Тамбура, гъдулка и тежки рок китари в концерта на "Балканджи" тази вечер

Енергизиращ микс между рок, метал и фолклор ще звучи в клуб Mixtape

Какво е общото между архитект, юрист, финансист и специалист по международни отношения? Пресечна точка е група "Балканджи", която вече 20 години експериментира на полето на рока, метъла и фолклора.

Тази вечер "Балканджи" ще свирят в клуб Mixtape заедно с група Khanъ. "Тазвечершният концерт е хубав комплекс от емоции и ритми, доста подходящ за изпращането на лятото и есента и за посрещането на зимата, да се сгреем", каза в предаването "Преди всички" вокалистът и китарист на групата Кирил Янев, който е специалист по акустика и звукотехника. 

Наскоро групата промотира първия си видеоклип, заснет в хубава българска местност, с кадри от Копривщица. "Основният ни контакт с публиката през годините беше живият. Много концерти сме правили. Имаме хубави записани студийни парчета, албуми с легендарен статут. Но сега обстоятелствата ни принудиха – You Tube, Facebook с каква скорост навлязоха в живота на хората... и се наложи ние да отговорим адекватно", обясни Кирил Янев.

Тази вечер ще звучат тамбура, кавал и гъдулка. "Когато към тях се добавят барабани, бас китари, синтезатори и специфично хорово пеене, картината става пълна", убеден е Янев. „Миксът се получава – изключително странен, но и много цветен. Обертоновете на тежките рок китари се допълват страхотно със звученето на народните инструменти. Когато ги събереш, балансът на звуците става наистина много интересен.“

В песента на "Балканджи" „Бела девойка“ може да се чуе и туба.

Повечето от текстовете на песните са авторски. В тях се срещат самодиви, юнаци и змейове. Фолклорният елемент в музиката на групата са неравноделните ритми - по думите на Кирил Янев "едно хубаво българско наследство“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47
Франсис Пуленк, Мануел де Фая, Морис Равел

Де Файя, Равел, Пуленк – три различни погледа

След романтичната „обсебеност“ от фолклора, в който творците намират изгубени национални и човешки ценности, композиторите от началото на ХХ в. и по-нататък излизат извън националните граници в търсене на колорит, нови идеи. Испанското по традиция продължава да примамва. Но дори Де Файя, чиято музика е пронизана с испански страсти, търси вдъхновение и по..

публикувано на 19.11.18 в 09:05
Сцена от операта на Леош Яначек „Йенуфа“, поставена от Националната опера в Амстердам (в центъра Евелин Херлициус в ролята на Клисарката

В Брюксел и Амстердам поставиха опери на Леош Яначек

Вторите продукции за сезона на Националната опера в Амстердам и театър „Ла Моне“ в Брюксел предложиха на меломаните творби на бележития чешки композитор Леош Яначек. В холандската столица се игра „Йенуфа“, а в белгийската – „От мъртвия дом“. Третата опера на Яначек – „Йенуфа“, върху която той работи девет години, е първият голям успех в кариерата му...

публикувано на 18.11.18 в 12:05
На преден план - Емил Паризиен и Венсан Пейрани

Акордеонистът Венсан Пейрани и саксофонистът Емил Паризиен – пред "Слънчев джаз+"

Този път Слънчев джаз+ започва с Алегриас - радостта от току-що спечеленото Латино-Грами от проекта на Арканхел с Младите български гласове, започнал преди 4 години във Второ студио на БНР. Фестивалът "Д'Жаз Невер" , на който гостуваме всяка година, заема останалата част от това предаване и със сигурност интервюта и документални записи..

публикувано на 18.11.18 в 07:20