Проф. Мария Попова „За семиотиката“

Автор:

Вчера в НБУ беше представена монографията на проф. Мария Попова „За семиотиката. Свидетелства, разкази, есета“. Монографията съдържа текстове, посветени на взаимоотношенията между смисъл и комуникация, реалност и истина, разбиране и текст, структура на мисленето и познанието за света. В книгата са представени и класиците в световната семиотична наука – Михаил Бахтин, Владимир Проп, Ролан Барт, Умберто Еко, Цветан Тодоров, Юлия Кръстева и още много други. Проф. Мария Попова е основател на Югоизточноевропейския център за семиотични изследвания. От 2000 г. е председател на Българско семиотично дружество. Публикува редица изследвания, сред които е и тази нова монография, която дава отговора на въпроса: „Какво е семиотика?“.
Различните направления в семиотиката са чист прагматизъм, обясни проф. Попова, когато проф. Михаил Неделчев я попита дали съществуват множество семиотики. Според Неделчев един от централните проблеми, засегнати в книгата „За семиотиката“, се корени в сблъсъка на точното знание с интуитивното, в които се ражда истината. Повече в звуковия файл.

Още от категорията

Визуално пътуване през историята - от големия взрив до промените в климата

Въведение в историята на нашия свят за малки и големи в илюстрации – енциклопедията „Хроники“ – Пътуване през историята вече е на книжния пазар. „Хроники” ни превежда през митове и легенди, започва от времената на първите живи организми и завършва в наши дни, когато светът е променен до неузнаваемост. Изданието илюстрира световната история от..

публикувано на 20.11.18 в 10:22
Българската шевица е не само красива бродерия, а разказ и символ.

„По шевиците ще ги познаете“ показва символиката на предците ни

„По шевиците ще ги познаете“ - така е озаглавена изложбата, която се открива днес  в Етнографския музей в Пловдив. Тя включва  представителна извадка от фондовете на  4 музея -  пловдивския  и регионалните исторически музеи в Шумен , Бургас и Смолян. Експозицията  отразява различните видове везбани украси с техните местни  характеристики...

публикувано на 20.11.18 в 07:19
Боян Ангелов

Съюзът на Българските писатели представя на 105-годишнината си 2 тома с творби на 700 автори

На 20-и ноември от 18.30 часа в  Зала 6 на НДК ще се състой юбилейно тържество под егидата на президента Румен Радев по повод отбелязването на 105-годишнината на Съюза на Българските писатели. За предаването “12+3“ по „Хоризонт“ председателят на СБП Боян Ангелов сподели, че на тържеството ще бъдат представени два тома – един с поезия и един -..

публикувано на 19.11.18 в 20:41

Дегустации на италиански сирена, паста и вино в седмицата на италианската кухня

От днес до 6-ти декември в Софийската опера и балет може да видите рисунки и модели на костюми от опери на Росини. Изложбата е част от седмицата на италианската кухня, която ще продължи до 25 ноември. Посланикът на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди обясни:  "Росини е много изтъкнат композитор, но той също така е бил много голям..

публикувано на 19.11.18 в 20:24

Непримиримият публицист Румен Леонидов между иронията на времето и Бога

Гостува ни човек, когото бих нарекъл на първо място поет, а след това: публицист, преводач, издател. Обаче той самият смята, че поет може да се нарече Христо Фотев, Константин Павлов, Иван Радоев, Дебелянов. И би било самонадеяно друг да се нарече поет. Предпочита да го представим като публицист, без да заобикаля „клишето“ и отговорността да е..

публикувано на 19.11.18 в 19:07
Мечът на хан Кубрат

Показват меча и пръстена на Хан Кубрат

Мечът и пръстенът на Хан Кубрат ще бъдат показани през 2019-а година по предложение на премиера Бойко Борисов. Това е потвърдил министърът на културата Боил Банов след среща с директора на Ермитажа Михаил Пиотровски, съобщиха от Министерството на културата. Уникалните предмети са част от Перешчепинското съкровище. Съвместно с най-големия..

публикувано на 19.11.18 в 16:20

Изложба, обединяваща 27 артисти

Изложбата „ВНИМАНИЕ!“ е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към 27 познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали не лекия път към реализация и утвърждаване във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Голяма част от артистите са напуснали родния край и..

публикувано на 19.11.18 в 16:03