Японската художничка Акико Накаяма извайва "живите" си картини в Дома на киното

Снимка: http://dlectricity.com

Японската художничка Акико Накаяма представя тази вечер в Дома на киното своя нов пърформанс от "живи картини". Накаяма е създател на уникалната техника, която я прави световноизвестна. Тя свързва традиционните японски бои с високите технологии чрез машина с много прожектори, която е нейно изобретение. Накаяма слива и разлива разни бои и всичко това се прожектира на екран под акомпанимента на звуци. 

Съорганизатори на събитието са Артфондация ДОМА и галерия "Аросита", където Акико Накаяма показва своя самостоятелна изложба до 14 ноември. Тя съдържа "замръзнали моменти от пърформансите", обясни в предаването "12+3" Мартина Стефанова от ДОМА. Почитателите на новаторския подход ще могат да зададат своите въпроси към японската художничка днес от 17.30 часа в галерията, преди пърформанса в Дома на киното. 

"В Япония аудиторията обикновено е много тиха и питат много малко неща. Докато тук хората са много любопитни и го изразяват в емоциите си. Тук имам и много добър разговор с хората на изкуството", сподели Накаяма пред "Хоризонт".

Озвучаването на картините тази вечер е дело на Мирян Колев. "Идеята е да има кореспонденция между двете неща. Започваме едновременно. Понякога аз следвам нея, друг път тя като се вдъхнови от някой звук, започва да го следва. Става нещо като диалог", разказа Мирян. "Слушам звуковата вълна, атмосферата, в пърформанса не слушам конкретно неговата музика. Защото музиката и цветът се случват едновременно. Те се смесват. Все едно визуализирам звуците за аудиторията", допълни Акико, която поверява останалото на въображението на публиката.

Понякога цветовете раждат и разказват на аудиторията своя история. Мястото, където Акико разполага боите си по време на пърформанс, е с формата на торта и прилича на малко островче. Отдолу има прожектори, а отгоре камера. 

Среща с Акико Накаяма, Мирян Колев и Мартина Стефанова - в звуковия файл.


Още от категорията

"Години любов" – нова книга за Невена Коканова

"Години любов " – така се казва втората книга на Георги Тошев, посветена на Невена Коканова. Днес се навършват 80 години от рождението на голямата актриса. "Личности като Невена Коканова не могат да бъдат разказани само в една книга. Коканова трябва да бъде доразказвана на новите поколения. Открих нови свидетелства за този необикновен живот и..

публикувано на 12.12.18 в 18:04

Димитър Бочев: Георги Марков има място и в учебниците по история

"Едва сега тръгваме към реабилитация на име, което краси националната ни култура, каза  в студиото на "Нещо повече" писателят Димитър Бочев. "Задочните репортажи" на Георги Марков влизат в учебната програма в 11-и клас. "Той беше убиван и доубиван духовно и политически чрез премълчаване на името и  наследството му.  Явно сега общественият интерес е..

публикувано на 12.12.18 в 17:50

Валентин Балабанов е новият директор на Общинския драматичен театър "Невена Коканова" в Дупница

Актьорът и режисьор Валентин Балабанов е новият директор на Общинския драматичен театър "Невена Коканова" в Дупница, съобщиха от общинската администрация. От поста се е отказал Славчо Пеев, който остава да работи като художествен ръководител. Кадровата промяна е съгласувана с ръководството на Община Дупница, която е принципал на театъра...

публикувано на 12.12.18 в 17:34
Фотоколаж: Даниела Манолова

Видеопрожекция за 80-годишнината на Радиотеатъра

За първи път в своята 80-годишна история Радиотеатърът на БНР ще представи видеовариант на радиопиеса. Записът на „Кредитът“ от Жорди Галсеран в превод на Нева Мичева и с участието на Веселин Ранков и Ованес Торосян, под режисурата на Петър Бакалов е осъществен във Второ студио на БНР.  Радиопостановката е реализирана с подкрепата на Институт Сервантес –..

публикувано на 12.12.18 в 16:36
Жюстин Томс и Вася Атанасова

Българската Уикипедия на 15 години

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия- най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план Уикипедия е петият по популярност сайт, който създава съдържание на повече от 300 езици, включително и..

публикувано на 12.12.18 в 15:40
Част от фасадата на Кралския замък

Кралският замък във Варшава – образец за реставриране на културното наследство

Кралският замък във Варшава, който е бил официалната резиденция на полските монарси години наред, след разрушаването му от нацистите в края на Втората световна война бива възстановен с дарения от поляците. Това е единственият пример в света на пълно възстановяване на толкова голяма сграда. Точно век се навършва тази година от възстановяването..

обновено на 12.12.18 в 15:36

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории..

публикувано на 12.12.18 в 15:32