ЕК прогнозира охлаждане на европейския икономически растеж през следващите години с оглед наличието на редица рискове

Европейската комисия прогнозира охлаждане на икономическия растеж в еврозоната и в целия ЕС през следващите няколко години, тъй като единният европейски блок е изправен пред редица рискове, свързани с търговската и икономическа политика на САЩ, с все още неясните условия по развода на Великобритания със съюза и с плановете за прекомерни разходи на дългово обременени членове като Италия.

Според "есенната прогноза" на ЕК, БВП на еврозоната ще нарасне през настоящата година с 2,1% (без промяна спрямо "лятната прогноза" от юли), след като през 2017-а година беше отчетена икономическа експанзия от 2,4% (най-добър растеж от последното десетилетие). Комисията обаче намали оценката си за растеж през 2019-а година до 1,9% от 2% през юли и очаква по-нататъшно забавяне на икономическата експанзия до 1,7% през 2020-а година.

Подобен модел на забавяне на икономическия растеж е заложен и за целия Европейски съюз, като ЕК очаква БВП на страните -членки на ЕС да нарасне през настоящата година с 2,1%, с 2,0% през 2019-а и с 1,9% през 2020-а година.

"Като изключим рисковете от големи сътресения, БВП трябва да продължава да нараства с умерени темпове", отбеляза Марко Бути, ръководител на отдела по икономика на Европейската комисия. "Пътят напред обаче е изпълнен с несигурност и многобройни, взаимосвързани рискове", предупреди той.

Комисията изтъкна наличието на редица заплахи в бъдеще и преди всичко възможността икономиката на САЩ да нарасне твърде бързо в отговор на данъчните съкращения и увеличените държавни разходи, принуждавайки Федералния резерв да повиши основния си лихвен процент по-рязко, отколкото се очаква понастоящем. ЕК предупреди, че това би могло да доведе до "сътресения" на световните финансови пазари, както и да отслаби растежа в развиващите се и в развитите икономики.

ЕК също така се безпокои, че бързото разширяване на американска икономика "ще засмуче" повече внос, което ще увеличи търговския дефицит на страната и рискува да доведе до нови увеличения на митническите тарифи. "Ако се появяват и разпространят нови тарифи и нови немитнически бариери, отрицателното въздействие върху международната търговия и глобалния растеж ще бъде значително", написа Марко Буит.

Той отбеляза, че "продължават да будят неспокойство несигурността относно перспективите за публичните финанси в Италия, която доведе до по-високи лихвени спредове, както и взаимодействието на държавния дълг с банковия сектор".

Низходяща ревизия търпят и прогнозите за икономическия растеж в Германия, Франция и Италия. Според новите оценки на ЕК, растежът на германската икономика ще се заби от 2,2% през 2017-а до 1,7% през настоящата година (при предишна оценка за повишение с 1,9%) и до 1,8% през 2019-а (вместо до 1,9%, според оценката през юли). За 2020-а година се очаква БВП на Германия да нарасне с 1,7 на сто.

Очаква се, че икономиката на Италия ще се представи най-зле в рамките на еврозоната, като ЕК залага на повишение на италианския БВП с едва 1,1% през тази година, с 1,2% през 2019-а и с 1,3% през 2020-а година.

Относно Великобритания, прогнозите на ЕК се базират на "чисто техническо предположение", като се има предвид несигурният резултат от преговорите за Брекзит. сделка Комисията прогнозира растеж на британската икономика от 2,1% през тази, от 1,9% през 2019-а и от 1,8% през 2020-а година.

Комисията обаче подчерта, че процесът на Брекзит е един от основните рискове за икономиките на еврозоната и на целия ЕС, като техният растеж може да се влоши по-сериозно от очакваното.

Другите основни източници на несигурност идват от Съединените щати и Италия, според анализа на Комисията. Прегряването на американската икономика, подхранвано от "проциклични фискални стимули", би могло да доведе до нарастване на лихвените проценти по-бързо от очакваното, което би имало многобройни отрицателни "странични ефекти" извън САЩ. ЕК предупреди и за наличието на рискове, свързани с търговското напрежение, провокирано от провежданата от администрацията на Доналд Тръмп политика.

Друг съществен риск е Италия, чието евроскептично правителство провежда политики на неограничени разходи въпреки високия държавен дълг, който се очаква да остане стабилно около 130% от БВП до 2020-а година, вместо да бъде намален значително, както се изисква от фискалните правила на ЕС.

"Съмненията за качеството и устойчивостта на публичните финанси в силно задлъжнелите държави - членки биха могли да се разпространят върху вътрешните банкови сектори, увеличавайки загрижеността за финансовата стабилност и натежавайки върху икономическата активност", коментира Комисията.

Таблица с есенните и пролетните прогнози на ЕК за икономическия растеж в ЕС

Снимка


Още от категорията

Ръст на британската лира след новината за проектодекларацията за отношенията на ЕС и Великобритания след Брекзит

Британската лира подскочи рязко спрямо останалите валути след новината за одобрената от ЕК проектодекларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит. Паундът поскъпна с близо 1% към 7-дневен връх от 1,2927 щатски долара, като в същото време еврото се понижи с 0,65% към 4-дневно дъно около 0,8840 британски лири. Това..

публикувано на 22.11.18 в 13:34

МЕ: България не е уведомена официално от руска страна, че “Турски поток“ ще минава през наша територия

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници. Българските власти заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник-енергийният министър Красимир Първанов заяви:..

обновено на 22.11.18 в 13:24

Ново поевтиняване на петрола след ръст на американските складови запаси до едногодишен връх

По време на търговията в четвъртък петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват относно възможността за подновяване на проблема с дисбаланас между предлагане и търсене. Допълнителен повод за тези опасения дадоха данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според..

публикувано на 22.11.18 в 12:30

Стабилизация на бизнес нагласите във Франция през ноември

През ноември общото бизнес доверие във Франция остана на относително високото ниво от предходния месец с оглед на подобрение на бизнес нагласите в промишлеността, строителството и търговията на дребно при стабилизация в сектора на услугите и в търговията на едро, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия..

публикувано на 22.11.18 в 11:30
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Берат Албайрак: Турция ще продължава да опростява данъчните си закони

Турция ще продължи усилията си за опростяване на данъчните закони и няма да прилага нови изключения, освен ако това не се окаже задължително, заяви финансовият министър Берат Албайрак в четвъртък пред бюджетна комисия на парламента на страната. Той също така отбеляза, че затегнатата фискална политика на Турция ще бъде най-големият участник в..

публикувано на 22.11.18 в 11:14

"Фейсбук“ призна, че е поръчала разследване на Джордж Сорос, след като милиардерът критикува компанията

"Фейсбук" призна, че е помолила опозиционна изследователска компания да разследва милиардера Джордж Сорос във връзка с неговите критики на социалната мрежа. В специално изявление, публикувано в сряда късно вечерта, вицепрезидентът на Facebook по обществени комуникации Елиът Шрейдж посочи, че той е отговорен за наемането на компанията Definers..

публикувано на 22.11.18 в 10:49
Питър Наваро

Питър Наваро ще бъде изключен от предстоящите търговски преговори между Доналд Тръмп и Си Цзинпин

Питър Наваро, който е най-висшият търговски съветник на президента на САЩ, ще бъде изключен от предстоящите търговски разговори между Доналд Тръмп и китайския му колега Син Цзинпин, съобщава китайския вестник South China Morning Post. "Наваро няма да присъства на срещата на двамата лидери", заяви през изданието неназован негов източник...

публикувано на 22.11.18 в 10:05