Изненадващо свиване на германски внос и износ през септември

През септември германският износ и внос отбелязаха изненадващо резки понижения, допринасяйки за свиване на търговския излишък, което е пореден знак, че търговският конфликт между САЩ и Китай се отразява негативно върху представянето на най-голямата европейска икономика.

Според федералната статистика Destatis, германският експорт се понижи през септември с 0,8% спрямо август, когато се увеличи слабо с 0,1% (възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,1%), докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за растеж с 0,3 на сто. В същото време вносът в Германия спадна с 0,4% спрямо август, когато се сви с 2,4% (ревизия от спад с 2,7%) и при прогноза за повишение с 0,8 на сто.

В резултат на по-силния спад на износа спрямо вноса търговският излишък на Германия на сезонно-коригирана база се сви през септември до 17,6 млрд. евро от 18,2 млрд. евро през август.

На годишна база германският износ пък се понижи през септември с 1,2% до 109,1 млрд. евро, докато вносът нарасна с 5,3% до 90,7 млрд. евро, като търговският излишък на некоригирана основна се сви до 18,4 млрд. евро от излишък за 24,2 млрд. евро година по-рано.

През септември експортът на Германия към останалите страни-членки на Европейския съюз се понижи на годишна база с 0,4% до 64,7 млрд. евро, а вносът от тези страни нарасна с 5,8% до 52,1 млрд. евро. В същото време износът на стоки към страните извън ЕС (към трети страни) се сви с 2,2% на годишна база до 44,4 млрд. евро, докато вносът в Германия от трети страни нарасна с 4,7%, достигайки общо 38,6 млрд. евро.

Немската статистика представи и данни на Бундесбанк, показващи, че излишъкът по баланса по текущата сметка на Германия, който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика и включва движението на стоки, услуги и инвестиции, се влоши през септември до 21,1 млрд. евро от 26,9 млрд. евро преди година, но над излишък за едва 15,3 млрд. евро през август.

Според редица анализатори, комбинацията от забавяща се търговия в световен план, отчасти в резултат на търговската война между САЩ и Китай, както и временни негативни фактори като новите норми за отделяните вредни автомобилни газови емисии, влезели в сила от 1-ви септември, са засегнали сериозно през последните месеци германският експортен сектор.

Днешните слаби търговски данни сякаш са в подкрепа на прогнозите на редица икономически институти през предходната седмица, че германската икономика вероятно ще се сви през третото тримесечие след растеж на БВП с 0,4% през първото и с 0,4% през второто тримесечие.

Оповестени по-рано тази седмица данни обаче показаха изненадващо нарастване на индустриалното производство и на промишлените поръчки през септември, което пък предполага, че водещата европейска икономика се намира в по-добра от очакваното форма в края на третото тримесечие.

Трябва да се има предвид, че следващата сряда (14-и септември) федералната статистика Destatis ще представи експресната си оценка за растежа на брутния вътрешен продукт на Германия през периода юли - септември.


Още от категорията

10% ръст на туристите през 2019 година очаква Пловдив като европейска столица на културата

10% ръст на туристите в Пловдив се очаква през 2019 година, когато градът ще бъде европейска столица на културата. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на традиционната международна среща, в която участват туроператори, експерти и медии.

публикувано на 22.11.18 в 13:45

Ръст на британската лира след новината за проектодекларацията за отношенията на ЕС и Великобритания след Брекзит

Британската лира подскочи рязко спрямо останалите валути след новината за одобрената от ЕК проектодекларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит. Паундът поскъпна с близо 1% към 7-дневен връх от 1,2927 щатски долара, като в същото време еврото се понижи с 0,65% към 4-дневно дъно около 0,8840 британски лири. Това..

публикувано на 22.11.18 в 13:34

МЕ: България не е уведомена официално от руска страна, че “Турски поток“ ще минава през наша територия

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници. Българските власти заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник-енергийният министър Красимир Първанов заяви:..

обновено на 22.11.18 в 13:24

Ново поевтиняване на петрола след ръст на американските складови запаси до едногодишен връх

По време на търговията в четвъртък петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват относно възможността за подновяване на проблема с дисбаланас между предлагане и търсене. Допълнителен повод за тези опасения дадоха данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според..

публикувано на 22.11.18 в 12:30

Стабилизация на бизнес нагласите във Франция през ноември

През ноември общото бизнес доверие във Франция остана на относително високото ниво от предходния месец с оглед на подобрение на бизнес нагласите в промишлеността, строителството и търговията на дребно при стабилизация в сектора на услугите и в търговията на едро, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия..

публикувано на 22.11.18 в 11:30
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Берат Албайрак: Турция ще продължава да опростява данъчните си закони

Турция ще продължи усилията си за опростяване на данъчните закони и няма да прилага нови изключения, освен ако това не се окаже задължително, заяви финансовият министър Берат Албайрак в четвъртък пред бюджетна комисия на парламента на страната. Той също така отбеляза, че затегнатата фискална политика на Турция ще бъде най-големият участник в..

публикувано на 22.11.18 в 11:14

"Фейсбук“ призна, че е поръчала разследване на Джордж Сорос, след като милиардерът критикува компанията

"Фейсбук" призна, че е помолила опозиционна изследователска компания да разследва милиардера Джордж Сорос във връзка с неговите критики на социалната мрежа. В специално изявление, публикувано в сряда късно вечерта, вицепрезидентът на Facebook по обществени комуникации Елиът Шрейдж посочи, че той е отговорен за наемането на компанията Definers..

публикувано на 22.11.18 в 10:49