Борисов се среща с кметове на малки населени места

| обновено на 12.11.18 в 06:47
Протестът на представители на Националното сдружение на кметове на кметства на 10.10.2018 г.
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес да се проведе среща на кметове на малки населени места с премиера Бойко Борисов. 

Той ги покани миналата седмица, след като те оповестиха намеренията си да протестират. Насроченият за 10 ноември протест в столицата беше отменен. Днес те ще поставят пред министър-председателя исканията си всяко населено място да има самостоятелен бюджет, а общинските кметове да са задължени със закон да го спазват.

Председателят на Националното сдружение на кметовете на кметства Румен Стоянов обясни:

"Държавата си дава парите на общините, но не я интересува от там надолу какво се случва и дерибеите - големите кметове, избирателно наливат там, където те пожелаят, без да има никакви санкции, без да има абсолютно никакво право малкият кмет да си потърси правата и средствата. Има доста населени места в България, които нямат една стотинка през целият мандат, нищо вложено там и просто страда населението". 

Преди месец кметовете излязоха на улицата, за да поискат законодателни промени, с които да им се гарантира получаването на дължимите парични средства от големите общини. Тогава те също разказаха, че въпреки че общинските съвети гласуват бюджетите им, пари постъпват рядко и по малко. Затова са принудени да плащат за всичко с лични средства. 

Още от категорията

Всички пътища в Община Враца са обработени срещу заледяване

Всички улици и пътища в Община Враца са почистени и обработени със сол срещу заледяване, съобщиха от общинския пресцентър. Снежната покривка във Враца и в околните населени места достигна сутринта 20 сантиметра. С 9 специализирани машини на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство", са разпръснати 100 тона сол срещу..

публикувано на 19.11.18 в 18:35

Глоби за пропуските при почистване на пешеходните зони от сняг в Плевен

Кметът на Плевен Георг Спартански ще наложи финансови глоби за пропуските в работата на фирмите по снегопочистването на пешеходните зони. Общинската фирма “Паркстрой“ продължава отстраняването на клони в резултат на падналия сняг. На фирмите, ангажирани със снегопочистването, няма да се плаща за несвършена работа. Така коментира кметът на..

публикувано на 19.11.18 в 18:28
Красимир Вълчев

Вдигат сумата за издръжка на дете в центровете за специализирана образователна подкрепа

От 4000 на 6000 лева се очаква да се вдигне годишната сума за издръжка на дете в центровете за специализирана образователна подкрепа от следващата година. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Допълнителните средства ще позволят увеличение на парите, които центровете разходват за храна, транспорт и заплати на специалистите, работещи в..

публикувано на 19.11.18 в 18:03
Д-р Иван Маджаров

БЛС: Новият Закон за бюджета на НЗОК да гарантира невъзможността да се прехвърлят средства от перо в перо

Българският лекарски съюз настоява в Закона за бюджета на Здравната каса изрично да бъде вписано, че не може да се прехвърлят средства от едно перо в друго. Това стана ясно след първите преговори по параметрите на Националния рамков договор за 2019 година между Национална здравоосигурителна каса и Българския лекарски съюз. В новите предложения..

публикувано на 19.11.18 в 17:41
Атанас Камбитов

Ат. Камбитов: Данъците на стари коли в Благоевград няма да се вдигнат

Данъкът на старите автомобили в Благоевград няма да се променя, а на новите леко ще намалее. Това обяви на брифинг кметът на Общината Атанас Камбитов. Преди две години Община Благоевград увеличи почти двойно ниските ставки на данъка върху моторни превозни средства. Така най-масовият от 10 лева стана 20 лева. Сега, въпреки че законът го..

публикувано на 19.11.18 в 17:28

Петима отведени в полицейското управление в Свиленград след протеста вчера

Петима души са били отведени в полицейското управление в Свиленград след протеста вчера.  Трима от тях са били непълнолетни и са отведени за установяване на самоличността им.  Съставени са им актове по Закона за българските документи за самоличност.  Трима са със съставени актове по Закона за движение по пътищата, а автомобилите им са били..

публикувано на 19.11.18 в 17:13

Продължават протестите срещу високите цени на горивата и ниските доходи в Сливен и Ловеч

Недоволни от управлението старозагорци излизат тази вечер в 18:00 ч. на нов протест с категорично настояване за оставката на кабинета "Борисов" 3. Действията им се очаква да бъдат подкрепени и от група протестиращи от Казанлък. С протестен митинг-концерт тази вечер в 18 часа недоволни старозагорци ще поискат оставката на цялото..

обновено на 19.11.18 в 17:00