Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японската художничка Акико Накаяма извайва "живите" си картини в Дома на киното

Снимка: http://dlectricity.com

Японската художничка Акико Накаяма представя тази вечер в Дома на киното своя нов пърформанс от "живи картини". Накаяма е създател на уникалната техника, която я прави световноизвестна. Тя свързва традиционните японски бои с високите технологии чрез машина с много прожектори, която е нейно изобретение. Накаяма слива и разлива разни бои и всичко това се прожектира на екран под акомпанимента на звуци. 

Съорганизатори на събитието са Артфондация ДОМА и галерия "Аросита", където Акико Накаяма показва своя самостоятелна изложба до 14 ноември. Тя съдържа "замръзнали моменти от пърформансите", обясни в предаването "12+3" Мартина Стефанова от ДОМА. Почитателите на новаторския подход ще могат да зададат своите въпроси към японската художничка днес от 17.30 часа в галерията, преди пърформанса в Дома на киното. 

"В Япония аудиторията обикновено е много тиха и питат много малко неща. Докато тук хората са много любопитни и го изразяват в емоциите си. Тук имам и много добър разговор с хората на изкуството", сподели Накаяма пред "Хоризонт".

Озвучаването на картините тази вечер е дело на Мирян Колев. "Идеята е да има кореспонденция между двете неща. Започваме едновременно. Понякога аз следвам нея, друг път тя като се вдъхнови от някой звук, започва да го следва. Става нещо като диалог", разказа Мирян. "Слушам звуковата вълна, атмосферата, в пърформанса не слушам конкретно неговата музика. Защото музиката и цветът се случват едновременно. Те се смесват. Все едно визуализирам звуците за аудиторията", допълни Акико, която поверява останалото на въображението на публиката.

Понякога цветовете раждат и разказват на аудиторията своя история. Мястото, където Акико разполага боите си по време на пърформанс, е с формата на торта и прилича на малко островче. Отдолу има прожектори, а отгоре камера. 

Среща с Акико Накаяма, Мирян Колев и Мартина Стефанова - в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна