ТУ - Варна с временен ректор заради сигнал за плагиатство срещу настоящия

| обновено на 09.11.18 в 14:06
Сградата на Техническия университет във Варна.
Снимка: Радио Варна

Временен ректор на Техническия университет във Варна ще бъде назначен от министъра на образованието. Причината е, че членовете на Комисията по академична етика са одобрили доклад, в който подробно се разследва сигнал за плагиатство в труд на сегашния ректор проф. Росен Василев. Комисията по академична етика проверява още три сигнала за плагиатство, съобщи министър Красимир Вълчев пред журналисти и коментира случая: 

"Плагиатството е най-голямата форма на нарушение на академичната етика и аз не мога да остана безучастен към това, така че ще упражня правомощията си. Всъщност тези решения подлежат на съдебен контрол. Той може да обжалва, може да докаже пред съда, че това не е така, но пред комисията не е успял да го докаже. Комисията се състои от специалисти, които са авторитетни учени, които са се произнесли, че има плагиатство. Аз се доверявам на тяхната експертиза и на тяхното становище".

Между 95 и 100% от трудовете на Василев са преписани, съобщиха от Комисията по академична етика към просветното министерство, сформирана през септември. От Комисията заявиха, че Василев е представял чужди научни резултати като свои, а нейният член - проф. Дончо Хрусанов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, обясни какви ще са последиците за проф. Василев:

"Ако би се явил на изборите отново, то няма пречка отново да бъде избран за ректор, но последиците са, че би трябвало да му бъде отнето това, което наричаме разговорно "голям доктор" - тази научна степен, както и да му бъде отнета и професурата".

Още от категорията

Съдът остави на свобода автора на графита срещу Льо Пен върху паметника на Съветската армия

22-годишният Траян Димитров, който написа протестен надпис на паметника на Съветската армия срещу посещението у нас на френската националистка Марин льо Пен, остава на свобода. Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата той да бъде задържан под стража по обвинение в хулиганство по особено дързък и циничен към обществото начин...

обновено на 22.11.18 в 13:45

Служители на пристанище Варна-Запад излизат на протест заради ниско заплащане

Служители от пристанище Варна-Запад излизат на протест, заради ниското заплащане, съобщиха от синдиката към КНСБ. Очаква се те да излязат с протестна декларация, в която да бъдат поставени техните искания, сред които е и даването на  самостоятелност на пристанище Варна-Запад. По повод предстоящия протест министърът на транспорта Росен..

публикувано на 22.11.18 в 12:58

Дискусия за „Безопасността на журналистите в България“ в ЕП

Дискусия за „Безопасността на журналистите в България“ се проведе в Европейския парламент в Брюксел с участието на един от двамата разследващи журналисти на "Биволъ", които преди два месеца бяха задържани край Радомир по време на разследване за предполагаема злоупотреба с европейски средства. Организатор на дискусията е Комисията по граждански..

публикувано на 22.11.18 в 12:27
Огнян Златев в студиото на

ЕК и "Хоризонт“ ще представят историите на хора, обвързали професията и живота си с каузата "Европа"

Програма „Хоризонт“ на БНР ще си партнира с Европейската комисия от началото на януари 2019 г. в кампанията „По-защитени заедно“. Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, обясни в предаването „Хоризонт до обед“, че в нея ще бъдат представяни историите на обикновени хора, които обвързват своята професия и своя живот с..

публикувано на 22.11.18 в 11:55

30 години затвор за бившия охранител, който уби съпругата си от ревност

Пазарджишкият окръжен съд определи максималните 30 години затвор за бившия охранител Георги Генов, който уби по особен жесток начин съпругата си от ревност. Делото е прецедент, тъй като това е втора присъда на първа инстанция, дадена в рамките на пет месеца.  Предишната, от 25 години лишаване от свобода, не успя да влезе в сила, тъй като съдията..

публикувано на 22.11.18 в 11:47
Ген. Игор Коробов на пресконференция в Москва през август 2017 г.

Почина шефът на руското военно разузнаване

Началникът на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на ВС на Русия генерал-полковник Игор Коробов е починал на 62-годишна възраст, предаде БГНЕС. „Началникът на Главното управление на ГЩ на ВС на Русия – зам.-началникът на ГЩ генерал-полковник Игор Коробов е починал на 21 ноември от тежка болест“, заяви пред ТАСС източник от..

публикувано на 22.11.18 в 11:30

Деца от център от семеен тип шият уникални торби от дарени дрехи

Уникални торбички, изработени от деца от Център за настаняване от семеен тип ще се продават в започналата кампания „Направени от детски ръце, купени със сърце“. Децата са направили торбичките от дарени дрехи, които не могат да използват. "Няма две еднакви. Те са направени с много любов, с много творчество, с много опит да се научиш да ги правиш",..

публикувано на 22.11.18 в 10:56