Илияна Йотова: Около 1,8 милиона души в България попадат ежедневно на фалшиви новини

| обновено на 09.11.18 в 13:09
Илияна Йотова (в средата)
Снимка: БГНЕС

Според изследване, направено тази година, около 1,8 милиона души в България попадат ежедневно на фалшиви новини, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова на международна конференция за фалшивите новини. Форумът е организиран от Атлантическия клуб и дигиталната национална коалиция. Според Йотова, евроизборите догодина ще са първия тест за мерките срещу фалшивите новини:

"Ще бъде интересно да проследим колко от изказванията и публикациите по време на предстоящата например предизборна кампания за европейските избори, ще бъдат причислени към дезинформацията. Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест затова, как се изпълняват мерките за борба с фалшивите новини. Предизборната кампания ще бъде коренно променена и различна от това, което сме виждали досега -  и като послания, и като дезинформация, и като инструментариум и механизми"

Йотова представи и още данни за размерите на явлението.

"Най бързо се разпространяват фалшивите новини. За истинските новини е нужно средно шест пъти повече време да достигнат до  1 500 човека, отколкото на фалшивите, и това са данни на анализатори. 80 % от европейците са попадали на невярна или подвеждаща информация", каза Йотова. 

Евроизборите догодина ще бъдат първият сериозен тест за мерките срещу фалшивите новини, прогнозира тя. 

Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова посочи, че 18 държави в света, сред които и България са имали изкривени изборни резултати, заради проблема с фалшивите новини:

"Помним изборите през 2013 година и така наречената "Костинбродска афера" категорично изкриви изборният резултат и наистина подведе избирателят по един изключително манипулативен начин, така че и България има своя пример с една такава фалшива новина, една манипулация, която изкриви общественото настроение", каза Лиляна Павлова. 

Еврокомисарят Мария Габриел каза, че вече се дават насоки за действия във връзка с евроизборите догодина.
"Да има частна координация между органите за защита на личните данни и националните избирателни комисии. Във всеки един момент, ние да знаем данните ни от коя партия са използвани и с каква цел".


Още от категорията

Съдът остави на свобода автора на графита срещу Льо Пен върху паметника на Съветската армия

22-годишният Траян Димитров, който написа протестен надпис на паметника на Съветската армия срещу посещението у нас на френската националистка Марин льо Пен, остава на свобода. Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата той да бъде задържан под стража по обвинение в хулиганство по особено дързък и циничен към обществото начин...

обновено на 22.11.18 в 13:45

Служители на пристанище Варна-Запад излизат на протест заради ниско заплащане

Служители от пристанище Варна-Запад излизат на протест, заради ниското заплащане, съобщиха от синдиката към КНСБ. Очаква се те да излязат с протестна декларация, в която да бъдат поставени техните искания, сред които е и даването на  самостоятелност на пристанище Варна-Запад. По повод предстоящия протест министърът на транспорта Росен..

публикувано на 22.11.18 в 12:58

Дискусия за „Безопасността на журналистите в България“ в ЕП

Дискусия за „Безопасността на журналистите в България“ се проведе в Европейския парламент в Брюксел с участието на един от двамата разследващи журналисти на "Биволъ", които преди два месеца бяха задържани край Радомир по време на разследване за предполагаема злоупотреба с европейски средства. Организатор на дискусията е Комисията по граждански..

публикувано на 22.11.18 в 12:27
Огнян Златев в студиото на

ЕК и "Хоризонт“ ще представят историите на хора, обвързали професията и живота си с каузата "Европа"

Програма „Хоризонт“ на БНР ще си партнира с Европейската комисия от началото на януари 2019 г. в кампанията „По-защитени заедно“. Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, обясни в предаването „Хоризонт до обед“, че в нея ще бъдат представяни историите на обикновени хора, които обвързват своята професия и своя живот с..

публикувано на 22.11.18 в 11:55

30 години затвор за бившия охранител, който уби съпругата си от ревност

Пазарджишкият окръжен съд определи максималните 30 години затвор за бившия охранител Георги Генов, който уби по особен жесток начин съпругата си от ревност. Делото е прецедент, тъй като това е втора присъда на първа инстанция, дадена в рамките на пет месеца.  Предишната, от 25 години лишаване от свобода, не успя да влезе в сила, тъй като съдията..

публикувано на 22.11.18 в 11:47
Ген. Игор Коробов на пресконференция в Москва през август 2017 г.

Почина шефът на руското военно разузнаване

Началникът на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на ВС на Русия генерал-полковник Игор Коробов е починал на 62-годишна възраст, предаде БГНЕС. „Началникът на Главното управление на ГЩ на ВС на Русия – зам.-началникът на ГЩ генерал-полковник Игор Коробов е починал на 21 ноември от тежка болест“, заяви пред ТАСС източник от..

публикувано на 22.11.18 в 11:30

Деца от център от семеен тип шият уникални торби от дарени дрехи

Уникални торбички, изработени от деца от Център за настаняване от семеен тип ще се продават в започналата кампания „Направени от детски ръце, купени със сърце“. Децата са направили торбичките от дарени дрехи, които не могат да използват. "Няма две еднакви. Те са направени с много любов, с много творчество, с много опит да се научиш да ги правиш",..

публикувано на 22.11.18 в 10:56