Eмисия новини
от 22.00 часа

АБВ предложи ДАБЧ да стане секретариат към обществен съвет

Румен Петков
Снимка: БГНЕС

Партия АБВ представи пред министъра на правосъдието Цецка Цачев визия за разрешаването на проблемите в ДАБЧ. Председателят на партията Румен Петков сподели за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“: 

„Нашето предложение е свършено ясно - Агенцията не трябва да бъде нищо повече от секретариат към един обществен съвет, в който да има много ясна политическа отговорност... Ще настояваме за това, защото това е решението. Другото е да се продължи политическото влияние в Агенцията, експлоатирането на Агенцията за политически цели съобразно кой има политическата възможност да формира нейното ръководство и по този начин да продава политическо влияние сред хората, на които се предоставя гражданство“…

В момента за ДАБЧ няма закон, по който да е структурирана и това я прави нормативно необезпечена, но и невъзможна за ефективен парламентарен и обществен контрол, коментира той.

„При държавния глава пристигат конкретните предложения, които са направени в Агенцията. Тук първото ни безпокойство е от изключителните права, в това число субективни, на председателя на Агенцията - да оценява документите,  които са му предоставени.  Документите се преценяват от председателя и той казва „тези документи стават, тези – не стават“. Второ, няма ясен регламент, който да гарантира недопускане на посегателство върху комплектуваните документи. Има случаи, за които информирахме министър Цачева, в които от подаденото и оформено досие на кандидата за българско гражданство изчезват документи, които всъщност го правят вече нелегитимен кандидат и това се ползва като инструмент за рекет, за изнудване. Нещо, което е изключително тревожно – гражданството, когато се продава или раздава накуп, тези хора впоследствие се регистрират на един адрес по стотици. Регистрирайки ги така, ти всъщност контролираш тяхното участие в изборния процес. Тоест, това е пряко посегателство върху демокрацията в България. Имаме случаи на регистрирани десетки граждани на адрес на трафопост! Това всъщност пренаписва изборната география, избирателните списъци и пряко влияе върху демократичния избор“.

Фактът, че няма разписани срокове за предоставяне на българско гражданство, липсата на единни формуляри и назидаването на карта, че някой е кандидат за българско гражданство, са предпоставки за появата на корупция. Петков изтъкна, че за кандидатите е предвидено да полагат изпит по български, но попита какво да правят тези, които са например родени в Канада и не са говорили на езика на дядо си или баба си:

„Има редица изисквания в нормативната уредба, които са на абсолютно формално сложени там и са предпоставка за корупционни практики, които бяха разкрити. Ние от АБВ считаме, че една от причините да гръмне този скандал с цялата си сила е редът, който се опита да наложи, очевидно успешно,  вицепрезидентът Йотова, в пълно съзвучие с министър Цачева. Мисля, че в случая стремежът да затегнат контрола е една от причините някой някъде да е дал пари за гражданство, да не го е получил поради този контрол и да се е оплакал“.

Цачева е уверила Петков, че проблеми с Интерпол заради издирване или съдебно преследване имат не 100 а „едноцифрено число граждани“.

Политикът разкритикува и „двойния аршин на САЩ и на Брюксел“ преди предстоящия мониторингов доклад:

"Сега е моментът да кажем ясно, че партньори, които търгуват с държава, ликвидирала журналист нямат право да ни правят забележки под никаква форма. Не може да продаваш оръжие на държава, която убива журналист, и да кажеш: „Абе сделката ми е за 110 милиарда и аз не мога да я пренебрегна“ или Франция, която каза „Сделката ми е за милиард и половина, сега какво да направим, ще продължим да продаваме оръжие“.  Тези хора нямат морал и не трябва да имат очи да ни правят забележки“.

Преди седмица Стефан Манов оповести пред БНР идея политиките за българите в чужбина да се извършват от Национален съвет. Бившият заместник-министър на правосъдието Петко Петков пък разкри за случаи на масово регистриране на кандидати за гражданство на един адрес.

Още от

Променя ли се геномът на българина?

публикувано на 19.06.19 в 15:20