Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще бъдат обявени резултатите от изборите за Национални съвети на 22 малцинства в Сърбия

Снимка: Кирил Фалин

Очаква се тази вечер - до 20.00 ч. местно време, централната комисия да обяви официалните  резултати от изборите за Национални съвети на 22 малцинства в Сърбия.Вотът се проведе на 4 ноември. Тогава гласуваха и около 18 хиляди българи от Западните покрайнини и вътрешността на Сърбия.

Избирателната активност на вота на 4 ноември достигна 73%, а сънародниците ни избираха между две листи - едната с водач кмета четвърти мандат на Босилеград Владимир Захариев (в нея на второ място е кметът на Димитровград (Цариброд) д-р Владица Димитров) и втора, опозиционна, водена от бизнесмена Стефан Костов.

Преди да бъдат обявени официалните резултати, в Босилеград се коментира, че листата на Захариев печели 17 места в националния съвет, а тази на Стефан Костов - две. Журналистът от излизащия на български език вестник "Ново Братство", печатан  в Ниш, Петър Рангелов заяви:

"Накрая, от 19 възможни мандата, печели листата на Захариев 17, а листата на Стефан Костов - 2 мандата."

На въпрос знае ли се кой ще е председател на Националния съвет, Рангелов отговори:

"А, това още не се знае - според закона, 20 дни от официалното съобщаване на изборите. Дава се този срок, за да се внесат забележки, ако е имало, и всичко това приключва в четвъртък. И от този момент 20 дни след това трябва да се учреди Националният съвет."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна