Борислав Михайлов: Към момента Гаранционният фонд е стабилен

Снимка: БГНЕС

Догодина задължителната „Гражданска отговорност“ най-вероятно ще поскъпне, прогнозира в предаването „Преди всички“ председателят на Гаранционния фонд Борислав Михайлов.

При несъстоятелност на застрахователя именно Гаранционния фонд трябва да покрие задълженията. Към момента Фондът е стабилен, имаме 58 млн., каза той, но добави:

„Ако няколко застрахователи обаче изпаднат в несъстоятелност, тогава тези 58-60 млн. са доникъде“.  

300 искове за около 100 млн. лв. са заведени след решението на ВКС, с което се разширява кръгът на хората, които могат да получат обезщетение при смърт на пътя. Доказването на емоционална връзка между починал и наследници е много труден и деликатен въпрос, смята Михайлов и добави, че така всичко се изкористява.

Много се изкривиха нещата, подчерта обаче Михайлов и даде пример с внуче, което иска обезщетение за дядо си, който е загинал преди то да се роди:

„Заведена е такава претенция от неродено внуче към момента на събитието. Дядо му е починал. В мотивите и обосновката на тази претенция е това, че детето страда, защото като ходи на детската площадка баби и дядовци взимат другите деца, а неговият дядо го няма. Става въпрос за морал“.

Борислав Михайлов добави обаче, че трябва да се обърне внимание и на имуществените вреди при такива инциденти.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Съдът остави на свобода автора на графита срещу Льо Пен върху паметника на Съветската армия

22-годишният Траян Димитров, който написа протестен надпис на паметника на Съветската армия срещу посещението у нас на френската националистка Марин льо Пен, остава на свобода. Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата той да бъде задържан под стража по обвинение в хулиганство по особено дързък и циничен към обществото начин...

обновено на 22.11.18 в 13:45

Служители на пристанище Варна-Запад излизат на протест заради ниско заплащане

Служители от пристанище Варна-Запад излизат на протест, заради ниското заплащане, съобщиха от синдиката към КНСБ. Очаква се те да излязат с протестна декларация, в която да бъдат поставени техните искания, сред които е и даването на  самостоятелност на пристанище Варна-Запад. По повод предстоящия протест министърът на транспорта Росен..

публикувано на 22.11.18 в 12:58

Дискусия за „Безопасността на журналистите в България“ в ЕП

Дискусия за „Безопасността на журналистите в България“ се проведе в Европейския парламент в Брюксел с участието на един от двамата разследващи журналисти на "Биволъ", които преди два месеца бяха задържани край Радомир по време на разследване за предполагаема злоупотреба с европейски средства. Организатор на дискусията е Комисията по граждански..

публикувано на 22.11.18 в 12:27
Огнян Златев в студиото на

ЕК и "Хоризонт“ ще представят историите на хора, обвързали професията и живота си с каузата "Европа"

Програма „Хоризонт“ на БНР ще си партнира с Европейската комисия от началото на януари 2019 г. в кампанията „По-защитени заедно“. Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, обясни в предаването „Хоризонт до обед“, че в нея ще бъдат представяни историите на обикновени хора, които обвързват своята професия и своя живот с..

публикувано на 22.11.18 в 11:55

30 години затвор за бившия охранител, който уби съпругата си от ревност

Пазарджишкият окръжен съд определи максималните 30 години затвор за бившия охранител Георги Генов, който уби по особен жесток начин съпругата си от ревност. Делото е прецедент, тъй като това е втора присъда на първа инстанция, дадена в рамките на пет месеца.  Предишната, от 25 години лишаване от свобода, не успя да влезе в сила, тъй като съдията..

публикувано на 22.11.18 в 11:47
Ген. Игор Коробов на пресконференция в Москва през август 2017 г.

Почина шефът на руското военно разузнаване

Началникът на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на ВС на Русия генерал-полковник Игор Коробов е починал на 62-годишна възраст, предаде БГНЕС. „Началникът на Главното управление на ГЩ на ВС на Русия – зам.-началникът на ГЩ генерал-полковник Игор Коробов е починал на 21 ноември от тежка болест“, заяви пред ТАСС източник от..

публикувано на 22.11.18 в 11:30

Деца от център от семеен тип шият уникални торби от дарени дрехи

Уникални торбички, изработени от деца от Център за настаняване от семеен тип ще се продават в започналата кампания „Направени от детски ръце, купени със сърце“. Децата са направили торбичките от дарени дрехи, които не могат да използват. "Няма две еднакви. Те са направени с много любов, с много творчество, с много опит да се научиш да ги правиш",..

публикувано на 22.11.18 в 10:56