от 0,22%, а Shenzhen Composite - с 0,48%.


Още от категорията

Ръст на британската лира след новината за проектодекларацията за отношенията на ЕС и Великобритания след Брекзит

Британската лира подскочи рязко спрямо останалите валути след новината за одобрената от ЕК проектодекларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит. Паундът поскъпна с близо 1% към 7-дневен връх от 1,2927 щатски долара, като в същото време еврото се понижи с 0,65% към 4-дневно дъно около 0,8840 британски лири. Това..

публикувано на 22.11.18 в 13:34

МЕ: България не е уведомена официално от руска страна, че “Турски поток“ ще минава през наша територия

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници. Българските власти заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник-енергийният министър Красимир Първанов заяви:..

обновено на 22.11.18 в 13:24

Ново поевтиняване на петрола след ръст на американските складови запаси до едногодишен връх

По време на търговията в четвъртък петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват относно възможността за подновяване на проблема с дисбаланас между предлагане и търсене. Допълнителен повод за тези опасения дадоха данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според..

публикувано на 22.11.18 в 12:30

Стабилизация на бизнес нагласите във Франция през ноември

През ноември общото бизнес доверие във Франция остана на относително високото ниво от предходния месец с оглед на подобрение на бизнес нагласите в промишлеността, строителството и търговията на дребно при стабилизация в сектора на услугите и в търговията на едро, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия..

публикувано на 22.11.18 в 11:30
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Берат Албайрак: Турция ще продължава да опростява данъчните си закони

Турция ще продължи усилията си за опростяване на данъчните закони и няма да прилага нови изключения, освен ако това не се окаже задължително, заяви финансовият министър Берат Албайрак в четвъртък пред бюджетна комисия на парламента на страната. Той също така отбеляза, че затегнатата фискална политика на Турция ще бъде най-големият участник в..

публикувано на 22.11.18 в 11:14

"Фейсбук“ призна, че е поръчала разследване на Джордж Сорос, след като милиардерът критикува компанията

"Фейсбук" призна, че е помолила опозиционна изследователска компания да разследва милиардера Джордж Сорос във връзка с неговите критики на социалната мрежа. В специално изявление, публикувано в сряда късно вечерта, вицепрезидентът на Facebook по обществени комуникации Елиът Шрейдж посочи, че той е отговорен за наемането на компанията Definers..

публикувано на 22.11.18 в 10:49
Питър Наваро

Питър Наваро ще бъде изключен от предстоящите търговски преговори между Доналд Тръмп и Си Цзинпин

Питър Наваро, който е най-висшият търговски съветник на президента на САЩ, ще бъде изключен от предстоящите търговски разговори между Доналд Тръмп и китайския му колега Син Цзинпин, съобщава китайския вестник South China Morning Post. "Наваро няма да присъства на срещата на двамата лидери", заяви през изданието неназован негов източник...

публикувано на 22.11.18 в 10:05