Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джовани Триа: Икономическите прогнози на ЕК за Италия са погрешни и непълни

Джовани Триа, министър на икономиката на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският министър на икономиката Джовани Триа осъди най-новите икономически прогнози на Европейската комисия за Италия, които се оказаха по-лоши от оценките на правителството в Рим, заявявайки, че анализът на ЕК е погрешен и непълен.

"Прогнозите на ЕК за италианския дефицит са в рязък контраст с тези на италианското правителство и произтичат от неточен и непълен бюджетен анализ", съобщи Триа в специално изявление, цитирано от Ройтерс.

"Съжаляваме да отбележим тази техническа грешка от страна на Комисията, която обаче няма да повлияе върху продължаването на конструктивния диалог с ЕК", добави той.

Според оповестените по-рано в четвъртък есенни прогнози на ЕК, италианският бюджетен дефицит ще се увеличи до 2,9% от БВП на страната през 2019-а година и до 3,1% през 2020-а година, докато предвижданията на властите в Рим са за далеч "по-скромни" дефицити съответно от 2,4% за следващата  от 2,1% за 2020-а година.

Джовани Триа заяви, че правителството е поело ангажимент да зачита горния край на дефицита за 2019-а година, който е в размер на 2,4% от БВП.

Европейската комисия също така прогнозира, че БВП на Италия ще нарасне с едва 1,2% през 2019-а и с 1,3% през 2020-а година, което е значително под бюджетните прогнози на италианските власти за икономически растеж от 1,5% през следващата и от 1,6% през последващата година.

Същевременно МВФ също представи свои прогнози за растежа на италианската икономика, като Фондът прогнозира дори още по-слаб растеж от едва 1,0% през 2019-а и от 0,9% през 2020-а година.

Според ЕК това няма да позволи на италианския държавен дълг да се промени съществено, като се очакват той да остане около 130% от БВП в рамките на следващите три години.

Междувременно беше цитиран и премиерът на Италия Джузепе Конте, който заяви: "Няма причина да се поставя под въпрос стабилността на икономическите прогнози на Италия. Други сценарии (прогнозите на ЕК) относно италианските финансови са напълно неправдоподобни".

Трябва да се има предвид, че днешните прогнози на Комисията подчертават мнението на европейските власти в Брюксел, подкрепено и от всички финансови министри в еврозоната, че проектобюджетът на Италия за 2019-а година очевидно нарушава фискалните правила на Европейския съюз, които изискват ежегодно намаляване на дефицита и на държавния дълг.

Прогнозите на ЕК вероятно ще дадат аргументи за започване на дисциплинарни стъпки срещу Рим по-късно този месец, освен ако до 13-ти ноември (следващия вторник) Италия не изпрати ревизиран проектобюджет, който да е в съответствие с правилата на ЕС. Италианските власти обаче многократно заявиха, че нямат намерение да правят промени в предложените от тях бюджетни параметри.

Във връзка с наближаването на крайния срок, европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси обяви, че в петък ще пътува до Рим в петък и че има желание за запазване на диалога, но не може да има компромис с европейските правила.

"Думата компромис е трудно за мен", посочи Московиси на пресконференция, съобщава Ройтерс. "В случая с Италия винаги съм бил благосклонен за проява на гъвкавост. Що се отнася до правилата обаче, трябва да ги спазваме. Не можем да водим някакъв вид преговори".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна