АБВ предложи ДАБЧ да стане секретариат към обществен съвет

Румен Петков
Снимка: БГНЕС

Партия АБВ представи пред министъра на правосъдието Цецка Цачев визия за разрешаването на проблемите в ДАБЧ. Председателят на партията Румен Петков сподели за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“: 

„Нашето предложение е свършено ясно - Агенцията не трябва да бъде нищо повече от секретариат към един обществен съвет, в който да има много ясна политическа отговорност... Ще настояваме за това, защото това е решението. Другото е да се продължи политическото влияние в Агенцията, експлоатирането на Агенцията за политически цели съобразно кой има политическата възможност да формира нейното ръководство и по този начин да продава политическо влияние сред хората, на които се предоставя гражданство“…

В момента за ДАБЧ няма закон, по който да е структурирана и това я прави нормативно необезпечена, но и невъзможна за ефективен парламентарен и обществен контрол, коментира той.

„При държавния глава пристигат конкретните предложения, които са направени в Агенцията. Тук първото ни безпокойство е от изключителните права, в това число субективни, на председателя на Агенцията - да оценява документите,  които са му предоставени.  Документите се преценяват от председателя и той казва „тези документи стават, тези – не стават“. Второ, няма ясен регламент, който да гарантира недопускане на посегателство върху комплектуваните документи. Има случаи, за които информирахме министър Цачева, в които от подаденото и оформено досие на кандидата за българско гражданство изчезват документи, които всъщност го правят вече нелегитимен кандидат и това се ползва като инструмент за рекет, за изнудване. Нещо, което е изключително тревожно – гражданството, когато се продава или раздава накуп, тези хора впоследствие се регистрират на един адрес по стотици. Регистрирайки ги така, ти всъщност контролираш тяхното участие в изборния процес. Тоест, това е пряко посегателство върху демокрацията в България. Имаме случаи на регистрирани десетки граждани на адрес на трафопост! Това всъщност пренаписва изборната география, избирателните списъци и пряко влияе върху демократичния избор“.

Фактът, че няма разписани срокове за предоставяне на българско гражданство, липсата на единни формуляри и назидаването на карта, че някой е кандидат за българско гражданство, са предпоставки за появата на корупция. Петков изтъкна, че за кандидатите е предвидено да полагат изпит по български, но попита какво да правят тези, които са например родени в Канада и не са говорили на езика на дядо си или баба си:

„Има редица изисквания в нормативната уредба, които са на абсолютно формално сложени там и са предпоставка за корупционни практики, които бяха разкрити. Ние от АБВ считаме, че една от причините да гръмне този скандал с цялата си сила е редът, който се опита да наложи, очевидно успешно,  вицепрезидентът Йотова, в пълно съзвучие с министър Цачева. Мисля, че в случая стремежът да затегнат контрола е една от причините някой някъде да е дал пари за гражданство, да не го е получил поради този контрол и да се е оплакал“.

Цачева е уверила Петков, че проблеми с Интерпол заради издирване или съдебно преследване имат не 100 а „едноцифрено число граждани“.

Политикът разкритикува и „двойния аршин на САЩ и на Брюксел“ преди предстоящия мониторингов доклад:

"Сега е моментът да кажем ясно, че партньори, които търгуват с държава, ликвидирала журналист нямат право да ни правят забележки под никаква форма. Не може да продаваш оръжие на държава, която убива журналист, и да кажеш: „Абе сделката ми е за 110 милиарда и аз не мога да я пренебрегна“ или Франция, която каза „Сделката ми е за милиард и половина, сега какво да направим, ще продължим да продаваме оръжие“.  Тези хора нямат морал и не трябва да имат очи да ни правят забележки“.

Преди седмица Стефан Манов оповести пред БНР идея политиките за българите в чужбина да се извършват от Национален съвет. Бившият заместник-министър на правосъдието Петко Петков пък разкри за случаи на масово регистриране на кандидати за гражданство на един адрес.

Свързани новини
Стефан Манов

Стефан Манов: ДАБЧ е печатница на удостоверения за български произход

Държавна политика за българските граждани извън страната няма, каза в "Преди всички" Стефан Манов от Тулуза, представител на българската общност. Той отказа да коментира обвиненията срещу председателя на Държавната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 02.11.18 в 09:43

П. Петков: Възможно е с разследването в ДАБЧ да не се търси истината, а да бъдат държани политически фигури в зависимост

Първата проверка от Върховна административна прокуратура за търговия с документи за българско гражданство беше факт през 2014 г., когато отидох в Министерството на правосъдието. След това направих всичко възможно да информираме и главния прокурор, и..

публикувано на 04.11.18 в 10:25
Още от категорията

Пентагонът ще съкрати броя на американските войници в Африка

Пентагонът ще съкрати броя на американските войници в Африка, тъй като иска да се концентрира върху заплахи от страни като Русия и Китай, посочват официални представители, цитирани от Франс прес.  В момента около 7 200 души са разположени в различни..

публикувано на 16.11.18 в 01:20

Северна Корея тества ново оръжие

Севернокорейският лидер Км Чен-ун е наблюдавал тест на ново високотехнологично оръжие, съобщава агенция Йонхап като се позовава на свернокорейски медии. Медиите посочват, че  изпитанието е било успешно.  Централната информационна агенция в Пхенян..

публикувано на 16.11.18 в 01:11
Фетуллах Гюлен

NBC: Белият дом проучва как да изгони Гюлен от САЩ

Белият дом проучва правните възможности за прогонване на турския ислямски проповедник Фетуллах Гюлен от Съединените щати, съобщи NBС. Телевизионният канал цитира четирима отлично запознати източници, според които целта е президентът Доналд Тръмп да накара..

публикувано на 15.11.18 в 23:59
Джамал Хашоги

Джамал Хашоги е бил убит със смъртоносна инжекция

Журналистът Джамал Хашоги е бил убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул със смъртоносна инжекция, съобщи заместник главният прокурор на кралството Шалан аш-Шалан, цитиран от Ройтерс. Той е поискал смъртна присъда за петима души,..

публикувано на 15.11.18 в 23:56

Естония няма да подпише Пакта за миграцията

Естония се присъедини към страните, които отказват да подпишат Глобалния пакт на ООН за миграцията, след като днес правителството на балтийската република не можа да постигне съгласие по въпроса, предаде ДПА, като цитира съобщение на кабинета в Талин...

публикувано на 15.11.18 в 23:49

Граничният контрол по шенгенските граници на Швеция е удължен до 11 февруари

Граничният контрол по шенгенските граници на Швеция е удължен до 11 февруари, информират от българското Министерство на външните работи. Причината е, че по преценка на шведските власти все още съществува заплаха за вътрешния ред и сигурността в страната,..

публикувано на 15.11.18 в 23:46
Заповедта за издирване на експремиера Груевски, публикувана на сайта на вътрешното министерство на Македония.

Македония води две разследвания за бягството на Груевски

Македонското правителство обяви, че се водят две разследвания във връзка с бягството в Унгария на осъдения на 2 години затвор бивш премиер Никола Груевски. Едното разследване е за това дали полицейски служители са му помогнали да премине..

обновено на 15.11.18 в 22:59