Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тамбура, гъдулка и тежки рок китари в концерта на "Балканджи" тази вечер

Енергизиращ микс между рок, метал и фолклор ще звучи в клуб Mixtape

Какво е общото между архитект, юрист, финансист и специалист по международни отношения? Пресечна точка е група "Балканджи", която вече 20 години експериментира на полето на рока, метъла и фолклора.

Тази вечер "Балканджи" ще свирят в клуб Mixtape заедно с група Khanъ. "Тазвечершният концерт е хубав комплекс от емоции и ритми, доста подходящ за изпращането на лятото и есента и за посрещането на зимата, да се сгреем", каза в предаването "Преди всички" вокалистът и китарист на групата Кирил Янев, който е специалист по акустика и звукотехника. 

Наскоро групата промотира първия си видеоклип, заснет в хубава българска местност, с кадри от Копривщица. "Основният ни контакт с публиката през годините беше живият. Много концерти сме правили. Имаме хубави записани студийни парчета, албуми с легендарен статут. Но сега обстоятелствата ни принудиха – You Tube, Facebook с каква скорост навлязоха в живота на хората... и се наложи ние да отговорим адекватно", обясни Кирил Янев.

Тази вечер ще звучат тамбура, кавал и гъдулка. "Когато към тях се добавят барабани, бас китари, синтезатори и специфично хорово пеене, картината става пълна", убеден е Янев. „Миксът се получава – изключително странен, но и много цветен. Обертоновете на тежките рок китари се допълват страхотно със звученето на народните инструменти. Когато ги събереш, балансът на звуците става наистина много интересен.“

В песента на "Балканджи" „Бела девойка“ може да се чуе и туба.

Повечето от текстовете на песните са авторски. В тях се срещат самодиви, юнаци и змейове. Фолклорният елемент в музиката на групата са неравноделните ритми - по думите на Кирил Янев "едно хубаво българско наследство“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени