Юрий Дачев: Учителят е една от най-драматичните фигури на съвремието ни

Снимка: nationaltheatre.bg

Един ден един учител по литература избива почти всички ученици от своя дванадесети клас. Просто не може повече да издържи на безсмислието на работата си, на глупостта на постоянните реформи в образованието, на презрението на младите. И „решава“ радикално проблема, като застрелва „своите зверчета“. За постъпката си той е осъден всяка вечер да разказва в театъра, пред публиката, своята история и какво го е довело до ужасното престъпление. А това е историята на един човек, убеден, че да си преподавател, е най-хубавият занаят на света, а литературата е нещо велико…
Снимка: nationaltheatre.bgПиесата „Даскал“ на Жан-Пиер Допан е най-новото заглавие в афиша на Народния театър „Иван Вазов“. Текстът на съвременния белгийски драматург разтърси българската публика за първи път преди 14 години, когато ролята на Даскала играеше Велко Кънев. Сега в образа на учителя влиза актьорът Стоян Пепеланов, под режисурата на Юрий Дачев.
„Мен и Стоян ни интересуваше това, че всички тези огромни конфликти в обществото – и то не само белгийското, не само френското, не само българското, които се случват в света, в края на краищата много ясно се пресичат във фигурата на учителя. Различни епохи, културни, различни разбирания за успех, различни разбирания за човешка реализация – всичко това се събира във фигурата на учителя и той е една от най-драматичните фигури на съвремието ни, в глобален план“.

Премиерното представление на „Даскал“ е на 10 ноември на камерната сцена „Апостол Карамитев“ в Народния театър „Иван Вазов“.Още от категорията
Кадър от представлението

Интерактивното представление "Да бъдеш или не - Ромео и Жулиета" за пръв път в София

23-ма души от софийската публика ще могат да станат част от класическата пиеса на Шекспир "Ромео и Жулиета" в интерпретацията на българския режисьор Марий Росен. Постановката на Росен за Драматичния театър в Сливен ще бъде за пръв  път на столична сцена този четвъртък (15.11.18) в "Театро" (ул. "Върбица" 12).  "Представлението е класическа..

публикувано на 13.11.18 в 18:42

Приказка на Калин Илиев отпреди 30 години влиза в учебниците на студенти по педагогика

Приказка на габровския писател Калин Илиев е включена в антология на най-добрите български приказки. През пролетта на следващата година предстои да бъде издадена на български и руски език в антология на българската приказна проза.  От тази година приказният разказ влиза и в учебните програми на студентите по начална и предучилищна педагогика...

публикувано на 13.11.18 в 17:05

Златоград – наследството в действие

Нашите слушатели вече познават слогана „България – кръстопът на култури“, под който от години в Нов български университет се провежда пътуващ семинар. Организират го гл. ас. д-р Владимир Димитров и д-р Росица Гичева. Последното му издание се проведе в дните около 1 ноември и включваше посещение на Музея на тракийското изкуство в източните Родопи, в..

публикувано на 13.11.18 в 16:56
Кадър от филма

Започва празникът на българското кино в Милано

От днес до 15-и ноември в Милано се провежда вторият фестивал на българското кино в Милано. Той е организиран от Българския културен институт в Рим, с подкрепата на  Генералното консулство на България в Милано и със съдействието на българското министерство на културата. Кино-празникът ще се проведе в кино палатът „ Антео”. Входът е свободен. Фестивалът..

публикувано на 13.11.18 в 16:19
Фотограф: Роджър Балан

Роджър Балън в търсене на човешката същност

Американският фотограф Роджър Балън пристигна в България, за да представи голямата си ретроспективна изложба „Архетипи“, която може да бъде видяна паралелно в София и Пловдив. Като част от събитието Балън ще изнесе две лекции, по една във всеки от градовете домакини. Срещаме го ден преди откриването в „Квадрат 500“, за да поговорим за периодите и..

публикувано на 13.11.18 в 15:52
Иво Сиромахов и Краси Радков в постановката

"Островът" с Иво Сиромахов и Краси Радков търси отговор на въпросите около емиграцията

Сценарист и режисьор на пиеса, посветена на идейния сблъсък между емиграцията и оставането в България, ще изпълнят и роли в нея. Това предстои на сцената на Сатиричния театър в София, където ще се играе „Островът“ – текст на Иво Сиромахов, поставен от Съни Сънински. В една от ролите ще влезе и популярният актьор Краси Радков. „Преди..

публикувано на 13.11.18 в 14:33

Пустинята Ладак - място, където можеш да се привържеш към малко неща

Навлизане в усещането за Ладак – една от най-високите пустини в света. Това ще предложи инсталацията „Ладак – звукът на пустинята“, чийто автор е Марина Великова. Събитието ще включва фотография, слайд шоу и музика на тибетски купи за медитация, като ще бъде разделено на две отделни последователни сесии. Инсталацията ще бъде представена на 14..

публикувано на 13.11.18 в 14:13