Правителството на Унгария пусна анкета по пощата за семейната и демографската политика в страната

Снимка: Анастасия Бакалска

Унгарското правителство започна да разпраща по пощата анкетни листове за допитване до избирателите по въпроси на семейната и демографската политика, предаде "Асошиейтед прес".

Първият въпрос към анкетираните е дали са съгласни, че Унгария трябва да се бори с намаляването на населението чрез засилване на подкрепата за семействата или чрез имиграция. Други въпроси се отнасят за субсидиите за млади брачни двойки - дали такива помощи трябва да се обвързват с наличие на работа, дали да се признае на майките, отглеждащи най-малко 4 деца, заетост на пълно работно време, а също така и „правото на децата на майка и на баща“.

След като се върна на власт през 2010 г., унгарският премиер Виктор Орбан възприе практиката на „национални консултации“ по широк кръг въпроси - от миграцията до новата конституция. Според него това укрепва демократичните практики.

Някои критици обаче смятат, че въпросите и възможните отговори са едностранчиви и често политически оцветени.


Още от категорията

Ирландското правителство обсъжда какво предстои във връзка с Брекзит

Ирландското правителство ще се събере тази сутрин, за да обсъди какво предстои във връзка с Брекзит, съобщи Ройтерс. Според информационната агенция, която цитира висопокопставен дипломат, европейските лидери могат да се съберат извънредно по темата на 25 ноември. Подробности по сделката още не са потвърдени, но, по неофициална информация, Лондон се е..

публикувано на 14.11.18 в 07:11

ЕП препоръчва нови правила за телекомуникации за ограничаване на цените на разговорите в ЕС

Евродепутатите ще гласуват днес резолюция, с която ще бъдат препоръчани нови правила за телекомуникации с цел  ограничаване на цените на разговорите в Общността. С документа ще се настоява и за въвеждането на високоскоростни 5G мрежи и създаване на система за предупреждение за извънредни ситуации.  Новото законодателство ще ограничи от 15-и май 2019..

публикувано на 14.11.18 в 07:09

Министрите от правителството на Тереза Мей ще обсъдят проектоспоразумението за Брекзит

Министрите от правителството на Тереза Мей ще обсъдят днес, от 17 ч. българско време, проектоспоразумението за Брекзит. Текстът бе договорен вчера от двете преговарящи страни в Брюксел. Реакциите на сделката в британския политически елит са твърде разнопосочни, а очакванията да бъде одобрена в парламента не са големи.

публикувано на 14.11.18 в 07:06

Евродепутатите ще гласуват преговорната си позиция за следващия дългосрочен бюджет

Евродепутатите ще гласуват днес преговорната си позиция за следващия дългосрочен бюджет за периода 2021-2027 година. Очаква се те да настояват за повече пари за младите, за научни изследвания, за растеж и заетост както и за борба с климатичните промени. По процедура, бюджетът се приема от Съвета на Евросъюза с единодушие след консултация с Европейския..

публикувано на 14.11.18 в 07:05

Министерския съвет ще разгледа решение за откриване на граничния пункт Крушари-Добромир

На редовното си заседание Министерския съвет ще разгледа решение за откриване на граничния пункт по границата ни с Румъния Крушари-Добромир. Новият пункт до село Северняк, област Добрич, по споразумение с румънската страна, ще работи от 8 сутринта до 20 часа вечерта и през него ще преминават автомобили с тегло до 3,5 тона. Правителството ще осигури..

публикувано на 14.11.18 в 07:00

С обсъждане на второ четене на промени в Закона за околната среда и водите ще започне работата си НС

С обсъждане на второ четене на промени в Закона за околната среда и водите ще започне работата си парламентът. С тези промени  се въвежда обединена процедура за екоразрешителни при инвестиции. Целта е намаляване на административната и регулаторна тежест. Заради възражения, че част от текстовете не гарантират опазване на питейната вода, от ГЕРБ обещаха..

публикувано на 14.11.18 в 06:54

Сделката за Брекзит е договорена на техническо ниво, Тереза Мей свиква спешно кабинета

Текстът на сделката за Брекзит е договорен на техническо ниво и британският премиер Тереза Мей ще свика утре спешно заседание на кабинета, съобщиха британски медии, позовавайки се на източници от правителството.  Срещата на министрите е насрочена за утре в ранния следобед. Това бе съобщено от агенция Ройтерс, БиБиСи, Скай нюз и британски вестници...

обновено на 13.11.18 в 19:12