Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Около 1,8 милиона души в България попадат ежедневно на фалшиви новини

| обновено на 09.11.18 в 13:09
Илияна Йотова (в средата)
Снимка: БГНЕС

Според изследване, направено тази година, около 1,8 милиона души в България попадат ежедневно на фалшиви новини, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова на международна конференция за фалшивите новини. Форумът е организиран от Атлантическия клуб и дигиталната национална коалиция. Според Йотова, евроизборите догодина ще са първия тест за мерките срещу фалшивите новини:

"Ще бъде интересно да проследим колко от изказванията и публикациите по време на предстоящата например предизборна кампания за европейските избори, ще бъдат причислени към дезинформацията. Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест затова, как се изпълняват мерките за борба с фалшивите новини. Предизборната кампания ще бъде коренно променена и различна от това, което сме виждали досега -  и като послания, и като дезинформация, и като инструментариум и механизми"

Йотова представи и още данни за размерите на явлението.

"Най бързо се разпространяват фалшивите новини. За истинските новини е нужно средно шест пъти повече време да достигнат до  1 500 човека, отколкото на фалшивите, и това са данни на анализатори. 80 % от европейците са попадали на невярна или подвеждаща информация", каза Йотова. 

Евроизборите догодина ще бъдат първият сериозен тест за мерките срещу фалшивите новини, прогнозира тя. 

Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова посочи, че 18 държави в света, сред които и България са имали изкривени изборни резултати, заради проблема с фалшивите новини:

"Помним изборите през 2013 година и така наречената "Костинбродска афера" категорично изкриви изборният резултат и наистина подведе избирателят по един изключително манипулативен начин, така че и България има своя пример с една такава фалшива новина, една манипулация, която изкриви общественото настроение", каза Лиляна Павлова. 

Еврокомисарят Мария Габриел каза, че вече се дават насоки за действия във връзка с евроизборите догодина.
"Да има частна координация между органите за защита на личните данни и националните избирателни комисии. Във всеки един момент, ние да знаем данните ни от коя партия са използвани и с каква цел".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени