Eмисия новини
от 22.00 часа

Пет оперни, две балетни и четири детски премиери през новия сезон на Софийската опера и балет

Пламен Карталов
Снимка: БГНЕС

Пет оперни, две балетни и четири детски премиери ще предложи на зрителите си през новия сезон Софийската опера и балет. Това съобщи директорът ѝ акад. Пламен Карталов.

Карталов направи оценка на изминалата творческа година:

"Сезон, който е едно предложение на предишния, изключително динамичен, интензивен и така да се каже – с много ярко международно участие. Балетът в Италия, операта с балета в Полша, Болшой театър с шест продукции и последното наше седмо гостуване беше естествено в Япония, където показахме традиционно италиански репертоар за седми пореден път и френски репертоар".

Операта "Симон Боканегра" от Верди е първата премиера за сезона – на 17-и ноември. Диригентът на постановката е Ерих Вехтер от Германия, той посочи, че операта рядко се поставя на сцена, защото е трудна и драматургично, и вокално:

"Когато човек получи покана да дирижира "Симон Боканегра", първият въпрос, който си задава, е коя редакция – първата или втората. В този случай аз нямах избор, защото вече беше избрана втората редакция. От музикална гледна точка, ако човек сравни двете редакции, трудно ще каже коя е по-добрата – първата или втората. Аз съм правил два пъти втората редакция и копнеех да направя първата, защото там също има интересни неща".

Още от
Юлия Винер-Ченишева

Спомен за певицата Юлия Винер

публикувано на 19.06.19 в 20:38
Ной Николов

Спомен за тенора Ной Николов

обновено на 19.06.19 в 19:58