Джовани Триа: Икономическите прогнози на ЕК за Италия са погрешни и непълни

Джовани Триа, министър на икономиката на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският министър на икономиката Джовани Триа осъди най-новите икономически прогнози на Европейската комисия за Италия, които се оказаха по-лоши от оценките на правителството в Рим, заявявайки, че анализът на ЕК е погрешен и непълен.

"Прогнозите на ЕК за италианския дефицит са в рязък контраст с тези на италианското правителство и произтичат от неточен и непълен бюджетен анализ", съобщи Триа в специално изявление, цитирано от Ройтерс.

"Съжаляваме да отбележим тази техническа грешка от страна на Комисията, която обаче няма да повлияе върху продължаването на конструктивния диалог с ЕК", добави той.

Според оповестените по-рано в четвъртък есенни прогнози на ЕК, италианският бюджетен дефицит ще се увеличи до 2,9% от БВП на страната през 2019-а година и до 3,1% през 2020-а година, докато предвижданията на властите в Рим са за далеч "по-скромни" дефицити съответно от 2,4% за следващата  от 2,1% за 2020-а година.

Джовани Триа заяви, че правителството е поело ангажимент да зачита горния край на дефицита за 2019-а година, който е в размер на 2,4% от БВП.

Европейската комисия също така прогнозира, че БВП на Италия ще нарасне с едва 1,2% през 2019-а и с 1,3% през 2020-а година, което е значително под бюджетните прогнози на италианските власти за икономически растеж от 1,5% през следващата и от 1,6% през последващата година.

Същевременно МВФ също представи свои прогнози за растежа на италианската икономика, като Фондът прогнозира дори още по-слаб растеж от едва 1,0% през 2019-а и от 0,9% през 2020-а година.

Според ЕК това няма да позволи на италианския държавен дълг да се промени съществено, като се очакват той да остане около 130% от БВП в рамките на следващите три години.

Междувременно беше цитиран и премиерът на Италия Джузепе Конте, който заяви: "Няма причина да се поставя под въпрос стабилността на икономическите прогнози на Италия. Други сценарии (прогнозите на ЕК) относно италианските финансови са напълно неправдоподобни".

Трябва да се има предвид, че днешните прогнози на Комисията подчертават мнението на европейските власти в Брюксел, подкрепено и от всички финансови министри в еврозоната, че проектобюджетът на Италия за 2019-а година очевидно нарушава фискалните правила на Европейския съюз, които изискват ежегодно намаляване на дефицита и на държавния дълг.

Прогнозите на ЕК вероятно ще дадат аргументи за започване на дисциплинарни стъпки срещу Рим по-късно този месец, освен ако до 13-ти ноември (следващия вторник) Италия не изпрати ревизиран проектобюджет, който да е в съответствие с правилата на ЕС. Италианските власти обаче многократно заявиха, че нямат намерение да правят промени в предложените от тях бюджетни параметри.

Във връзка с наближаването на крайния срок, европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси обяви, че в петък ще пътува до Рим в петък и че има желание за запазване на диалога, но не може да има компромис с европейските правила.

"Думата компромис е трудно за мен", посочи Московиси на пресконференция, съобщава Ройтерс. "В случая с Италия винаги съм бил благосклонен за проява на гъвкавост. Що се отнася до правилата обаче, трябва да ги спазваме. Не можем да водим някакъв вид преговори".


Още от категорията

Мерки за намаляване на цените на горивата, които изискват държавна намеса, обсъдиха представители на бизнеса и Томислав Дончев

Българската петролна и газова асоциация предлага да отпадне биодобавката към горивата през зимния сезон, както и да се оповестява себестойността на продуктите, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Това, според търговците, ще осигури прозрачност и по-ниски цени за крайния потребител. По-рано днес предложенията..

обновено на 15.11.18 в 18:28

Стартъп компании и политици обсъдиха развитието на предприемаческите умения на Балканите

Създатели на стартъп компании и политици дадоха началото на разговори за развитието на предприемаческите умения в региона на Балканите. Те подписаха декларация за укрепване на инициативите за бизнес в Централна и Източна Европа и Западните Балкани. Хората на Балканите трябва да бъдат насърчени да развиват предприемаческите си умения, стана ясно..

публикувано на 15.11.18 в 17:54

Негативен старт на Уолстрийт, след като драмата около Брекзит навреди на европейските фондови пазари

И трите основни фондови индекса стартират търговията на Уолстрийт в четвъртък на негативна територия, тъй като подобно на европейските инвеститори, американските търговски също изглеждат притеснени от Брекзит драмата, която ескалира през последните часове в Лондон и може да доведе до правителствена криза в Обединеното кралство. Въпреки че в..

публикувано на 15.11.18 в 17:38

Георги Вулджев: Цените на горивата на дребно вероятно ще продължат да падат

Търговците са прави, че горивата поевтиняват заради световните тенденции в цената на петрола, а не заради протестите. Спекулира се с темата през последните седмици. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Георги Вулджев от Експертния клуб по икономика и политика по повод извънредната среща на Томислав Дончев с представители на..

публикувано на 15.11.18 в 17:10

Повишение на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ до 216 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши слабо през последната седмица, но остава недалеч от неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващо много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 10-и ноември се..

публикувано на 15.11.18 в 16:49

Рязко нарастване на продажбите на дребно в САЩ през октомври

През октомври продажбите на дребно в САЩ нараснаха по-силно от очакваното, което е сигнал за добри потребителски разходи в началото на четвъртото тримесечие на фона на много силния трудов пазар и високо потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през октомври се повишиха с 0,8% спрямо септември,..

публикувано на 15.11.18 в 16:31

Владимир Путин: Цена на петрола от 70 долара за барел е подходяща за Русия

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че цена на петрола от 70 долара за барел е подходяща за Москва, като същевременно обеща Русия да си сътрудничи със Саудитска Арабия относно призивите на кралството за ограничаване на производството с цел повишаване на цените. "Сегашната ситуация с цени около 70 долара за барел ни подхожда..

публикувано на 15.11.18 в 15:46