Близо половин тон имитиращ продукт, представян като сирене, беше иззет от мандра в поморийско село

Снимка: БГНЕС

Близо половин тон продукт, имитиращ сирене, но представен като истинско сирене, е иззет от мандра в поморийско село. Предполага се, че стоката е била за износ.

Мандрата е регистрирана и работи легално от повече от 10 години. При промените в закона е декларирала, че няма да произвежда сирене от мляко, а от имитиращи продукти, поясни началникът на областната дирекция по безопасност на храните Георги Митев:

"И действително, може би, произвежда такива. Те, дори и да са наистина имитиращи, те са били длъжни да опишат и на самия етикет. Или при етикетирането на продуктите. При вчерашната проверка беше установено, че се съдържат опаковки, на които, на английски език, е изписано, че това е бяло саламурено сирене. Което нямат абсолютно никакво право, особено за нашия пазар".

Откритите близо половин тон от фалшивото сирене били в тенекии за истинско. То предстои да бъде унищожено, а на мандрата ще бъде наложена глоба до 1000 лв. Тя е затворена за десет дни.

Сиренето не е пласирано в български магазини.

Това е единственото нарушение в областта до този момент.

Още от категорията

Полицаи от Кресна и Сандански разкриха наркооранжерия, откриха и още 11 килограма сух канабис

Над 11 килограма сух канабис и голяма наркооранжерия бяха разкрити при специализирана полицейска акция в Сандански и Кресна. Има арестувани. В рамките на полицейската операция срещу производството и разпространението на наркотици служители от управлението в Сандански са спрели за проверка лек автомобил, управляван от 50-годишен мъж от Бургас. При..

публикувано на 16.11.18 в 01:41

Протестите в страната продължават и днес

В Перник и тази вечер граждани се събраха на протест с искане за оставка на правителство. За поредна вечер протестиращите блокираха магистрала "Люлин" и пътния възел в посока Перник и София, като до 21 ч. беше спряно и движението през Владая.  Перничани скандираха пред колоната от автомобили "Елате при нас, протестът е за вас", "Оставка" и "Мафия"...

обновено на 15.11.18 в 23:16

Интересът към студентските бригади в САЩ остава висок

Интересът към студентските бригади в САЩ остава висок, отчитат представители на една от водещите фирми у нас за пътувания по програмата "Работи и пътувай" в САЩ, която дава възможност за 4 месеца работа и 1 месец туризъм. Елиза Каркорова от агенцията отчете, че с тудентите се интересуват основно от това, кое място е най-подходящо за тях и от..

публикувано на 15.11.18 в 19:19

Общински съветници от Бургас поискаха референдум за чистотата на въздуха в града

Качеството на въздуха в Бургас от години е проблем в общината. Гражданите постоянно подават сигнали за неприятните миризми към различни институции. Според регионалната екоинспекция, данните на мобилните станции са в норма. По тази причина общински съветници от различни партии внесоха докладна записка за провеждане на референдум за чистотата на..

публикувано на 15.11.18 в 19:10

Протестиращите майки се събраха за 25-и път пред Министерския съвет

Около 50 майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани се събраха за 25-и пореден ден пред сградата на Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Протестиращите се отправиха на шествие към централата на НФСБ на улица "Георги Раковски".  Майките на деца с увреждания казаха, че настояват за оставката на вицепремиера..

обновено на 15.11.18 в 18:49

Протест пред парламента заради външната ни политика

Граждани се събраха на протест пред Народното събрание, недоволни от задкулисното формиране на българската външна политика и опитите да бъде подписан Глобалния пакт за миграция на ООН.  Според недоволните, клаузите в документа застрашават националната ни сигурност и съществуването на България. Те настояват за широка обществена дискусия преди..

публикувано на 15.11.18 в 18:41

Май 2019 – край на високите такси за банкови преводи за граждани от страни, извън Еврозоната

Намаляване на таксите, изисквани от банките за преводи в евро одобри икономическата комисия в Европейския парламент и така даде зелена светлина на предложението на евродепутата от Европейската народна партия Ева Майдел. Тя смята, че нововъведението ще е от полза, както за гражданите, така и за бизнеса в Европейския съюз: Регламентът..

публикувано на 15.11.18 в 18:13