Румен Гълъбинов: Няма достатъчно чуждестранни инвестиции, защото бизнес средата не се е подобрила

Румен Гълъбинов
Снимка: БГНЕС

Над 400 000 българи получават заплати под линията на бедността, а над 70% имат доходи, които са по-ниски от издръжката на живота. 1 665 000, бяха изчислени от едно проучване, са българите, които живеят под прага на бедността. Неслучайно близо един милион души в тези проучвания заявяват готовността си да напуснат България. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ икономистът Румен Гълъбинов по повод информациите, че над 2 милиона българи са излезли в чужбина, за да търсят по-добър живот. Линията на бедността е 351 лева месечно и хората често отиват в чужбина, за 100 или 200 евро над тази сума.

„Затова и много сезонни работници излизат от България и отиват по съседни държави – Гърция примерно, за да работят за не чак толкова по-високи заплати, но при всички положения по-високи от този минимум, който имаме тук. Отделно заминават хора, които работят за по-дълго време – за технологичните специалности, които са с по-голяма квалификация, образователен ценз и чужд език“.

България се представя колебливо в различните икономически класации. Например в тази на Световната банка за правене на бизнес губим позиции за трета поредна година, отчете той:

„Тази година слизаме от 50-о на 59-о място. В също време в топ 10  влизат Грузия – на 6-о място, Македония – на 10-о място. Те предоставят по-добри условия за правене на бизнес. Затова и няма достатъчно преки чуждестранни и преки местни инвестиции, защото просто средата за правене на бизнес не се е подобрила съществено. Като ги няма инвестициите, а те обикновено идват с една по-висока технологична степен в индустрията и в услугите, не може да имаме и очаквания за рязко увеличаване на производителността. Няма ли рязко увеличаване на производителността, само административно да вдигаме доходите с 10% на държавните служители и с 20% на учителите, няма да е основано на реалната производителност и на реалните доходи в реалната икономика“.

Анализатори очакват инфлацията през 2019 г. да бъде над 5%, а ръстът на икономиката ни – 3,5%, изтъкна Гълъбинов. Основни фактори, на които се базират прогнозите, са продължаващото въздействие на цените на горивата и оттам на транспортните услуги. Това означава повишаване на производствените цени, а оттам – и на потребителските. След известно време се очаква и увеличаване на цените на услугите:

„Новите заплати в един момент компенсират, но в същия момент вкарват повече пари в обръщение и потребление, което би следвало да се разчита и като проинфлационен фактор. Другото е, че още не сме видели ефекта на новите сметки за топлата вода и парното, а може би ще се натрупат и допълнителни разходи, свързани с автомобилите...“.

"Няма намален данък в последните 10 години", коментира Гълъбинов, който оцени като „стара техника“ метода на залагане на подценени приходи и надценени разходи в Бюджета, което позволява той да завършва с излишък:

„Планирани капиталови разходи после ги превръщаме в текущи разходи, а капиталовите не се реализират въобще. В последните 3 години има закъснение в реалното усвояване на европейските програми", коментира той и подчерта, че през март 2019 г. ЕС ще трябва да реши окончателно за Брекзит. Ако Великобритания не се съгласи да продължи да плаща пълната си вноска в ЕС поне в следващите три години, ще има „сериозен проблем“ за бюджета на Европейския съюз:

„Ще трябва да се събере от всички допълнително, за да се попълни бюджетът. По-богатите ще дадат повече. По-малките, като нас, и те ще трябва да дадат повече. Такива, като България, които сме повече ползватели на пари от Европейския бюджет, не е много сигурно дори в оставащите няколко години от този програмен период как и дали ще си получим обещаните пари по европрограмите. Може да има промяна – да получим по-малко, при по-други условия. Може да се наложи дори в ход да се променят условията“.

При кандидатстване в еврозоната, освен за кохезия се говори и за конвергенция – реалното сближаване с останалите държави:

„Ако кохезионните фондове, които са ни отпуснати, не се вижда да са дали резултат в реалната ни конвергенция, то съвсем естествено е да настъпи промяна в условията, при които ще ни ги дават“, заключи Гълъбинов.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Фонд „Земеделие“ преведе 73 млн. лв. на 9429 фермери

Държавният фонд „Земеделие“ преведе 73 милиона лева на фермерите по схемата за отстъпка от акциза върху горивата, ползвани за земеделски нужди. Останалите 11 милиона лева, които се полагат на фермерите, ще бъдат изплатени в началото на 2019 г., уточняват от Фонда. Подпомагането е за 9429 земеделски стопани, като тази година размерът на..

публикувано на 12.12.18 в 21:08

Инж. Мирослав Мазнев: Подкрепяме всички проверки, които се правят по правилата

Камарата на строителите протестира срещу използването на бранша за политически цели. От "БСП за България" определиха днешните протести на строителите като атака на едрия капитал срещу опозицията. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че строителите се използват, а БСП иска да има правила и свободна конкуренция в бранша. "Не беше..

обновено на 12.12.18 в 18:32

Инвеститорският оптимизъм се пренесе и на фондовите борси на Уолстрийт

Акциите на американските компании поскъпват рязко в началото на търговията на Уолстрийт, тъй като серията новини и коментари на висши официални представители на САЩ и Китай повишиха инвеститорския оптимизъм, че Вашингтон и Пекин ще успят да постигнат търговско споразумение в рамките на предстоящите един-два месеца. Индексът DJIA нараства с..

публикувано на 12.12.18 в 17:25

Стабилизация на потребителската инфлация в САЩ през ноември

През ноември потребителските цени в САЩ останаха на октомврийското ниво, което е сигнал, че спадащите цени на петрола, респективно на бензина, ще ограничат инфлационния растеж във водещата световна икономика, показват данни на Департамента по труда. Индексът на потребителските цени (CPI) остана без промяна спрямо октомври когато нарасна с 0,3..

публикувано на 12.12.18 в 16:44

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство търговското споразумение на ЕС с Япония

В сряда Европейският парламент одобри с голямо мнозинството търговското споразумение между ЕС и Япония, което ще доведе в началото на следващата година до формирането на най-голямата в света зона на свободна търговия, съобщава Ройтерс. С 474 глас за спрямо едва 156 против Европейският парламент гласува в подкрепа на споразумението, което..

публикувано на 12.12.18 в 16:17

Британската лира поскъпва с оглед на растящата партийна подкрепа за Тереза Мей преди вота на недоверие

Британската лира поскъпва спрямо долара и еврото след информации, че премиерът на страната Тереза Мей ще успее да се справи с вота на недоверие, който беше иницииран от група нейните противници в управляващата Консервативна партия. Новината от по-рано днес за предстоящ вътрешнопартиен вот на недоверие срещу Тереза Мей по-късно тази вечер..

публикувано на 12.12.18 в 15:20

Испанските власти увеличават минималната заплата с 22% през 2019 година

Испанският премиер Педро Санчес обяви в сряда, че неговият кабинет ще одобри през следващата седмица увеличение на месечната минимална заплата с цели 22% до 1050 евро, което повишение ще влезе в сила през 2019 година. "Най-голямото от 1977 година насам увеличение ще бъде представено на заседание на кабинета в Барселона на 21-ви декември",..

публикувано на 12.12.18 в 14:07