НСИ: Влошаване на промишленото производство и строителството, поредно слабо повишение на търговията на дребно

Снимка: БГНЕС

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за септември 2018 година отчита влошаване на промишленото производство и свиване на продукцията в сектор "Строителство" при поредно слабо подобрение на търговията на дребно. Това е пореден знак за стабилизация на икономическата експанзия в България на малко по-ниска предавка и през третото тримесечие на годината.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се понижи през септември с 1,2% спрямо август, когато остана на юлското ниво. Това представлява влошаване или стагнация на промишленото производство за трети пореден месец.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се сви през септември с 0,8% след ръст с 1,7% през август, отбелязвайки по този начин първо понижение от април насам, когато се сви с 0,7 на сто.

През септември увеличение с 3,2% спрямо предходния месец е регистрирано единствено в добивната промишленост, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 1,9%, а в преработващата промишленост - с 1,4 н асто.

На годишна база е отчетено спад с цели 12,2% в добивната промишленост и с 4,7% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато в преработващата промишленост беше регистрирано увеличение с 0,8 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижи през септември с 2,0% спрямо август, когато спадна с 1,4%, като продукцията от гражданското и инженерното строителство се сви с 3,1%, а при сградното строителство – с 1,1 на сто.

На годишна база строителната продукция през септември се понижи с цели 4,0% след спад с 1,4% през август.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през деветия месец на 2018 година. През септември оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени, нарасна с 0,3% на месечна база след повишение с 0,3% и през август. Това представлява подобрение на продажбите на дребно за седми пореден месец.

На годишна база растежът на търговския оборот се забави през септември до 4,6% от 5,1% през август.

Трябва да се има предвид, че в края на предходния месец НСИ представи относително слабо проучване, показващо поредно влошаване на стопанската конюнктура през септември. Общият показател на бизнес климата в нашата страна се понижи през октомври с 1,9%.

Взето заедно, тези данни предполагат, че икономическата експанзия в края на третото тримесечие вероятно ще остане на по-ниската предавка от второто тримесечие, когато БВП на България нарасна на тримесечна база с 0,8% и на годишна база с 3,4% след растеж в началото на годината съответно с 0,9% и с 3,6 на сто.


Още от категорията

Ръст на британската лира след новината за проектодекларацията за отношенията на ЕС и Великобритания след Брекзит

Британската лира подскочи рязко спрямо останалите валути след новината за одобрената от ЕК проектодекларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит. Паундът поскъпна с близо 1% към 7-дневен връх от 1,2927 щатски долара, като в същото време еврото се понижи с 0,65% към 4-дневно дъно около 0,8840 британски лири. Това..

публикувано на 22.11.18 в 13:34

МЕ: България не е уведомена официално от руска страна, че “Турски поток“ ще минава през наша територия

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници. Българските власти заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник-енергийният министър Красимир Първанов заяви:..

обновено на 22.11.18 в 13:24

Ново поевтиняване на петрола след ръст на американските складови запаси до едногодишен връх

По време на търговията в четвъртък петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват относно възможността за подновяване на проблема с дисбаланас между предлагане и търсене. Допълнителен повод за тези опасения дадоха данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според..

публикувано на 22.11.18 в 12:30

Стабилизация на бизнес нагласите във Франция през ноември

През ноември общото бизнес доверие във Франция остана на относително високото ниво от предходния месец с оглед на подобрение на бизнес нагласите в промишлеността, строителството и търговията на дребно при стабилизация в сектора на услугите и в търговията на едро, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия..

публикувано на 22.11.18 в 11:30
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Берат Албайрак: Турция ще продължава да опростява данъчните си закони

Турция ще продължи усилията си за опростяване на данъчните закони и няма да прилага нови изключения, освен ако това не се окаже задължително, заяви финансовият министър Берат Албайрак в четвъртък пред бюджетна комисия на парламента на страната. Той също така отбеляза, че затегнатата фискална политика на Турция ще бъде най-големият участник в..

публикувано на 22.11.18 в 11:14

"Фейсбук“ призна, че е поръчала разследване на Джордж Сорос, след като милиардерът критикува компанията

"Фейсбук" призна, че е помолила опозиционна изследователска компания да разследва милиардера Джордж Сорос във връзка с неговите критики на социалната мрежа. В специално изявление, публикувано в сряда късно вечерта, вицепрезидентът на Facebook по обществени комуникации Елиът Шрейдж посочи, че той е отговорен за наемането на компанията Definers..

публикувано на 22.11.18 в 10:49
Питър Наваро

Питър Наваро ще бъде изключен от предстоящите търговски преговори между Доналд Тръмп и Си Цзинпин

Питър Наваро, който е най-висшият търговски съветник на президента на САЩ, ще бъде изключен от предстоящите търговски разговори между Доналд Тръмп и китайския му колега Син Цзинпин, съобщава китайския вестник South China Morning Post. "Наваро няма да присъства на срещата на двамата лидери", заяви през изданието неназован негов източник...

публикувано на 22.11.18 в 10:05