Предпазлива негативна търговия на Уолстрийт преди края на заседанието на Федералния резерв

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските фондови индекси стартират търговията в четвъртък със слаби понижения, следвайки здравите ръстове от предходната сесия, провокирани от облекчението, че нямаше големи изненади от проведените междинни избори в САЩ, като вниманието на инвеститорите се насочва към края на двудневното заседание на Федералния резерв по-късно тази вечер.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с около 40 пункта (с 0,17%), но след като в сряда нарасна с 545 пункта (повишение с 2,13%) до 26 180 пункта (най-високо ниво от 9-и октомври).

Широкият индекс S&P500 пък се понижава с 0,31%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,45%, парирайки много малка част от вчерашните им стремглави повишения съответно с 2,12%  ис 2,64%.

Междинните избори в САЩ доведоха очаквано до разделяне на властта във Вашингтон, след като Демократическата партия пое контрола над Камара на представители, а управляващите републиканци  запазят мнозинството си в Сената. Въпреки че това разделяне на законодателната власт може да вгорчи в известна степен по-нататъшното управление на президента Тръмп, междинните избори са вече зад гърба на инвеститорите, слагайки по този начин край на предизборната несигурност и неизвестност.

На този етап е все още прекалено рано да се каже как точно проведените на 6 ноември междинни избори ще се отразят върху бъдещата политическа и управленска картина в САЩ. Това кара инвеститорите поне временно да загърбят изборните резултати и отново да насочат тяхното внимание върху все още солидното представяне на американската икономика и политиката на Федералния резерв.

Днес вниманието на участниците на американските финансови пазари е насочено в най-голяма степен към края на двудневното заседание на Федералния резерв (от 21:00ч. наше време). Не се очаква промяна на настоящата лихвена политика, но инвеститорите ще следят изявлението на Фед довечера за детайли относно оценката на централните банкери за икономическия растеж и инфлацията в САЩ, както и дали ще бъде потвърдено, че на заседанието през декември предстои още едно увеличение на Федералната фондова лихва.

Междувременно европейските борси приключват разнопосочно днешната търговия, намирайки от една страна подкрепа от по-добри тримесечни финансови отчети на банките Commerzbank и Societe Generale, но от друга страна инвеститорите на стария континент не са въодушевени от занижените средносрочни прогнози на Европейската комисия за икономическо представянето на еврозоната и на целия ЕС.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава към края на търговията с 0,10% след растеж с 11,1% в сряда.

Германският индекс DAX 30 обаче се понижава с 0,6%, след като ЕК намали рязко своята прогноза за растежа на водещата европейска икономика. Понижение с 0,35% бележи и френският фондов индекс CAC40, докато миланският фондов индекс MIB се понижава с цели 0,77% в резултати на доста слабите прогнози на ЕК за бюджетният дефицит и за растежа на италианската икономика, които се различават съществено от данните, заложни в проектобюджета на властта в Рим.


Още от категорията

Мерки за намаляване на цените на горивата, които изискват държавна намеса, обсъдиха представители на бизнеса и Томислав Дончев

Българската петролна и газова асоциация предлага да отпадне биодобавката към горивата през зимния сезон, както и да се оповестява себестойността на продуктите, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Това, според търговците, ще осигури прозрачност и по-ниски цени за крайния потребител. По-рано днес предложенията..

обновено на 15.11.18 в 18:28

Стартъп компании и политици обсъдиха развитието на предприемаческите умения на Балканите

Създатели на стартъп компании и политици дадоха началото на разговори за развитието на предприемаческите умения в региона на Балканите. Те подписаха декларация за укрепване на инициативите за бизнес в Централна и Източна Европа и Западните Балкани. Хората на Балканите трябва да бъдат насърчени да развиват предприемаческите си умения, стана ясно..

публикувано на 15.11.18 в 17:54

Негативен старт на Уолстрийт, след като драмата около Брекзит навреди на европейските фондови пазари

И трите основни фондови индекса стартират търговията на Уолстрийт в четвъртък на негативна територия, тъй като подобно на европейските инвеститори, американските търговски също изглеждат притеснени от Брекзит драмата, която ескалира през последните часове в Лондон и може да доведе до правителствена криза в Обединеното кралство. Въпреки че в..

публикувано на 15.11.18 в 17:38

Георги Вулджев: Цените на горивата на дребно вероятно ще продължат да падат

Търговците са прави, че горивата поевтиняват заради световните тенденции в цената на петрола, а не заради протестите. Спекулира се с темата през последните седмици. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Георги Вулджев от Експертния клуб по икономика и политика по повод извънредната среща на Томислав Дончев с представители на..

публикувано на 15.11.18 в 17:10

Повишение на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ до 216 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши слабо през последната седмица, но остава недалеч от неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващо много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 10-и ноември се..

публикувано на 15.11.18 в 16:49

Рязко нарастване на продажбите на дребно в САЩ през октомври

През октомври продажбите на дребно в САЩ нараснаха по-силно от очакваното, което е сигнал за добри потребителски разходи в началото на четвъртото тримесечие на фона на много силния трудов пазар и високо потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през октомври се повишиха с 0,8% спрямо септември,..

публикувано на 15.11.18 в 16:31

Владимир Путин: Цена на петрола от 70 долара за барел е подходяща за Русия

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че цена на петрола от 70 долара за барел е подходяща за Москва, като същевременно обеща Русия да си сътрудничи със Саудитска Арабия относно призивите на кралството за ограничаване на производството с цел повишаване на цените. "Сегашната ситуация с цени около 70 долара за барел ни подхожда..

публикувано на 15.11.18 в 15:46