Японската художничка Акико Накаяма извайва "живите" си картини в Дома на киното

Снимка: http://dlectricity.com

Японската художничка Акико Накаяма представя тази вечер в Дома на киното своя нов пърформанс от "живи картини". Накаяма е създател на уникалната техника, която я прави световноизвестна. Тя свързва традиционните японски бои с високите технологии чрез машина с много прожектори, която е нейно изобретение. Накаяма слива и разлива разни бои и всичко това се прожектира на екран под акомпанимента на звуци. 

Съорганизатори на събитието са Артфондация ДОМА и галерия "Аросита", където Акико Накаяма показва своя самостоятелна изложба до 14 ноември. Тя съдържа "замръзнали моменти от пърформансите", обясни в предаването "12+3" Мартина Стефанова от ДОМА. Почитателите на новаторския подход ще могат да зададат своите въпроси към японската художничка днес от 17.30 часа в галерията, преди пърформанса в Дома на киното. 

"В Япония аудиторията обикновено е много тиха и питат много малко неща. Докато тук хората са много любопитни и го изразяват в емоциите си. Тук имам и много добър разговор с хората на изкуството", сподели Накаяма пред "Хоризонт".

Озвучаването на картините тази вечер е дело на Мирян Колев. "Идеята е да има кореспонденция между двете неща. Започваме едновременно. Понякога аз следвам нея, друг път тя като се вдъхнови от някой звук, започва да го следва. Става нещо като диалог", разказа Мирян. "Слушам звуковата вълна, атмосферата, в пърформанса не слушам конкретно неговата музика. Защото музиката и цветът се случват едновременно. Те се смесват. Все едно визуализирам звуците за аудиторията", допълни Акико, която поверява останалото на въображението на публиката.

Понякога цветовете раждат и разказват на аудиторията своя история. Мястото, където Акико разполага боите си по време на пърформанс, е с формата на торта и прилича на малко островче. Отдолу има прожектори, а отгоре камера. 

Среща с Акико Накаяма, Мирян Колев и Мартина Стефанова - в звуковия файл.


Още от категорията
Елена Панайотова

Навлизането на кино- и театрални режисьори в операта я вади от нафталина

Пловдивската държавна опера е една от най-отворените за много европейски модели и практики. Самият директор Нина Найденова работи с едни от най-добрите имена. Идеята да направи сезон с театрални режисьори стоеше от няколко години, но не бяхме сигурни кое е заглавието. Трябва да ѝ призная, че има много добър усет кой режисьор да покани и за кое..

публикувано на 15.11.18 в 16:39

Скулптор хранил цял месец с мухи моделите си за „Жабките“ в трилитров буркан

Близо месец скулпторът Валентин Старчев хранил с мухи моделите на четирите жаби от любимия на поколения старозагорци фонтан. Задачата за направата им получил през 1958 като бил още студент. „Трябваше да са фигури които пръскат вода. Или риби, или жаби. Но едва ли Стара Загора   е свързана с риби. А жабата е едно красиво зверче и щеше да е..

публикувано на 15.11.18 в 16:15

Спасяват забравени ръкописи от ловешките архиви

Непоказвани досега ръкописи от Средновековието от фонда на Ловешкия исторически музей ще бъдат спасени. Десетилетия наред ценните документи тънат в прашни и непригодни помещения. Регионалният музей в Ловеч съхранява писмени паметници с хронологически обхват от XIII до XIX век, които са втори или първи преписи, тоест не съществуват..

публикувано на 15.11.18 в 16:06
Премиерата ще бъде в Сити Марк Арт Център.

"Всяка година по същото време“ след "Догодина по същото време“

Христо Шопов и Лилия Маравиля отново си партнират в постановка на режисьора Георги Михалков. „Всяка година по същото време“ от драматурга Бърнард Слейд е своеобразно продължение на „Догодина по същото време“ от същия автор, сподели Михалков за предаването „12+3“ по „Хоризонт“: „Пиесата е директно продължение на първата част, но е написана..

публикувано на 15.11.18 в 15:32

Коя е Невена: мистерията разкриват Петър Попзлатев и Елена Телбис

„Невена е образ от филма „Времето е наше”, героиня в книга, фикция, но и реалност. Невена е по-доброто „аз” на всеки от нас. Невена е магията, която само киното може да сътвори. Затова отдайте се на магията на киното”, призовава екипът на новия български филм в кампанията „Коя е Невена?”. С „Времето е наше“ на режисьора Петър Попзлатев се открива 32-то..

публикувано на 15.11.18 в 15:30
„Места за срещи“

Срещнете се с Андрей Даниел

Тази вечер в галерия „Нюанс“ ще бъде открита новата изложба на проф. Андрей Даниел, озаглавена „Места за срещи“. Експозицията включва 14 непоказвани досега платна, като повечето от тях са вдъхновени от последния престой на художника в Сите Дез Ар в Париж през лятото на 2017 г. От една страна, този проект е за духовните, въображаеми срещи и пътуванията..

публикувано на 15.11.18 в 14:50

За игрите и хората

За компютърните игри и тяхното създаване рядко се говори през призмата на културата, обикновено те са мишена, в която се прицелваме когато децата ни не искат да се отделят от компютъра или пък когато търсим причините за проявена от тях агресия. Компютърните игри обаче имат много повече измерения – те могат да бъдат мислени като форма на изкуство, имат..

публикувано на 15.11.18 в 13:31