Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Михайлов: Към момента Гаранционният фонд е стабилен

Снимка: БГНЕС

Догодина задължителната „Гражданска отговорност“ най-вероятно ще поскъпне, прогнозира в предаването „Преди всички“ председателят на Гаранционния фонд Борислав Михайлов.

При несъстоятелност на застрахователя именно Гаранционния фонд трябва да покрие задълженията. Към момента Фондът е стабилен, имаме 58 млн., каза той, но добави:

„Ако няколко застрахователи обаче изпаднат в несъстоятелност, тогава тези 58-60 млн. са доникъде“.  

300 искове за около 100 млн. лв. са заведени след решението на ВКС, с което се разширява кръгът на хората, които могат да получат обезщетение при смърт на пътя. Доказването на емоционална връзка между починал и наследници е много труден и деликатен въпрос, смята Михайлов и добави, че така всичко се изкористява.

Много се изкривиха нещата, подчерта обаче Михайлов и даде пример с внуче, което иска обезщетение за дядо си, който е загинал преди то да се роди:

„Заведена е такава претенция от неродено внуче към момента на събитието. Дядо му е починал. В мотивите и обосновката на тази претенция е това, че детето страда, защото като ходи на детската площадка баби и дядовци взимат другите деца, а неговият дядо го няма. Става въпрос за морал“.

Борислав Михайлов добави обаче, че трябва да се обърне внимание и на имуществените вреди при такива инциденти.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна