Столичната община ще се срещне с търговците тази вечер

Търговците от улица "Граф Игнатиев" пред фалит, искат компенсации

Снимка: Олга Добрева, БНР

Столичната община организира среща с търговците от улица "Граф Игнатиев" тази вечер. Те са недоволни, гневни и искат компенсации, защото ремонтът на столичната улица проваля бизнеса им и много от тях са на път да фалират. Мероприятието има за цел да възстанови нарушения диалог между общинската власт и засегнатите от ремонта столичани, както и да изведе на преден план средствата за преодоляване на възникналите неудобства.
    

Десетки магазини по столичната търговска улица "Граф Игнатиев“ са затворени, а собствениците на търговските обекти, които все още работят, са убедени, че ремонтните дейности, започнали преди половин година, са предизвикали фалита на техните колеги. Споделят, че клиентите ежедневно намаляват, защото движението в района е силно затруднено.

„Половината и повече от магазините вече са затворени. Много фалирали фирми има“.

„Случайни хора по улицата почти не минават. Изпитание е за клиентите ни, които все едно са в сървайвър, за да стигнат до магазина“.

„Ако не свърши бързо, до месец, вече е борба на оцеляване“.

„Общината просто е решила да ни съсипе бизнеса. Това вече е налице. Стискаме зъби, но докога – не се знае“.

На въпроса дали потърпевшите търговци ще бъдат компенсирани за причинените неудобства пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова преди седмица отговори така:

„Компенсацията ще бъде това, че съм убедена, че след пускането на цялата улица, ще има много по-голям интерес и към заведенията, и към магазините там. Така беше и на бул. „Витоша“. Срокът за изпълнение на проекта за „Граф Игнатиев“ е 300 дни, т.е. на пролет догодина. Ние затова изискахме да се работи максимално бързо и да се съкратят сроковете максимално“.

Търговците обаче споделиха, че не се чувстват достатъчно осведомени и гадаят кога ще приключат ремонтните дейности.

От Столичната община признават, че комуникацията със собствениците на магазини, заведения и живущите в района е силно нарушена. Според председателя на групата на ГЕРБ в Общината Малина Едрева вината за нарушения диалог е на районния кмет.

„Това е човекът, който е най-близо до хората с неговата администрация и би трябвало всичко, което се обсъжда на ежеседмичните оперативки при кмета да бъде свеждано до знанието на гражданите. Не искам да оневинявам това, че ние сме направили известни пропуски, но искам да кажа кой какви отговорности носи“.

Общината предприема стъпки, за да повиши информираността на гражданите и да бъде в услуга на засегнатите от ремонта столичани. Информационни съобщения, в които ще бъдат описани формите за контакт, ще бъдат разлепени на входовете на жилищните сгради и пред заведенията на ул. "Граф Игнатиев". На въпроса защо тези мерки се предприемат на късен етап - чак шест месеца след началото на реконструкцията, Едрева отговори с аргумента, че досега подобен мащабен ремонт в града не е бил провеждан.

Срещата, която ще се проведе тази вечер между общинската власт и представителите на бизнеса, се организира с цел да бъдат изготвени решения за преодоляване на възникналите затруднения.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.
Още от категорията

Съдът остави на свобода автора на графита срещу Льо Пен върху паметника на Съветската армия

22-годишният Траян Димитров, който написа протестен надпис на паметника на Съветската армия срещу посещението у нас на френската националистка Марин льо Пен, остава на свобода. Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата той да бъде задържан под стража по обвинение в хулиганство по особено дързък и циничен към обществото начин...

обновено на 22.11.18 в 13:45

Служители на пристанище Варна-Запад излизат на протест заради ниско заплащане

Служители от пристанище Варна-Запад излизат на протест, заради ниското заплащане, съобщиха от синдиката към КНСБ. Очаква се те да излязат с протестна декларация, в която да бъдат поставени техните искания, сред които е и даването на  самостоятелност на пристанище Варна-Запад. По повод предстоящия протест министърът на транспорта Росен..

публикувано на 22.11.18 в 12:58

Дискусия за „Безопасността на журналистите в България“ в ЕП

Дискусия за „Безопасността на журналистите в България“ се проведе в Европейския парламент в Брюксел с участието на един от двамата разследващи журналисти на "Биволъ", които преди два месеца бяха задържани край Радомир по време на разследване за предполагаема злоупотреба с европейски средства. Организатор на дискусията е Комисията по граждански..

публикувано на 22.11.18 в 12:27
Огнян Златев в студиото на

ЕК и "Хоризонт“ ще представят историите на хора, обвързали професията и живота си с каузата "Европа"

Програма „Хоризонт“ на БНР ще си партнира с Европейската комисия от началото на януари 2019 г. в кампанията „По-защитени заедно“. Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, обясни в предаването „Хоризонт до обед“, че в нея ще бъдат представяни историите на обикновени хора, които обвързват своята професия и своя живот с..

публикувано на 22.11.18 в 11:55

30 години затвор за бившия охранител, който уби съпругата си от ревност

Пазарджишкият окръжен съд определи максималните 30 години затвор за бившия охранител Георги Генов, който уби по особен жесток начин съпругата си от ревност. Делото е прецедент, тъй като това е втора присъда на първа инстанция, дадена в рамките на пет месеца.  Предишната, от 25 години лишаване от свобода, не успя да влезе в сила, тъй като съдията..

публикувано на 22.11.18 в 11:47
Ген. Игор Коробов на пресконференция в Москва през август 2017 г.

Почина шефът на руското военно разузнаване

Началникът на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на ВС на Русия генерал-полковник Игор Коробов е починал на 62-годишна възраст, предаде БГНЕС. „Началникът на Главното управление на ГЩ на ВС на Русия – зам.-началникът на ГЩ генерал-полковник Игор Коробов е починал на 21 ноември от тежка болест“, заяви пред ТАСС източник от..

публикувано на 22.11.18 в 11:30

Деца от център от семеен тип шият уникални торби от дарени дрехи

Уникални торбички, изработени от деца от Център за настаняване от семеен тип ще се продават в започналата кампания „Направени от детски ръце, купени със сърце“. Децата са направили торбичките от дарени дрехи, които не могат да използват. "Няма две еднакви. Те са направени с много любов, с много творчество, с много опит да се научиш да ги правиш",..

публикувано на 22.11.18 в 10:56