Eмисия новини
от 09.00 часа

Захариева: България ще е причина в целия ЕС да не може да бъде прилагана Истанбулската конвенция

| обновено на 09.11.18 в 12:19
Екатерина Захариева
Снимка: БТА

България ще бъде причина в целия Европейски съюз да не може да бъде прилагана Истанбулската конвенция. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на депутата Иво Христов от БСП.

Отказът на България да ратифицира конвенцията произтича от решението на Конституционния съд, че документът противоречи на Конституцията ни:

"Може да се гордеете с това. България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага тази конвенция. Имате повод за гордост, така да се каже. След като една от държавите изрази такова несъгласие и нямаме единодушие, няма как Европейският съюз да я прилага. Разбира се, това не означава, че различни държави, които вече са я ратифицирали, няма да я прилагат", каза вицепремиерът Екатерина Захариева. 

Припомням, че Истанбулската конвенция е инициатива на Съвета на Европа. Конвенцията, която е най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени, беше приета от Съвета на Европа през 2011 г. Тя влиза в сила през август 2014 г. и е подписана от ЕС през юни 2017 г. Освен България, още няколко държави от ЕС не са ратифицирали конвенцията. Сред тях са Унгария, Чехия, Словакия и Ирландия.

Още от