Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Аламанов: Надявам се инкриминирането на домашното насилие да е само първа стъпка в много, много дълъг процес

Снимка: www.news.nbu.bg


Силно се надявам, че това е само началото на един дълъг разговор по възпиемане на концепцията, че домашното насилие е нещо, което трябва да работим постепенно да бъде изкоренено.

Това каза за предаването „Нещо повече“ ПР-експертът Любомир Аламанов по повод промените в НК, които инкриминират домашното насилие. „Само да се наказват насилниците, след като насилието се е случило, най-вероятно ще е късно“. В промените липсва елемент на превенция, на обучение и на възпитание на малките деца, коментира той.

„Цялото културологично разглеждане на това как мъжът в България вижда жената и обратно – това ако не се промени, то феноменът „ще те убия и ще те излежа“, никакво повишаване на наказанията не може да го спре. Затова наистина много силно се надявам, че това е само първа стъпка в  много, много дълъг процес“.

В Истанбулската конвенция има елемент на принуда към самата държава, която да принуди институциите да работят, обясни той и допълни, че основната борба е със стереотипите за ролите на мъжа и жената в обществото. Той даде пример с познато момиче, което учителите в провинциално училище тормозят, защото е избрало математическа паралелка, а те не вярват, че математиката е подходяща за жени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна