Eмисия новини
от 14.00 часа

Австрия отбелязва 80-ата годишнина от Кристалната нощ

Австрийският президент Александер Ван дер Белен
Снимка: БГНЕС

Австрийският президент Александер Ван дер Белен отбеляза 80-ата годишнина от Кристалната нощ - големия погром, извършен през 1938 г. от нацистите срещу евреите в Германия и анексирана Австрия, предаде Франс прес, цитирана от БТА:

"Трябва да гледаме историята като пример, който ни показва докъде може да доведе политиката на изкупителната жертва, на насаждането на омраза и изключването", заяви президентът на церемония на мястото на някогашната синагога в квартал Леополдщат на Виена - най-големият еврейски храм в австрийската столица преди разрушаването му в нощта на 9 срещу 10 ноември. При погрома са убити най-малко 30 души в Австрия и общо 91 в Третия райх.

"Макар историята никога да не се повтаря, има ситуации и политическа риторика, които показват сходства", каза Ван дер Белен. "Да бъдем бдителни униженията, преследването и отнемането на права да не се повторят никога в страната ни или в Европа", призова той.

По време на церемонията на мястото на синагогата беше открита светлинна инсталация - една от 25-те в австрийската столица, които бележат някогашното местонахождение на разрушените при погрома еврейски храмове

Еврейската общност във Виена отбеляза вчера годишнината от Кристалната нощ с шествие, наречено "Светлина на надеждата".


Още от