ИПИ с предложение за алтернативен държавен бюджет

Снимка: БГНЕС

Експерти от Института за пазарна икономика (ИПИ) излязоха с предложение за алтернативен държавен бюджет.

Да бъде запазен ръстът на бюджетните заплати, но при сериозно оптимизиране на администрацията, както и осъществяването на реални реформи в здравното и пенсионното осигуряване, са част от предложенията.

И сметката, която ежегодно оттам изготвят – 6300 лева, ще трябва да внесе в държавната хазна всеки българин през 2019 година.

Сметката на човек за 2019-а, изготвена от ИПИ

Според експертите по-ефективна мярка за попълването на бюджета е намаляването на данъчно-осигурителната тежест, но при механизми, които да увеличат събираемостта на приходите. Предвиждат насочване на повече пари към регионите.

Анализаторите критикуват държавния бюджет в частта – напомпването на текущи разходи в нереформираните обществени системи.

От ИПИ твърдят, че липсва политика в реформата на здравеопазването, което разчита единствено на приходите от увеличените осигуровки.

Калоян Стайков:

„Основният лайтмотив е, че секторът е недофинансиран, понеже Европа харчи много за здравеопазване, а ние много малко. Това не е така. В България имаме половината от средния доход за Европа“.

Затова икономистите предлагат всеки осигурен да може да избира къде да се осигурява или лекува, както и пенсионния си фонд.

Личната ни данъчна бележка представи Петър Ганев:

„На човек се пада по 6306 лева, доста повече от миналата година. Старите сметки, разбира се, са по-малко, тъй като в крайна сметка излишествата в последните години намалиха дълга. Така че 3149 лева е старите сметки от дълга". 

Още от категорията

Негативен старт на по-кратката работна седмица на Уолстрийт преди Деня на благодарността

Основните американски фондови индекси стартират новата седмица на негативна територия в резултат на солиден спад на акциите на Apple и подновени притеснения относно търговското напрежение между САЩ и Китай. Акциите на Apple Inc. се понижават с около 3%, след като стана ясно, че технологичният гигант е намалил през последните седмици поръчките..

публикувано на 19.11.18 в 17:51
Румен Драганов

Румен Драганов: Очаква се поскъпване на хотелите в зимните курорти

Очакванията за туристическия сезон са нормални. Миналата година имахме европредседателство и оттам имаше около 30 000 допълнителни посещения. Тази година нямаме  и няма как да кажем, че ще имаме някакъв ръст. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма. Той припомни, че заради..

публикувано на 19.11.18 в 16:58

Основната криптовалута Биткойн се обезцени към 13-месечно дъно от близо 5000 долара

Най-известната криптовалута остава под силен натиск от продажби и в началото на новата седмица, като биткойнът се търгува към 13-месечено дъно с оглед на все по-влошаващата се настройка сред общността, инвестираща в дигитални валути. В понеделник цената на биткойн (Bitcoin) се понижава с нови около 8% към 5110 щатски долара, достигайки по този..

публикувано на 19.11.18 в 16:30

Отличиха енергийни скаути

Германо-Българската индустриално-търговска камара награди участниците с най-добри проекти след обучение за енергийни скаути.  През 2018 година  на семинари в Пловдив и София са обучени 29 енергийни скаути от 11 фирми.   Бъдещите енергийни скаути са се запознали с енергийните разходи в конвенционална и пасивна сграда, разглеждани са..

публикувано на 19.11.18 в 16:29
Председателят на Еврогрупата Марио Сентено

Марио Сентено: Предложението на Франция и Германия за бюджет на еврозоната е голям напредък в плановете за реформи

Френско-германското предложение за бюджет на еврозоната може да представлява "истински пробив" по отношение на постигането на споразумение през следващия месец за пакет от мерки за реформиране на еврозоната, заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентено, цитиран от агенция Ройтерс. В петък Франция и Германия се споразумяха да подкрепят..

публикувано на 19.11.18 в 14:57

Apple е намалил производствените поръчки и за трите нови модела на iPhone заради по-слабо търсене

Технологичният гигант Aplle Inc. е намалил през последните седмици поръчките за производство на всичките си три нови модела смартфорни iPhone в резултат на по-слабо от очакваното търсене на моделите iPhone XS, iPhone XS Max и iPhone XR, които бяха официално представени по-рано тази есен, съобщи в понеделник "Уолстрийт джърнъл", цитирайки свои..

публикувано на 19.11.18 в 14:28
Владислав Панев

Владислав Панев: Износът спада и това вещае сериозни проблеми за България

Комфортният за България период на глобален икономически растеж вероятно е към своя край и вече има прекалено много данни за това, твърди в анализ съпредседателят на „Зелените“ Владислав Панев.  За предаването „12+3“ по “Хоризонт“ той поясни: „В глобален мащаб се вижда, че като че ли следващата криза идва. Дали ще се случи през 2019-а или..

публикувано на 19.11.18 в 14:16