Виктор Станчев, ЧЕЗ:

Временни прекъсвания на тока ще има през декември в част от крайградските райони на столицата

Смущенията ще са заради модернизация на електропроводите и монтиране на дистанционни електромери
Снимка: Борис Димитров

През следващия месец в част от крайградските райони на столицата ще има временни прекъсвания на тока през деня. Това се налага, за да няма чести спирания на електричеството в тези квартали и да се подобри услугата. В момента "ЧЕЗ Разпределение" извършва реконструкция и модернизация на електропроводите и монтира дистанционни електромери.

В интервю за предаването „Преди всички“ главният оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение" Виктор Станчев обясни:

„Инвестиционната ни програма е в размер, който ни позволява да инвестираме в иновации в мрежата. Това е различното от предходните програми. Въвеждаме в мрежата апарати, които ще ни позволят при възникване на аварийни ситуации бързо да ги локализираме и бързо да отстраним участъка, който е повреден, да не стоят клиентите без захранване и да минимизираме техния брой. Целта е поетапно да въведем такива съоръжения в мрежата, които да ни позволят да извършим бърз мониторинг на повредения участък, съответно той да бъде изключен дистанционно и да спестим времето, което до момента беше необходимо“.

Нововъведенията вече са започнали в източните райони на столицата, а тази година зоната е разширена и в западната част – Владая, Мърчаево, Горна Баня, Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново. Станчев подчерта, че това са въздушни електропроводи. По думите му вече са стигнали до най-натоварените участъци.

Станчев отбеляза още, че тази година са започнали подмяна на електромерите, които ще позволят освен дистанционен отчет на показанията, но и прекъсване и включване на захранването. Ще извършваме денонощен мониторинг на параметрите на мрежата и ще можем бързо да реагираме при отклоненията.

„Докато трае този процес на подмяна на електромерите, настройване на системата също ще има кратковременни прекъсвания на захранването, за да може тази апаратура да се монтира и да се настрои. От 12 до 16 ноември в Бистрица, Железница, Горубляне, Бояна, Драгалевци и Симеоново очакваме смущения, които за една част ще бъдат краткотрайни, за други – малко по продължителни. Става въпрос за светлата част на деня“, обясни Станчев. Той добави, че през следващата година ще се разширяват районите – ще се включи и Кремиковци.

Голяма част от инвестицията вече е направена, каза още той и добави, че цялата сума е 6,6 млн. лв. Той увери, че подмяната на електромерите е за сметка на електроразпределителното дружество, а повишението на цената на тока зависи от регулатора. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

"Булгартрансгаз": Бъдещата газова борса да не е изцяло държавна, а определени дялове да се държат от частни акционери

Бъдещата газова борса няма да е изцяло държавна, а определени дялове ще се държат от частни акционери. Тази идея лансира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по време на обсъждане на енергийната стратегия в частта за газа. Борсата трябва да бъде структурирана догодина, а на първия етап ще бъде дъщерно дружество на..

публикувано на 13.11.18 в 17:37

КЗК отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за доставка на 42 влака за "БДЖ Пътнически превози"

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за доставка на 42 влака за "БДЖ Пътнически превози", съобщава Комисията на страницата си. Решението е по жалбата на една от трите компании, които обжалваха процедурата.  Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен..

публикувано на 13.11.18 в 17:33

40 процента ръст на почивките в Турция отчетоха туроператори в Кърджали

40 процента ръст на почивките в Турция отчетоха туроператори в Кърджали. Причината е доброто съотношение цена – качество и нормализиране на ситуацията в югоизточната ни съседка след опита за преврат през 2016 година. В момента има силно търсене на оферти за Нова година. Изборът е за Кушадасъ, Анталия и Бодрум, но в повечето предлагани хотели вече..

публикувано на 13.11.18 в 15:37

НЕК и "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на оборудването за "Белене"

Националната електрическа компания и руската "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Информацията потвърди за "Хоризонт" изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев: "Преди около повече от три месеца ние обявихме процедура. Вече процедурата приключи. Сега след 14-дневен срок договорът ще влезе в..

обновено на 13.11.18 в 15:19
Проф. Георги Михов - ректор на ТУ-София​​

Бизнесът ще помага на студентите в намирането на стажове и подходяща работа

Споразумение за стратегическо сътрудничество между бизнеса и Техническия университет в София ще помага на студентите в намирането на стажове и подходяща работа. Спогодбата беше подписана от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и ректора на университета. Спогодбата предвижда и обновяването на учебния..

публикувано на 13.11.18 в 14:31

НАП запечата пет бензиностанции заради нарушения на данъчното и акцизното законодателство

Пет бензиностанции са запечатани заради нарушения на данъчното и акцизното законодателство, съобщиха от Националната агенция за приходите. Търговските обекти са станали част от съвместна проверка на агенцията заедно с Митниците, МВР и Българския институт по метрология.  Обектите се намират в Перник, Драгичево, Свиленград и Бургас, а за част от..

публикувано на 13.11.18 в 14:27

КЕВР: Няма да се променят цените на парното, топлата вода и тока до края на отоплителния сезон

Няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока до края на отоплителния сезон, ако природният газ поскъпне с до 5 на сто от Нова година, а цените на петрола се задържат около сегашните си нива. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов: "Ако се запази тази тенденция на световните пазари, където цената на суровия петрол..

публикувано на 13.11.18 в 13:45