Честит юбилей на Васил Живков!

Кадър от документалния филм „Опит за биография на лицето Х“
Снимка: domnakinoto.com

С прожекция на документалния филм „Опит за биография на лицето Х“ в кино „Одеон“ беше чествана 70-годишнината на режисьора Васил Живков. Филмът е отличен със „Златен ритон“ от гилдията на кинокритиците към СБФД. Сред зрителите имаше приятели и колеги на режисьора, които с обич честитиха юбилея му в кратък поздравителен филм. Той не пожела да говори, но чухме неговия глас зад кадър. Антония Ковачева, настоящ директор на Българската национална филмотека, разказа не толкова за филмите, които е направил досега, колкото за личността на режисьора, чиято неприспособимост и умението да създава филмите си без да се съобразява с конюнктурата, го е направила личност-коректив за мнозина. Негови филми не са били излъчвани по идеологически причини преди промените, но днес те представляват мост между поколенията, това особено важи за показания на честването негов последен филм засега. „Опит за биография на лицето Х“ е разтърсваща дисекция на отминалите години. Това, което ни казва е структурирано, точно, без премълчаване и затова е смазващо като истината. За пропиления ни живот. За пропиления живот на родителите ни и за живота, който децата ни ще пропилеят. За пропиляната ни държава. Не че не знаем това, за което се разказва в този филм – за страната ни, за самите нас, но показано по този начин, смазва, защото виждаш, че май вече всичко е загубено. Защото лицата Х се оказаха непосилно много. Филмът е неудобен, но задължително трябва да се прожектира в училищата в часовете по история, в часовете на класа и въобще при всяка възможност. Благодарим на Васил Живков не само за този филм – да е жив и здрав! Очакваме още филми от него!Още от категорията

Визуално пътуване през историята - от големия взрив до промените в климата

Въведение в историята на нашия свят за малки и големи в илюстрации – енциклопедията „Хроники“ – Пътуване през историята вече е на книжния пазар. „Хроники” ни превежда през митове и легенди, започва от времената на първите живи организми и завършва в наши дни, когато светът е променен до неузнаваемост. Изданието илюстрира световната история от..

публикувано на 20.11.18 в 10:22
Българската шевица е не само красива бродерия, а разказ и символ.

„По шевиците ще ги познаете“ показва символиката на предците ни

„По шевиците ще ги познаете“ - така е озаглавена изложбата, която се открива днес  в Етнографския музей в Пловдив. Тя включва  представителна извадка от фондовете на  4 музея -  пловдивския  и регионалните исторически музеи в Шумен , Бургас и Смолян. Експозицията  отразява различните видове везбани украси с техните местни  характеристики...

публикувано на 20.11.18 в 07:19
Боян Ангелов

Съюзът на Българските писатели представя на 105-годишнината си 2 тома с творби на 700 автори

На 20-и ноември от 18.30 часа в  Зала 6 на НДК ще се състой юбилейно тържество под егидата на президента Румен Радев по повод отбелязването на 105-годишнината на Съюза на Българските писатели. За предаването “12+3“ по „Хоризонт“ председателят на СБП Боян Ангелов сподели, че на тържеството ще бъдат представени два тома – един с поезия и един -..

публикувано на 19.11.18 в 20:41

Дегустации на италиански сирена, паста и вино в седмицата на италианската кухня

От днес до 6-ти декември в Софийската опера и балет може да видите рисунки и модели на костюми от опери на Росини. Изложбата е част от седмицата на италианската кухня, която ще продължи до 25 ноември. Посланикът на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди обясни:  "Росини е много изтъкнат композитор, но той също така е бил много голям..

публикувано на 19.11.18 в 20:24

Непримиримият публицист Румен Леонидов между иронията на времето и Бога

Гостува ни човек, когото бих нарекъл на първо място поет, а след това: публицист, преводач, издател. Обаче той самият смята, че поет може да се нарече Христо Фотев, Константин Павлов, Иван Радоев, Дебелянов. И би било самонадеяно друг да се нарече поет. Предпочита да го представим като публицист, без да заобикаля „клишето“ и отговорността да е..

публикувано на 19.11.18 в 19:07
Мечът на хан Кубрат

Показват меча и пръстена на Хан Кубрат

Мечът и пръстенът на Хан Кубрат ще бъдат показани през 2019-а година по предложение на премиера Бойко Борисов. Това е потвърдил министърът на културата Боил Банов след среща с директора на Ермитажа Михаил Пиотровски, съобщиха от Министерството на културата. Уникалните предмети са част от Перешчепинското съкровище. Съвместно с най-големия..

публикувано на 19.11.18 в 16:20

Изложба, обединяваща 27 артисти

Изложбата „ВНИМАНИЕ!“ е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към 27 познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали не лекия път към реализация и утвърждаване във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Голяма част от артистите са напуснали родния край и..

публикувано на 19.11.18 в 16:03