Румен Гълъбинов: Няма достатъчно чуждестранни инвестиции, защото бизнес средата не се е подобрила

Румен Гълъбинов
Снимка: БГНЕС

Над 400 000 българи получават заплати под линията на бедността, а над 70% имат доходи, които са по-ниски от издръжката на живота. 1 665 000, бяха изчислени от едно проучване, са българите, които живеят под прага на бедността. Неслучайно близо един милион души в тези проучвания заявяват готовността си да напуснат България. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ икономистът Румен Гълъбинов по повод информациите, че над 2 милиона българи са излезли в чужбина, за да търсят по-добър живот. Линията на бедността е 351 лева месечно и хората често отиват в чужбина, за 100 или 200 евро над тази сума.

„Затова и много сезонни работници излизат от България и отиват по съседни държави – Гърция примерно, за да работят за не чак толкова по-високи заплати, но при всички положения по-високи от този минимум, който имаме тук. Отделно заминават хора, които работят за по-дълго време – за технологичните специалности, които са с по-голяма квалификация, образователен ценз и чужд език“.

България се представя колебливо в различните икономически класации. Например в тази на Световната банка за правене на бизнес губим позиции за трета поредна година, отчете той:

„Тази година слизаме от 50-о на 59-о място. В също време в топ 10  влизат Грузия – на 6-о място, Македония – на 10-о място. Те предоставят по-добри условия за правене на бизнес. Затова и няма достатъчно преки чуждестранни и преки местни инвестиции, защото просто средата за правене на бизнес не се е подобрила съществено. Като ги няма инвестициите, а те обикновено идват с една по-висока технологична степен в индустрията и в услугите, не може да имаме и очаквания за рязко увеличаване на производителността. Няма ли рязко увеличаване на производителността, само административно да вдигаме доходите с 10% на държавните служители и с 20% на учителите, няма да е основано на реалната производителност и на реалните доходи в реалната икономика“.

Анализатори очакват инфлацията през 2019 г. да бъде над 5%, а ръстът на икономиката ни – 3,5%, изтъкна Гълъбинов. Основни фактори, на които се базират прогнозите, са продължаващото въздействие на цените на горивата и оттам на транспортните услуги. Това означава повишаване на производствените цени, а оттам – и на потребителските. След известно време се очаква и увеличаване на цените на услугите:

„Новите заплати в един момент компенсират, но в същия момент вкарват повече пари в обръщение и потребление, което би следвало да се разчита и като проинфлационен фактор. Другото е, че още не сме видели ефекта на новите сметки за топлата вода и парното, а може би ще се натрупат и допълнителни разходи, свързани с автомобилите...“.

"Няма намален данък в последните 10 години", коментира Гълъбинов, който оцени като „стара техника“ метода на залагане на подценени приходи и надценени разходи в Бюджета, което позволява той да завършва с излишък:

„Планирани капиталови разходи после ги превръщаме в текущи разходи, а капиталовите не се реализират въобще. В последните 3 години има закъснение в реалното усвояване на европейските програми", коментира той и подчерта, че през март 2019 г. ЕС ще трябва да реши окончателно за Брекзит. Ако Великобритания не се съгласи да продължи да плаща пълната си вноска в ЕС поне в следващите три години, ще има „сериозен проблем“ за бюджета на Европейския съюз:

„Ще трябва да се събере от всички допълнително, за да се попълни бюджетът. По-богатите ще дадат повече. По-малките, като нас, и те ще трябва да дадат повече. Такива, като България, които сме повече ползватели на пари от Европейския бюджет, не е много сигурно дори в оставащите няколко години от този програмен период как и дали ще си получим обещаните пари по европрограмите. Може да има промяна – да получим по-малко, при по-други условия. Може да се наложи дори в ход да се променят условията“.

При кандидатстване в еврозоната, освен за кохезия се говори и за конвергенция – реалното сближаване с останалите държави:

„Ако кохезионните фондове, които са ни отпуснати, не се вижда да са дали резултат в реалната ни конвергенция, то съвсем естествено е да настъпи промяна в условията, при които ще ни ги дават“, заключи Гълъбинов.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Мерки за намаляване на цените на горивата, които изискват държавна намеса, обсъдиха представители на бизнеса и Томислав Дончев

Българската петролна и газова асоциация предлага да отпадне биодобавката към горивата през зимния сезон, както и да се оповестява себестойността на продуктите, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Това, според търговците, ще осигури прозрачност и по-ниски цени за крайния потребител. По-рано днес предложенията..

обновено на 15.11.18 в 18:28

Стартъп компании и политици обсъдиха развитието на предприемаческите умения на Балканите

Създатели на стартъп компании и политици дадоха началото на разговори за развитието на предприемаческите умения в региона на Балканите. Те подписаха декларация за укрепване на инициативите за бизнес в Централна и Източна Европа и Западните Балкани. Хората на Балканите трябва да бъдат насърчени да развиват предприемаческите си умения, стана ясно..

публикувано на 15.11.18 в 17:54

Негативен старт на Уолстрийт, след като драмата около Брекзит навреди на европейските фондови пазари

И трите основни фондови индекса стартират търговията на Уолстрийт в четвъртък на негативна територия, тъй като подобно на европейските инвеститори, американските търговски също изглеждат притеснени от Брекзит драмата, която ескалира през последните часове в Лондон и може да доведе до правителствена криза в Обединеното кралство. Въпреки че в..

публикувано на 15.11.18 в 17:38

Георги Вулджев: Цените на горивата на дребно вероятно ще продължат да падат

Търговците са прави, че горивата поевтиняват заради световните тенденции в цената на петрола, а не заради протестите. Спекулира се с темата през последните седмици. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Георги Вулджев от Експертния клуб по икономика и политика по повод извънредната среща на Томислав Дончев с представители на..

публикувано на 15.11.18 в 17:10

Повишение на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ до 216 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши слабо през последната седмица, но остава недалеч от неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващо много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 10-и ноември се..

публикувано на 15.11.18 в 16:49

Рязко нарастване на продажбите на дребно в САЩ през октомври

През октомври продажбите на дребно в САЩ нараснаха по-силно от очакваното, което е сигнал за добри потребителски разходи в началото на четвъртото тримесечие на фона на много силния трудов пазар и високо потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през октомври се повишиха с 0,8% спрямо септември,..

публикувано на 15.11.18 в 16:31

Владимир Путин: Цена на петрола от 70 долара за барел е подходяща за Русия

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че цена на петрола от 70 долара за барел е подходяща за Москва, като същевременно обеща Русия да си сътрудничи със Саудитска Арабия относно призивите на кралството за ограничаване на производството с цел повишаване на цените. "Сегашната ситуация с цени около 70 долара за барел ни подхожда..

публикувано на 15.11.18 в 15:46