Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските концертни вечери в Ню Йорк бяха открити за 14-и път

3
Откриване на Българските концертни вечери в Ню Йорк 2018

14-ото издание на концертната поредица се провежда с подкрепата на Американска фондация за България. Началото беше поставено на 16 октомври в зала "Уайл" на концертния комплекс Карнеги хол - най-престижната камерна сцена в САЩ.

Галаконцертът беше посветен на Нели Генчева-Гипсън - българка, която живее в Америка отдавна. Тя и съпругът ѝ Боб Гипсън подкрепят с отдаденост сънародниците си музиканти в Ню Йорк - те са дарили средства за закупуването на роял "Стейнуей" за залата на българското генерално консулство в града, където се провеждат част от Българските концертни вечери. Но щедростта им е не само финансова, а и с доброволчески труд преди всяко събитие.

Нели Гипсън и Лора ЧекоратоваНели Гипсън, която има магистърска степен от Нюйоркския университет по администрация на музеи и галерии, споделя, че тайната на нейната привързаност към класическата музика се крие в дългогодишното ѝ приятелство с пианистката Павлина Доковска - професор в колежа "Менъс" и забележителен изпълнител. Самата проф. Доковска поздрави Нели Гипсън от сцената на Карнеги хол преди началото на галаконцерта.

Поздрав към публиката и почетната гостенка отправи артистичният директор на Българските концертни вечери в Ню Йорк - пианистката Лора Чекоратова. Тя и съпредседателката на едноименната фондация Анна Стойчева откриха концерта с музика за пиано на четири ръце от Самюел Барбър и Марин Големинов. Двама бяха американските гости на сцената - виолончелистът Амир Елдан и виолистът Дов Шайндлин, чудесни камерни музиканти и оркестранти в Метрополитън опера. Дов Шайндлин беше поел отговорността да представи втората българска творба в програмата - Сюита в джазов стил за виола и пиано от Добринка Табакова.

Във втората част публиката аплодира още двама българи от Ню Йорк - цигуларите Дора Димитрова и Георги Вълчев, както и специалната гостенка от Париж - Сузана Клинчарова. Нейната арфа додаде още дворцова прелест към атмосферата в прекрасната зала "Уайл". Звучаха творби от Камий Сен-Санс и Марсел Турние.

Продължението на цикъла Български концертни вечери в Ню Йорк е на 28 ноември в залата на Българското генерално консулство в Ню Йорк.


Чуйте още подробности в репортажа от Ню Йорк в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени