АБВ предложи ДАБЧ да стане секретариат към обществен съвет

Румен Петков
Снимка: БГНЕС

Партия АБВ представи пред министъра на правосъдието Цецка Цачев визия за разрешаването на проблемите в ДАБЧ. Председателят на партията Румен Петков сподели за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“: 

„Нашето предложение е свършено ясно - Агенцията не трябва да бъде нищо повече от секретариат към един обществен съвет, в който да има много ясна политическа отговорност... Ще настояваме за това, защото това е решението. Другото е да се продължи политическото влияние в Агенцията, експлоатирането на Агенцията за политически цели съобразно кой има политическата възможност да формира нейното ръководство и по този начин да продава политическо влияние сред хората, на които се предоставя гражданство“…

В момента за ДАБЧ няма закон, по който да е структурирана и това я прави нормативно необезпечена, но и невъзможна за ефективен парламентарен и обществен контрол, коментира той.

„При държавния глава пристигат конкретните предложения, които са направени в Агенцията. Тук първото ни безпокойство е от изключителните права, в това число субективни, на председателя на Агенцията - да оценява документите,  които са му предоставени.  Документите се преценяват от председателя и той казва „тези документи стават, тези – не стават“. Второ, няма ясен регламент, който да гарантира недопускане на посегателство върху комплектуваните документи. Има случаи, за които информирахме министър Цачева, в които от подаденото и оформено досие на кандидата за българско гражданство изчезват документи, които всъщност го правят вече нелегитимен кандидат и това се ползва като инструмент за рекет, за изнудване. Нещо, което е изключително тревожно – гражданството, когато се продава или раздава накуп, тези хора впоследствие се регистрират на един адрес по стотици. Регистрирайки ги така, ти всъщност контролираш тяхното участие в изборния процес. Тоест, това е пряко посегателство върху демокрацията в България. Имаме случаи на регистрирани десетки граждани на адрес на трафопост! Това всъщност пренаписва изборната география, избирателните списъци и пряко влияе върху демократичния избор“.

Фактът, че няма разписани срокове за предоставяне на българско гражданство, липсата на единни формуляри и назидаването на карта, че някой е кандидат за българско гражданство, са предпоставки за появата на корупция. Петков изтъкна, че за кандидатите е предвидено да полагат изпит по български, но попита какво да правят тези, които са например родени в Канада и не са говорили на езика на дядо си или баба си:

„Има редица изисквания в нормативната уредба, които са на абсолютно формално сложени там и са предпоставка за корупционни практики, които бяха разкрити. Ние от АБВ считаме, че една от причините да гръмне този скандал с цялата си сила е редът, който се опита да наложи, очевидно успешно,  вицепрезидентът Йотова, в пълно съзвучие с министър Цачева. Мисля, че в случая стремежът да затегнат контрола е една от причините някой някъде да е дал пари за гражданство, да не го е получил поради този контрол и да се е оплакал“.

Цачева е уверила Петков, че проблеми с Интерпол заради издирване или съдебно преследване имат не 100 а „едноцифрено число граждани“.

Политикът разкритикува и „двойния аршин на САЩ и на Брюксел“ преди предстоящия мониторингов доклад:

"Сега е моментът да кажем ясно, че партньори, които търгуват с държава, ликвидирала журналист нямат право да ни правят забележки под никаква форма. Не може да продаваш оръжие на държава, която убива журналист, и да кажеш: „Абе сделката ми е за 110 милиарда и аз не мога да я пренебрегна“ или Франция, която каза „Сделката ми е за милиард и половина, сега какво да направим, ще продължим да продаваме оръжие“.  Тези хора нямат морал и не трябва да имат очи да ни правят забележки“.

Преди седмица Стефан Манов оповести пред БНР идея политиките за българите в чужбина да се извършват от Национален съвет. Бившият заместник-министър на правосъдието Петко Петков пък разкри за случаи на масово регистриране на кандидати за гражданство на един адрес.

Свързани новини
Стефан Манов

Стефан Манов: ДАБЧ е печатница на удостоверения за български произход

Държавна политика за българските граждани извън страната няма, каза в "Преди всички" Стефан Манов от Тулуза, представител на българската общност. Той отказа да коментира обвиненията срещу председателя на Държавната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 02.11.18 в 09:43

П. Петков: Възможно е с разследването в ДАБЧ да не се търси истината, а да бъдат държани политически фигури в зависимост

Първата проверка от Върховна административна прокуратура за търговия с документи за българско гражданство беше факт през 2014 г., когато отидох в Министерството на правосъдието. След това направих всичко възможно да информираме и главния прокурор, и..

публикувано на 04.11.18 в 10:25
Още от категорията
Йордан Цонев

ДПС е против електронното гласуване, ще подкрепи машинното

Движението за права и свободи е категорично против електронното гласуване, ще подкрепи машинното, но по никакъв начин няма да приеме отпадането на номера пред политическите партии. Това коментира днес пред БНР зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан..

обновено на 20.11.18 в 09:50

Стоил Стоилов: България може да отнесе много критики, ако отпаднат номерата пред партиите в бюлетините

България може да отнесе много критики, ако след отпадането на номерата пред политическите партии в бюлетините в тях не бъде позволено лого или друг символ, заяви днес пред БНР Стоил Стоилов, наблюдател в мисии на ОССЕ в и извън Европа...

публикувано на 20.11.18 в 09:20

Александър Вучич: Груевски премина през Сърбия с редовни документи, ние не арестуваме за мерцедеси

Бившият македонски премиер Никола Груевски премина през територията на Сърбия с редовни документи. По това време срещу него нямаше издадена заповед за международно издирване.Това каза сръбският президент Александър Вучич в интервю за местната..

публикувано на 20.11.18 в 08:36
Джамал Хашоги

Франция планира санкции срещу Саудитска Арабия заради убийството на Хашоги

Франция планира санкции срещу Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, къобщава БТА. Външният министър Жан-Ив Льо Дриан обясни, че по въпроса Париж действа съгласувано с Берлин. Германия наложи вчера забрана за влизане на 18..

публикувано на 20.11.18 в 08:20
Премиерът Виорика Дънчила (отпред вляво) и Ливиу Драгня (вдясно)

Смяна на шестима министри в Румъния седмици преди страната да поеме председателството на Съвета на ЕС

В Румъния предприеха смяна на шестима министри седмици преди страната да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС, съобщава БТА. Това става по решение на ръководството на управляващата Социалдемократическа партия, водена от Ливиу Драгня. Премиерът..

публикувано на 20.11.18 в 07:57
Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен и испанската ѝ колежка Маргарита Роблес в началото на срещата на военните и външните министри в Брюксел.

Зелена светлина за 17 проекта в областта на отбраната на ЕС

Външните и военните министри от ЕС дадоха зелена светлина на 17 нови проекта от съвместната програма за сътрудничество в областта на отбраната, съобщава БТА. Те варират от разработването на нова ракетна система до обучение в разузнаване. Предвижда се..

публикувано на 20.11.18 в 07:23

Няма споразумение за Бюджета на еврозоната за 2019-а

Средствата за Турция за бежанците и за научни изследвания станаха причина Съветът на ЕС и Европейският парламент да не стигнат до съгласие за бюджета на Общността до 2019-а година до изтичането на крайния срок в полунощ. Нови дискусии по въпроса ще бъдат..

публикувано на 20.11.18 в 07:16