Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение заради пожар в Калифорния

| обновено на 09.11.18 в 08:44
3
Обявено е извънредно положение в окръг Бют, на около 290 км северно от Сакраменто, след като пожарът се разпрострял на повече от 18 000 акра.
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди хора напуснаха домовете си заради бързо разрастващ се горски пожар в Северна Калифорния, предадоха световните агенции.

Има информация за загинали. Огънят е обхванал болница и стотици домове, а хиляди хора са били принудени да бягат от пламъците с колите си или пеша, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Изпълняващият длъжността губернатор на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в окръг Бют, на около 290 км северно от Сакраменто, след като пожарът се разпрострял на повече от 18 000 акра само за осем часа без изобщо да бъде овладян, посочва ДПА.

Разрастващият се пожар унищожи градчето Парадайс в американския щат Калифорния, предаде Ройтерс.

Властите обявиха спешна евакуация на 27-те хиляди жители на града. Има информация за загинали, но броят им все още не е уточнен. Обявено е извънредно положение в окръг Бют, на около 290 км северно от Сакраменто, след като пожарът се разпрострял на повече от 18 000 акра. За бързото разпространение на огнената стихия спомагат високите температури и силния вятър.

Град Чико с 93 000 жители може да е следващият на пътя на пожара, който според прогнозите е тласкан в западна посока от ветрове със скорост 56 км/ч, каза началникът на противопожарната служба в окръг Бют Дарън Рийд.

Получихме съобщения за смъртни случаи, но те още не са проверени, каза на пресконференция шерифът на Бют Кори Хонеа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна