Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скална пещерна рисунка на остров Борнео е най-древната в света, установиха учени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени установиха, че донякъде загадъчната скална рисунка на животно в пещера на остров Борнео датира отпреди 40 000 години. Това я прави най-древната рисунка на фигура и потвърждава, че родината на пещерното скално изкуство не е единствено Европа, разказа един от авторите на изследването Максим Обер от университета Грифит в Австралия.

Това "съкровище" бе открито в пещера в провинция Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео, от французина Люк-Анри Фаж през 90-те години на миналия век, но едва скорошни постижения в областта на датирането позволили да бъде направен изводът, че става въпрос за най-древната известна на учените рисунка на фигура.

Рисунката изобразява неидентифицирано животно с едро тяло и четири тънки крака и е нарисувано в червеникаво-оранжеви тонове. Учените обаче подозират, че авторите на рисунката са избрали виолетовия цвят, но пигментите се променили с годините.

Откритието потвърждава виждането, че скалното изкуство, което е с революционно значение в културната история на човечеството, не се е появило в Европа, както дълго се смяташе, а едновременно в два края на планетата. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени